跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有冇打算幫BB買保險呀? 儲蓄保OR人壽保?

我想知你地諗呢樣野未? 我就剛剛開始諗, 不過唔知邊隻好, 有冇好提議呀?

大宅

Re: 你地有冇打算幫BB買保險呀? 儲蓄保OR人壽保?

有諗﹐但唔知係保險公司買好(回報低D﹐但有供款人身故保障﹐唔駛繼續供)﹐定做定期供款基金好(回報理應高D﹐供款期較有性﹐但冇供款人身故保障)。仲未諗掂。

大宅

有唸, 因為都知養個bb既駛費相當駭人, 所以想買基金, 但係唔識選邊隻好, 又唔係好知bb將來讀書及其他發展確實需要幾多錢, 所以到衣家都未買.

你地有無預每個月大概既供款係幾多呢? 如果預HKD1500左右夠唔夠呢?

大宅

AhMic ,
我幫個囡買個份,係儲蓄成份的.因為保險經紀話,個小朋友咁細,唔使買o的好似大人個o的保險

大宅

芷殷係2個月時買左, 有埋醫療.

大宅

venfa,
咁看下妳心中想有幾多$俾bb,
$1500都唔錯架 !
我有的本港及外國讀書費用詳情俾妳參考, 如果想要, 我可以fax俾妳.

justjust, ahmic,
我send左pm俾妳.

大宅

芷殷,

你買果D係儲蓄基金定係有保險成份的基金? 連醫療都包咁好?
其實邊樣回報會好D呢? 以現在的學費計, 到我地BB大個, 要讀大學, 應該要預幾多呢?

大宅

VENFA﹐

我諗緊既係教育基金﹐冇諗住買醫療(公司包)﹐人壽(人壽照正for個孫﹐自己都唔想係beneficiary)。

個基金經紀就話我地每月要供$5,000,供15年﹐可提供子女到英美大學連生活費。
個保險經紀話佢幫自己個女買﹐目標係18歲時囉2百萬港幣﹐即一年供12萬。

我地自己就未諗掂。我傾向同保險經紀買﹐自己/老公過身﹐都唔驚子女冇錢。再有多餘錢就買基金。

大宅

芷殷

可否pm資料俾我! thx!

大宅

venfa,
--係短期供款高儲蓄低保險成份(供10年, 我年紀唔細 ),因為我想有份保證回報做底. 而基金會係第2步, 有風險有高回報. 我手頭鬆動時會買, 妳知bb出世無耐, 的開支好勁啦 !
--有埋醫療安心的. 因我的客小朋友好多claim, 發燒1星期私家醫院都成$15,000左右.好貴! 當然, 如果諗政府醫院可以唔買.
--學費簡要俾妳參考:(以6%每年升幅計, 資料來源大學資助委員會)
**本地大學:
2006年 : $56,339, 2011年: $75,395
2016年: $100,895 , 2021年: $135,020
**海外(HK$,每年計) 資料來源香港教育署
-英國:學費$75,000~210,000,生活費$72,000~88,000
-美國: $54,000~226,000, $35,000~58,000
-加拿大$20,000~68,000, $41,000~59,000
-澳洲: $55,000~127,000, $55,000~85,000
-纽西蘭40000~66,000, $33,000~47,000

大宅

yanyant97,
妳係要學費資料嗎 ?

大宅

justjust,
heihei, 妳同老公好偉大 !
justjust 寫道:
VENFA﹐

我地自己就未諗掂。我傾向同保險經紀買﹐自己/老公過身﹐都唔驚子女冇錢。再有多餘錢就買基金。

大宅

我都係亞囝2個月時買了, 保險同醫療分開買,,,講真, 要儲夠佢讀書生活費, 真係多多都唔夠, 如果一個月要我供幾千蚊黎儲, 又要供樓, 真係冇可能...所以我同佢0歲時買一份, 等佢10歲時再幫佢買一份,,平平地供住先...

芷殷,
你既資料好豐富呀...你係咪做呢行架?

大宅

其實我覺得保險啲科嘢好煩, 有太多ITEM比你選擇, 但亞囡攞出世紙後我都幫佢買咗份, 有儲蓄有醫療, 每個月供6,7百左右 (唔係好記得LU), 但我唔係好明你地所講幾仟蚊係咩意思, 點解要供咁多錢???

大宅

意粉 寫道:
芷殷,
你既資料好豐富呀...你係咪做呢行架?

Heehee, 係呀 ! 妳看下我的個人資料

pm我的媽咪, 我今晚好忙, 個的file好大, 我整理下先e俾妳啦. 等等我...

大宅

芷殷 寫道:
yanyant97,
妳係要學費資料嗎 ?

係呀!芷殷 媽 唔該晒!

大宅

芷殷mami,
我都想要學費資料呀...Thx!!

大宅

芷殷 寫道:
venfa,
--係短期供款高儲蓄低保險成份(供10年, 我年紀唔細 ),因為我想有份保證回報做底. 而基金會係第2步, 有風險有高回報. 我手頭鬆動時會買, 妳知bb出世無耐, 的開支好勁啦 !
--有埋醫療安心的. 因我的客小朋友好多claim, 發燒1星期私家醫院都成$15,000左右.好貴! 當然, 如果諗政府醫院可以唔買.
--學費簡要俾妳參考:(以6%每年升幅計, 資料來源大學資助委員會)
**本地大學:
2006年 : $56,339, 2011年: $75,395
2016年: $100,895 , 2021年: $135,020
**海外(HK$,每年計) 資料來源香港教育署
-英國:學費$75,000~210,000,生活費$72,000~88,000
-美國: $54,000~226,000, $35,000~58,000
-加拿大$20,000~68,000, $41,000~59,000
-澳洲: $55,000~127,000, $55,000~85,000
-纽西蘭40000~66,000, $33,000~47,000

到呀囝18時, 學費咪好甘??? 在香港都要十幾萬一年, 到時要讀四年, 我地破產都得喇, 父母真偉大,,,,, (自己贊自己先)

芷殷媽, 你講既係咪新生代計劃呀?? 我個AGENT都係提議呢個PLAN, 但供幾多就睇自己能力啦

大宅

芷殷,

麻煩你email D 資料比我呀, 另外, 唔知你會唔會有D 類似的PACKAGE 可以比我參考下呢? 例如每個月供幾多, 18年後可以有幾多咁, 等我可以量力而為.

TKS.

大宅

芷殷mami,
我都想要學費資料呀...Please send to..

[email protected]

thanks

Pekklesiu

首頁

尾頁

跳至