母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

對不起,我無能為力!!

!!!!!!!!!!!!!!!bb已快6個月啦!!!!!!!!!!!

米糊:由試食到試代1餐,已3星期, 本都好好反應,但這星期起又不大要食. 2湯匙米糊,只會食約半份就喊,ok,由得佢!!
但人奶就好似少了,而佢亦唔多吮,1邊都係吮3-5mins就收口,當然之後可以支持好耐,3hrs再食; 不過,晚黑就好索食,令我好累,因好似無奶,比佢乾吮好痛!!

所以好愁!!

請問好唔好停米糊,只食奶先呢??

佢都有食生果,多數加入糊到食,暫時無snack-time, 因佢唔飲水,所以煲了梨水,但都係飲3-5安每日, 因大便隔3 日先去,好硬於是比多d梨水佢飲~~

珍珠宮

Re: 對不起,我無能為力!!

傻豬,對邊個不起呢!!新手媽媽總會遇到很多挫折,好正常!!
初初食固體,bb好多時唔習慣,我個囡個時都唔係好肯食米糊,成日扭奶食,之後食粥仲衰,d粥次次都係我食晒 :evil:
糊仔佢唔鐘意可以試下粥,其實佢今日唔鍾意過幾日可能又肯食架!!
"1邊都係吮3-5mins就收口,當然之後可以支持好耐,3hrs再食" - 咁即係係夠奶lor,佢大個左,食得叻左快左!!
"因好似無奶,比佢乾吮好痛!!" - 我唔相信會吮乾wor,奶係源源不絕,最多出得慢d姐!!
"煲了梨水,但都係飲3-5安每日" - 肯飲3-5oz 好好啦!!
慢慢佢會接受奶奶以外o既食物,不要氣餒,加油啊!!!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

如果佢唔食米糊,佢係咪會食多D奶呢?
夜晚你同佢一齊訓啦,佢食你訓。放心,你唔會冇奶。
我有時同佢午睡,佢試過好多次一啜啜左個半鐘。啜完之後,個胸軟D,我反而覺得舒服D。

子爵府

CindyMak:佢係唔肯一齊訓啜家!! 奶:晚黑似要食多D,日頭就少左!!

webjen: 我明日會只比奶佢食,糊就無啦,試下粥啦;剛剛先食完奶又係又食又喊都唔知佢做咩,收口又放手入口吮,唏噓!!!

thank you very much (both of you!!!)

大宅

You can try Barley or Oatmeal. Ka Ka also doesn't like Brown Rice as it is very sticky, she will cry when eating it but still can finish. But you can only buy them in the head office in Central.

大宅

smallpig
Barley糊仔?係乜牌子?中環邊樹?
我阿仔對米ALLERGY,我都唔知可以俾乜糊仔佢食。

大宅

d2343130
係咪猛長期呢?係咪出牙?

大宅

Cindy,
The brandname is "Healthytimes", those baby food are organic. My baby like all the food very much except brown rice, so I only give her semi-brown rice which I cook it by myself. My baby is now 8 months and have 2 semi-solid food a day, one is Healthytimes' ceareal, one is self-made congee and about the fruit is also "healthytimes". Its expensive but I think it's worth.

You can go to their website: www.healthydelight.net/healthytimes

子爵府

豬,
我已經開得比較稀,ANYWAY,我仲有盒半係屋企,我打算好似你甘去GREEN DOT DOT 買半BROWN RICE 煲粥比佢食啦! (去荷花或中環店都要搵日啦!有人又發燒係屋企,出唔到去啦!!)

卓恆無家嘉甘叻! 佢好似唔鍾意食野甘啦,同佢老豆好似,1係唔使食1食又可以食好多甘!!

子爵府

我阿b都係,開頭食糊仔食得好happy
after 2week,開始厭唔願食...
跟住婆婆比佢食蜜棘粥,食左幾日,可能無咩味
又開始唔願食,今日婆婆話同佢轉下口味
煲d紅米粥佢試下...婆婆好有心機

反而我做媽咪的...我每日回去比佢埋身,佢又
係3-5min,but半夜時就食成半個鐘唔放
阿b都差唔多6個月,又仲係食奶時多時少
我都覺自己d奶少左

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊