心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

嗄...對唔食野的囡囡無晒辦法

唔知點解個囡成日都唔食野, 點氹點鬥都係咁. 唔食野又成日病, 身體又越來越差.
嗄..................................

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 嗄...對唔食野的囡囡無晒辦法

Mime,

試下同佢"爭食", 我個囡個時唔食青豆, 我就同老公係佢面前爭食, 跟住亞囡見到又爭埋一份, 依家都會成日同我地爭食.

侯爵府

好媽媽勳章

How old she is?

大宅

咁佢飲唔飲奶呀, 飯/麵/米粉/通粉/麵包呢?我個女"含飯兼唔食菜, 我都無佢辦法 :cry:

別墅

佢2歲, 睇落似歲半. 佢唔係偏而係食慾好好好底. 平時要成日同佢落街行吓, 唔行的話連2 spoons飯都食唔落, 迫佢咩佢就嘔. 奶又食得小, 粥 粉 麵 飯 糊仔 薯蓉 雪糕咩叉都試過.
都唔知有咩野佢鐘意食.

而家都未凍, 佢已經病咗成個月(10月初仲入咗醫院). 2年入咗3次, 我就來癲啦. 嗄......................................

複式洋房

我個女都係甘呀,佢而家2歲又係乜都唔食,肯同你食都
食好少,我都無晒付~~~又鐘意含飯!!

都唔知佢想食乜~~~ :-( :-( :-( :-( :-(
我女兒今年8月23日3year了,她是我第一個女兒, 希望可以在這裡同大家分享湊女兒心得~~~!! :-) :-D

子爵府

好媽媽勳章

不如試下將d

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

She eats little and you try to feed her frequently.

Be patient and pay much more attention to her, maybe she will be better when she grows up.

Same as me. My daughter is 3 years 2 months old, she is thin and small-sized, eats little and sick frequently (almost once a month). Just try my best to take care of her.

I always tell to myself and my family that she will become strong and better afterwards.

男爵府

好媽媽勳章

我亞囡而家27個月大啦!得25磅咋!之前佢咩都唔肯食奶又唔肯飲,而家反而唔逼佢食野又好好胃口呀!

唔好咁唔開心啦!小朋友一期期,你試下唔好逼佢食野
比佢自己食,到佢唔食你就問佢飽唔飽總食唔食唔食就收左佢要等一餐先有得食啦!之間你唔好比任何野佢食.

2006年12月28日 出世-----3.41kg 1個月---5kg 2個月---6.04kg---58cm(自己度) 4個月---7.72kg---65cm(自己度)

子爵府

2020勳章

Mime
你個囡係未根本無胃口食野, 即佢無食野意慾, 試下煲d保健湯水比佢, 等佢飲多d開胃先, 我個仔都算肯食野, 但有一排佢病食左一"倫"西病之後好似物都唔想食, 我都無晒計, 後來我阿媽去藥材舖買d開胃湯水加上我又比保嬰丹(保嬰丹都有保健作用)同維他命佢食, 真係開胃返, 而家覺得佢無咁容易病.

大宅

emilylo0207 寫道:
我個女都係甘呀,佢而家2歲又係乜都唔食,肯同你食都
食好少,我都無晒付~~~又鐘意含飯!!

都唔知佢想食乜~~~ :-( :-( :-( :-( :-(

me 2 :-(
She don;t drink milk, except chocolate milk

珍珠宮

我仔2歲,,又係唔鍾意食正餐
食糖食餅佢又食好快喎~激c
依家晚晚食飯都用盡方法,例如:
擺隻公仔扮同佢一人一啖
又或者同佢講食埋呢啖可以飲一啖多多
總之餐餐我都想c
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

2018復活節勳章

我個仔都係晚飯前就不停食'立雜野', 所以對晚飯就梗係 . 我就畢定半碗飯, 撈d汁(視乎當晚食咩, 多數都係菜汁、 魚汁), 之後就剪D肉、菜等等再撈埋, 叫佢自己食! 呢3年黎都係咁! 至於飯前小食, 當然唔會係糖、薯片, 我只會買梳打餅、手指餅、果仁之類既野放係廳佢搵到既地方
(糖、薯片果D我就梗係收埋自己房啦 ).
朝早就比2粒papa jelly比佢食, 如果我放假就同佢去落街食早餐 (大家樂、KFC、老麥等等), 叫D腸、蛋....咁切好叫佢自己食!:wink: :wink:

首頁

尾頁

跳至
熱門主題