興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2021勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

我等個貓廁所同爬架運到就可以帶貓貓返屋企啦而家要預備好佢食既同玩既
邊隻貓糧好?

義工話佢係咩都食架
佢地成日都轉糧
但我想買隻好d健康d
有冇介紹呀?

大宅

now,我隻貓都食緊.Now! 幼貓配方

- 適合活潑和快速成的幼貓

- 能預防尿道炎和尿道石

- 新鮮疏菜水果有助排出毛團

- 活性乳酸益菌改善消化系統

- 1嵗以下專用

蛋白質
-
33%

脂肪
-
20%

奧米加6
-
3.1%

奧米加3
-
0.58%

-
0.09%

男爵府

Now都OK, 因為佢都係無榖物, 但係佢比較貴同埋無寫明肉類成份有幾多. 因為貓係肉食性動物, 除左榖物對佢地唔好之外(因為佢地唔識消化碳水化合物), 佢地亦只係需要5-10%的非肉類.

而且Now入面的脂肪(貓需要大量脂肪)除左本身肉類內的脂肪外, 其餘都係來自植物, 而貓貓只能在動物脂肪入面吸取fatty acid 入面的arachidonic acid.

因為乾糧價錢差異太大喇, 而且每隻都有好有唔好, 所以要細心睇, 越好的牌子提拱的資料越詳細. 最緊要係1. 無榖物(protein同fat都通常會高) 2. 盡可能多肉類 2. 少植物油 3. 低phosphrous (磷) 低sodium 及高calcium

我幫我隻貓揀糧的時候睇過唔同牌子的營養分析, 你可以揀好幾隻心水我再話你知有咩好同有咩唔好(基本上無一隻糧係完美的....)

希望幫到你

侯爵府

Chrisdindin 發表於 11-12-20 12:07
Now都OK, 因為佢都係無榖物, 但係佢比較貴同埋無寫明肉類成份有幾多. 因為貓係肉食性動物, 除左榖物對佢地 ...
我睇其他人講仲有

INNOVA ,

Innova Evo

,

Organix ,

solid gold ,

chicken soup

呢d如何呀?

thx

珍珠宮

2021勳章

我貓地而家食pro pac, 之前食natural balance.....

男爵府

Innova EVO 好過Innova, 因為EVO係無榖物, 但係兩個牌子入面都有natural flavor.

EVO Turkey&Chicken: Turkey & Chicken會比Salmon好, 因為貓貓經常吃魚會偏食, 而且sodium低一倍有多. 除左有natural flavor都幾好, 沒有植油有魚油(魚油對貓貓好緊要). 有說佢地被P&G收購左, 而P&G係仍然用動物testing 的. EVO有無用就唔知

Organix: 唔太好因為有榖物(有機紅米), 大部份材料有機, 但有鹽

chicken soup: 唔太好因為有榖物, 而且會難買

Solid Gold (只限Indigo Moon無榖物): 好處係比其他無榖物平, 而且有三文魚油, 單係protein同fat的比例同EVO好近. 但係入面都係有natural flavor, 仲有植物油. 同埋佢個官網無營養分析...所以幫唔到幾多

以上我的次序係EVO >Solid Gold >Organix > Innova > Chicken Soup

平價仲可以睇timerwolf
貴價可以睇埋Orijen(我隻貓都係食Orijen)

好的地方係無natural flavor, 有雞肝, 80%的材料來自動物, 無植物油, 但有三文魚油. 而且在加拿大製造

男爵府

orijen唔好的就係sodium比EVO高

男爵府

2021勳章

orijen $$ ??

男爵府

上網好多間都有得賣$265
whisker & paws $248但就$400先送貨

侯爵府

Chrisdindin 發表於 11-12-20 16:37
Innova EVO 好過Innova, 因為EVO係無榖物, 但係兩個牌子入面都有natural flavor.

EVO Turkey&Chicken: Tur ...
其實係咪即係

榖物

就比較好

Orijen真係幾貴喎

我貓係領養架

佢之前食得好雜

呢d會唔會冇味唔食架

買左唔食咪c

禁止訪問

侯爵府

請問acana , earthborn如何?
如果同Solid Gold Indigo Moon,evo 比較
可以給個次序我嗎?
thx

禁止訪問

回覆:邊隻貓糧好?

伯爵府

2021勳章

回覆 Chrisdindin 的帖子

可否分析一下 hills & royal canin 絶育貓糧?
很多人說這些大牌子味濃, 但又有很多人說大公司的配方較全面,
很想知道實際還有那些壞處, 想替貓貓選一隻長期健康的乾糧.

男爵府

回覆:雪~bb 的帖子

EVO都差不多啦,你可以買貓貓宜家食緊的,好多online shop有試食包的,先試平的再試其他。 check pm

侯爵府

natural balance隻減肥糧好唔好呢?

男爵府

Natural Balance無對貓有毒或者致敏的野, 有魚油同雞脂肪, 美中不足的地方係:
1. 有natural flavor同鹽(雖然sodium又唔算高)
2. 有榖物-紅米
3. 好多蔬菜, 足足有8%, 我諗因為係減肥糧的關係, 唔會對貓有害只係貓貓本身只需要好少好少
4. 佢官網無寫carbohydrates有幾多

因為我未研究過減肥糧...所以都唔知邊D好邊D唔好, 睇黎都係將肉減少換蔬菜同榖物, 一D貓吸收唔到營養但係飽的食物. 或者你可以問下獸醫係咪正常糧減少份量就得? 等如人計卡路里一樣

男爵府

回覆 anma 的帖子

你聽到的係正確的, 佢地通常係唔係太有益而且好重味精, 我隻貓未領養返黎係食Royal Canin的, 佢入面用的肉都係肉粉無鮮肉, 第二樣最高比例已經係corn gluten - 佢係對貓無營養只可以填飽貓肚的, 入面仲有粟米同大豆, 不單無益仲係貓貓的致敏源.

但係佢地差唔晒, 因為佢地俾晒無益最平的材料, 然後加返晒貓貓要的supplement, 而且好準確. 佢地磷同sodium的比例係控制得好好的 (因為無咩肉所以磷都唔會高), 情況就好似你日日食公仔面但係之後食返營養保充. 我知道如果貓有腎病食返佢地係好的, 至於絕育, 吐毛配方等我就唔太明白喇. 我隻貓黎之前都絕晒育, 不過好少人會轉絕育糧, 你個獸醫有無話佢有特別咩問題?

佢地每隻糧都唔同, 你可以映低個成份我睇下

男爵府

回覆 雪~bb 的帖子

我的次序係Acana >EVO >Earthborn Primitive Feline > Solid Gold Indigo Moon
Solid Gold 同 Earthborn好難分高下, 我好少見Earthborn, 幾錢先?
Earthborn: 所有肉都係肉粉(Solid Gold 唔幾多), 有植物油 (SG都有), 但係無natural flavor, 佢的磷太高(SG提都無提)

Acana好呀,佢磷同sodium控制得好好(好過以上的牌子同orijen), 65%的材料來自肉類. 我睇完都有些少想轉, 但係orijen 80%肉類...

剛睇到EVO的磷係很高的! 但SG更高(高到不能接受!) Earthborn搵唔到資料

伯爵府

2021勳章

回覆 Chrisdindin 的帖子

我貓仔仔未夠一歲, 今月剛絶育, 獸醫提議轉食絶育貓糧, 防止絶育後發胖及減低患腎病, 腎結石等等...
我返去影個成份俾你參考, 佢除左食乾糧, 每日都食少少steam雞肉.
謝謝你.

首頁

尾頁

跳至