跳至

首頁

尾頁

大宅

你地bb幾時轉2號奶粉?

我想幫意粉仔轉2號了, 但會唔會太早呢? 因為2號本身話食半年, 如果我遲d先轉, 咁2號咪食得幾個月又要轉3號???-(

大宅

Re: 你地bb幾時轉2號奶粉?

我囡已開始食2號喇, 因為6個月開始可以轉我咪轉囉

大宅

芷殷轉左1星期啦.

大宅

我諗住食埋o的1號仔,就轉食2號仔!因為重有1號仔未食晒!

該用戶已被刪除

大宅

健康院d姑娘話不用轉二號, keep住食一號到一歲, 有冇人打算咁做?

別墅

阿仔打左half year針, 今個星期開始轉, 佢早餐食緊1號, 其他餐食2號啦. so far 好順利. d Ng-Ng 都正常.

honeyhoneyhoney
我理解係bb唔肯轉2號, keep住食一號到一歲都可以, 不過可能要補鐵質及其他vitamin.

公爵府

我記得呢度有媽咪講過, 1 號仔近似人奶, 姑娘話可以食耐 d.

我問過其它 bb 大 d 既媽咪, 佢地多數 8-9 個月開始先慢慢轉, 我就諗住食多兩個月先試食 2 號仔.
[/url]

男爵府

my girl is still eating A+1 because the nurse asked us to change the milk when she is 7-8 months old. I think I will change a few weeks later.

大宅

icic,..
嘩..如果1號食到成歲, 咁咪一食要食3號? 因為2號都係食到1歲架咋,,,

我都岩岩買左一罐1號, 如果係咁,,,我食埋呢罐就差唔多轉了,,,

大宅

我都係諗住同佢食晒呢批一號仔先轉. 兒科醫生話唔使咁急轉, 因為一號仔先係最有營養, 就算到八九個月轉都冇問題. 生產商想你六個月轉係因為一號仔唔可以賣廣告, 所以想你地快 d 轉.....

大宅

6個半月時轉﹐慢慢轉﹐7個月時轉晒2號。

其實我係打算7/8個月時先轉﹐但點貨時出錯﹐冇晒1號都唔知﹐又趕住開奶﹐咪索性開始轉囉。

大宅

我就有排等, 仲有四罐一號仔, 而家食埋粥仔仲耐呀

大宅

幫阿囡打針時,醫生話其實兩隻奶粉相差不大,只不過如果有o的bb唔係太鍾意食奶,就可以快小小轉2號仔,因為可以同個bb轉下口味.我個臭豬就係o個o的唔鍾意食奶o既bb 所以我諗住一食晒o的1號仔,就試下2號仔了.

大宅

乜二號仔會唔同味咩?

大宅

我都唔知道係唔係唔同味,但醫生話有o的小朋友轉左奶粉(2號仔)食奶o既速度會有機會快o的.

大宅

我都已經幫我亞B轉左2號奶粉啦

別墅

我仲有最後半罐1號仔, 而家3餐2號仔, 1餐1號仔
我個囡囡叫做Hayley~2005年4月13日出世~ 歡迎參觀圓圓搗蛋樂園

複式洋房

我阿囝已經開始試緊惠氏2號仔(一日裏其中一餐轉,因有一罐 free 400g sample),我曾經試味,發覺2號仔比1號仔甜,而且多o左雲呢嗱味。
我個人覺得1號仔好味D。
唔知其他食惠氏o既mummy覺唔覺呢?

男爵府

我都諗住BB食多一兩個月先轉2號仔
始終1號仔都營養多DDDD
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

首頁

尾頁

跳至