跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

Re: 分享bb出牙仔問題及經驗

My daughter is 9.5 month and she started teething when she was 7 month. She got 2 teeth (bottom) when she was 8 month and got another 2 teeth (up) when she was almost 9 month. So, she has 4 teeth now....
But she is skinny only 18lbs jar.. :cry:

大宅

heiheima05 寫道:
我囡囡快十個月大了,但到現在還未出到一顆小牙 吾知幾時才會有牙仔呢?

heiheima05:

都有 d bb 十一個月至一歲先出第一顆牙仔架.

Joycelyn

大宅

leohannahchan 寫道:
My daughter is 9.5 month and she started teething when she was 7 month. She got 2 teeth (bottom) when she was 8 month and got another 2 teeth (up) when she was almost 9 month. So, she has 4 teeth now....
But she is skinny only 18lbs jar.. :cry:

leohannahchan:

my daughter is also 17 lbs. sth. now.

Joycelyn

禁止訪問

大宅

我囡囡現在都係十七磅左右,出牙時會否再瘦架
你地bb出牙時有否發燒呢?最近我囡囡間中會發燒,但我問過醫生,他話吾關出牙事。 :tongue:

heiheima05:

有 d bb o牛牙時無胃口, 所以瘦左. :cry:

我 bb o牛牙之前分開三次有輕微發燒 (37.3 - 37.5C). 醫生同 d 健康院的小冊子話出牙唔會發燒 (佢地話發燒係食了 d 唔乾淨的食物 eg. 食玩具, 食手指 dirty). 但我覺得係有關的 (上一代都係甘覺得). ?-(

Joycelyn

禁止訪問

大宅

我阿b一個月前出左6隻牙了, 唔知點解第7,8隻成個月都未出, 我奶奶都係成日話佢出牙好辛苦, 但我又唔覺侉好辛苦jer

禁止訪問

大宅

醫生話口喉發炎所以一定會發燒喎
我都覺得囡囡發燒係同吽牙有關,但吽左好耐勒,六個月左右到現在 :cry:

heiheima05:

欣廷都出得好遲/較慢. bb 都可以吽好耐牙都未出倒架.

Joycelyn

禁止訪問

別墅

小朋友出牙的時間不定,以下為小孩子乳齒長出的時間表,供閣下參考︰

乳齒長出的時間表
時間牙齒
6-9個月 下顎中門牙齒
9-10個月上顎中門牙齒
10-12個月上顎側門牙齒
12-14個月下顎側門牙齒
14-17個月上顎第一臼齒
15-18個月下顎第一臼齒
16-19個月上顎犬齒
17-20個月下顎犬齒
24-27個月下顎第二臼齒
25-29個月上顎第二臼齒

芷蘭清秀可人兒,柔情似水百花依。

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我維維而家有6隻牙仔 :
6個月 出下顎中門兩隻牙齒 ;
8-9個月上顎中則門牙齒四隻一齊出.

同埋我覺得佢會咬人, 因而家會週不時想"誓"人呀
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

禁止訪問

大宅

我今晚真係比阿囡'誓'左我一啖 .
不過佢尋日自己'誓'自己, '誓'左之後仲係樹kaka聲笑, 家陣個'孔'仲係樹 :-( ..
我在想, 佢得確好牙痕, 真陰公 :cry:

LOOLOO 寫道:

同埋我覺得佢會咬人, 因而家會週不時想"誓"人呀

複式洋房

我亞仔已經有八隻牙,都出得好快。不過我家姐(牙科護士)話是越遲出越好,我諗應該係,話晒都少咬幾個月嘢,無咁快壞。
:-) :-) :-) :-) :-)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至