意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 8|主題: 39199

跳至
好煩...

民房

國民生產總值:16

好煩...

我而家住緊層樓,係我阿媽買的
係結左婚之後2個月左右,我老公就開始交租比我阿媽,當係佢租她的地方用。所有關於間屋的開支,一直都是由我去負擔。
但現在的問題是:佢成日唔聲唔聲走上來,當然間屋係佢的,你都阻唔到佢,但係真係好煩:佢成日都幫我地做家務,但係又搞到一團糟令我地覺得好煩,例如:成日幫我地洗衫,得2-3件又開機洗,又無啦啦用熱水洗衫,洗到d 風褸殘晒..尤其有d 風褸係gore-tex....

又成日執左我地d 野唔知去邊..又或者唔聲唔聲掉左d野。
最近大廈外牆做維修,窗外塔了棚架,同佢講左九萬幾次,日間屋企冇人時唔好打開d 窗,因為出面會有d 維修工人會行來行去,開窗會唔安全,但是成日放左工返到屋企,成間屋的窗都係開晒!

有一輪,係有整好晒d "食送"放晒係雪柜,但係d 野我地係唔鍾意食,於是由得d 食物等係度唔食,過左一段好耐時間至冇再拿上來咋。

亦試過晚上成九點幾十點,同d 親戚無端端殺上來,完全一句都冇通知.....

自己係舊屋d野唔用又拿上來放,同佢執好又hea番晒出來...而我地自己用開的東西,佢覺得應該係咁放的,就會同你放過晒d 位置....

還有的是:我地自己用開的皂液、洗頭水,佢覺得自己用開係好就同你買晒存貨....試問駛唔駛咁呀?

民房

Re: 好煩...

而家每日出街、返工前,係要寫到/貼到一屋紙條,說明:唔好拿衫去洗、唔駛摺衫、唔好開窗等等等等...

同老公講換鎖佢又話唔得、唔好,叫佢同我阿媽暗示下佢又唔想,叫佢搬走佢又冇反應...

珍珠宮

國民生產總值:38288

2019新春慶豚圓

我覺得直接d講好d
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

國民生產總值:3103

畀面勳章

你應該直接對你媽媽說,兩母女甚麼事也可說,不用怕不好意思!

男爵府

國民生產總值:9629

同ar 媽講啦 !! 兩母女, 佢會明o既 ~~

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

我都覺得有咩事...直接講出黎會好d...我係你老公都唔會同你阿媽講啦...如果掉番轉頭係你...叫你同你奶奶講唔好咁...唔好咁...你開唔開到口...而且個個係你阿媽...有咩事咪開門見山咁講囉...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

國民生產總值:6543

好媽媽勳章

其實你老公都算係咁, 起碼無咩反應, 無話要換鎖仲叫你唔好咁做, 真係頂唔順0既話就要講啦.

大宅

國民生產總值:1373

I have the similar case as yours, but it happen in my monther-in-law. I think it's easier to talk to your own monther than monther-in-law.
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_6_13.gif[/img]

民房

國民生產總值:9

你阿媽得你一個女?
可能佢唔慣你嫁咗出去!
呢d 叫 ”空巢症後群”!

民房

你試吓定時約佢去飲茶!
比佢知道你仲好鍚佢
可能會好d!

大宅

國民生產總值:4684

Yakult,
唔好意思, 我覺得妳應該好好珍惜有媽媽的日子.
有好多人想媽媽煩下都冇, 我就係一個例子.....以前媽媽在生前, 我成日都好似妳咁, 覺得媽咪煩, 現在......如果可以, 我寧願媽媽日日煩我.

侯爵府

國民生產總值:23818

好媽媽勳章

通常見人o係度呻99o既多,亞媽o既就好少,
其實兩母女有乜唔可以直接講呢......

別墅

國民生產總值:840

99就話唔知點處理遮, 自己呀媽, 使乜咁煩呀, 直接同佢講咪得囉!
因為愛...所以等待...

珊瑚宮

國民生產總值:113477

好媽媽勳章

其實好小事啫,點解會咁煩啊,老實講我都想有個啊媽對我咁好喎,你要掉返轉諗,可能你媽唔想你哋辛苦先幫你做家務,但換來嘅回報係比你話佢煩,你好似有d過份喎,你試吓同佢講:啊媽你上嚟坐吓得架喇d嘢等我哋兩公婆做啦,你捱咗咁耐我唔想你咁辛苦喇,又或者:啊媽你下次上嚟前打比我吖,等我執好間屋整定d嘢比你食嘛,再唔得先直接同佢講囉,兩母女好易話為啫,係咪?

民房

車莉,

我好認同你!你媽咪一定知到你咁鍚佢!佢一定好開心!

大宅

國民生產總值:1094

2019勳章

其實兩母女有乜唔可以直接講呢......

民房

多謝各位的feedback。我諗我只係單講出了自己因為這件事的煩惱地方,而沒有講到本身屋企的background...

正所謂家家有本難唸的經,你們講得對,兩母女有乜唔可以直接講,但事實上都有講過傾過(係好聲好氣同佢講,亦冇話過佢煩,只係有時佢無啦啦用熱水洗衫時,真係有d 激氣同佢講:呢d 衫唔可以搵熱水洗),但換來的係咩,一輪粗口回應,話:呢間屋我既(咁的確係),我鍾意上來就上來!下刪一堆粗口...

再唔係一上就親來就係講錢,問你拿錢,老實講我地自己搵自己駛都好緊了,仲成日咁...同佢講番難處,又好似聽唔到咁,唔係一句"得"埋來:扮窮呀?你冇錢?又成日問住我果時結婚d 禮金同金器,跟本佢都唔知d 金器99已問我拿番,而當時d 禮金都比左老公去找數了...

大宅

國民生產總值:4605

如果係咁,我會搵個籍口搬,因為咁樣落去,遲早會炒大穫,少d接觸,少d問題發生.一來佢覺得間屋係佢既,佢想點就點,二來佢覺得你受緊佢恩惠,唔識尊重你地既私隱.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

民房

前排間樓外牆維修要成4萬銀,咁我都有同佢傾番一下子我地出唔到到咁多,但都可以分擔一半,佢一句:你d 禮金呢?d 金器呢?駛晒了?....

民房

我承認同佢感情真係好淡,因為由細到大佢都係一個只會同我講錢、用粗口叫你(由細個開始已比佢叫x街女叫到大)。

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.