意見反饋
義工

自由講場 今日: 721|主題: 1023162

有無媽咪老公係差人或者律師呀?有的野想請教下呀…

複式洋房

國民生產總值:141

有無媽咪老公係差人或者律師呀?有的野想請教下呀…

d 壞分子囉!我老友個仔十五、六歲,不嬲唔識個同學(壞分子),壞分子無端端拍我老友個仔問?錢,咁佢梗係唔比,咁壞分子追住佢要…佢大聲話無,咁壞分子就推佢,佢就推開壞分子想走,壞分子就郁手打佢!打傷左佢隻眼同其它地方咁,佢就肯定無還手既…當時,佢幾個同學見到,就禁住果個壞分子囉…咁壞分子打唔到人,?唔到錢,走左…跟住朋友仔到返屋企,咁老友梗係打999報案同送佢去醫院驗左傷,(有醫生紙…病假咁)落左口供咁…

唉…d 警察都唔知做咩,今日都仲未拉壞分子!佢個仔話壞分子仲在班上照樣 happy,談笑風生…逍遙法外…
咁我老友到今日都仲未收到消息,,咁警方究竟會唔會向佢交待呢?駛唔駛佢自己去問下跟進成點?各位!咁既情況又落唔落得成 charge 呢?

複式洋房

Re: 有無媽咪老公係差人或者律師呀?有的野想請教下呀…

up

別墅

國民生產總值:731

重點係你報警時告乜

報打交/打人,如果傷唔重唔涉黑社會通常唔多理
報勒索傷人,即拉

再唔係你又唔怕攪大可以搵區議員幫手,哩類 case 搵民主黨果班啦!

複式洋房

聽佢講都係咁報上去,話個人攞錢同打佢個仔,不過個人無實質拿到錢喎…咁會charge嗎?頭先打過去,佢話曾經有日上課時間叫左個衰野去問話,但係第二日就番學啦…無事咁。
佢打過去警方話調查緊,同埋話對方未满十八歲,唔係重傷,可能只係警司警介,而且起唔起訴由警方決定,等收信咁。
嘩…咁真係好唔公平喎…
如果去搵民主x,係以警方唔理做理由定點?

珊瑚宮

國民生產總值:100876

唔好以為議員大哂,警方有一套辦事指引,唔可以亂黎架,如果對方又去搵議員,話控方誣蔑佢喎,又得唔得呢??-( 如果議員可凌駕法律,擾亂法紀,咁香港大亂啦!

複式洋房

"如果對方又去搵議員,話控方誣蔑佢喎,又得唔得呢"

應該唔得卦? 受害人始終係受害人喎? 點可以黑 (CHANGE)成白呢?
其實只係想幫佢搵到個渠道,始終佢個仔係最無 "GU"的…(SORRY…唔識打個字)

別墅

SandyKL 寫道:
唔好以為議員大哂,警方有一套辦事指引,唔可以亂黎架,如果對方又去搵議員,話控方誣蔑佢喎,又得唔得呢??-( 如果議員可凌駕法律,擾亂法紀,咁香港大亂啦!

你唔好扣人帽子先

唔係話議員大晒,即係你乜都唔識又無朋友幫到手,搵議員亦不失係一個辦法,你其實知唔知d區議員選出黎係為乜架?選出黎擺呀? ?-(

子爵府

國民生產總值:10073

m3d28 寫道:

你唔好扣人帽子先

唔係話議員大晒,即係你乜都唔識又無朋友幫到手,搵議員亦不失係一個辦法,你其實知唔知d區議員選出黎係為乜架?選出黎擺呀? ?-(
咁我路過架…不過我又真係覺得大部分區議員都係

大宅

國民生產總值:3788

我個仔向上兩個星期前遇到o既情況同你朋友個情況有9成似, 我地去完醫院之後同個警岡講, 佢地就pass左去差館,
差人話咁係告搶劫, 要即刻落口供, 如果係普通傷人就無咁嚴重, 不過就算告到多數都係警司警誡咋!
(p.s.我個仔得7歲, 搶劫2蚊咋)

子爵府

國民生產總值:11666

m3d28寫:
重點係你報警時告乜
報打交/打人,如果傷唔重唔涉黑社會通常唔多理
報勒索傷人,即拉
再唔係你又唔怕攪大可以搵區議員幫手,哩類 case 搵民主黨果班啦!

綠葉
依我意見, (第一)我十分不讚成m3d28

別墅

[quote]
BeautyPinky 寫道:
綠葉
依我意見, (第一)我十分不讚成m3d28

複式洋房

多謝你地咁多位寶貴既意見先呀,其實我真係幫個朋友問問既啫,因為我覺得個佢個仔真係幾乖既,比人打真係唔抵,早知既,係未還手好過呢?
BeautyPinky: 我明白你既意思,你都講得好有道理,不過我諗 m3d28 佢好明顯唔係教人老作屈人,的確個小朋友係比人勒索金錢 & 毆打,佢只係提左哩個重點…
ANYWAY..我覺得警察做野應該有D指引既,係我地 D 小市民無D指引啫…
所以有起事嚟…就會唔知點算…
我睇到北區個囡囡被淥親既個案都好悕虛…

複式洋房

BeautyPinky:

收到你 pm啦!真係好多謝你詳細的講解及安慰,其實佢而家心情巳經平伏了好多,只係佢覺得當時報案…坐十字車去醫院…落口供果 d,真係花左好多時間同心力,但係對方只係得到既可能的警介,對方就算花的時間都只係受害人的幾分之一,so...

大宅

國民生產總值:1569

其實警司警誡都有一個record, 雖然不至於=有案底o甘嚴重, 不過都一世嫁.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.