跳至
[2005年] BB瘦左啦

首頁

尾頁

複式洋房

BB瘦左啦

我個仔本來是大碼BB,7個月時身高體重都是95%,重9.6公斤。但是最近2各月來只重了0.2公斤,宜家都只有9.8公斤。食的野無增加,但是動不停。點算好呢?
你地BB有無瘦呢?是不是到了這個時間都是這樣?

大宅

Re: BB瘦左啦

cihpig:

bb 越大係會重得慢左架. 你個仔係大碼BB, 7個月時身高體重都是95%, 重9.6公斤 (21 lbs.). 醫生那時無叫佢減肥呀?

我 bb 都重得慢左架. 病完後有個半月係無重過添.

Joycelyn

複式洋房

無哦,因為他身高都好高,所以醫生話他成長好好哦。
但是無知點解突然之間重好慢,2個月才重0.2公斤,又無病過。 ?-( ?-( ?-(

大宅

cihpig 寫道:
無哦,因為他身高都好高,所以醫生話他成長好好哦。
但是無知點解突然之間重好慢,2個月才重0.2公斤,又無病過。 ?-( ?-( ?-(

cihpig:

你仔仔有無比人話 '好肥, 好得意' 之類呀? 有 d bb 講完後會自己瘦的 (touchwood). ?-(

Joycelyn

禁止訪問

複式洋房

是埋真架?好多人都梗講,但我都當是迷信bor.....

Joycelyn 寫道:

cihpig:

你仔仔有無比人話 '好肥, 好得意' 之類呀? 有 d bb 講完後會自己瘦的 (touchwood). ?-(

Joycelyn [/quote]

大宅

我太一都是•初初是大碼BB….but 9個月時去健康院體重
21 lbs身高 79cm.
太陽高照出抽中, 一鳴驚人萬雲從。 太極貴人天官賜, 乙兒樂透風中馳。 多謝Joycelyn 送給太一及太乙的詩

大宅

heiheima05 寫道:
如果他食得好的話,可能只係消耗大?,無病無痛,吾駛咁擔心噯

agree.

大宅

cihpig 寫道:

cihpig:

Joycelyn
[/quote]

cihpig:

我弟弟 bb 時就係甘喇, 比醫生話完佢 "好肥播, 要減肥喇" 就自己變得好瘦了. ?-(

Joycelyn

大宅

係呀, 無病無痛就唔駛擔心啦!

我地d bb依家已經9, 10個月, 活動量一定多左好多, 所以無以前咁肥 嘟嘟, 好正常架 (其實我睇書話bb由六七個月開始體重會放慢), 我以前唔見個囡有頸架, 依家見到 .

我個囡之前次次去健康院姑娘計個囡體重percentile係95%以上, 上一次去健康院度係91%, 我老公話咁樣先至叫正常d, 因為之前阿囡有成97%時, 個人真係肥得濟, 我地覺得佢鈍鈍地 , 依家瘦左d好似精靈d

曾幾何時, 我成日係樹'桑'個囡唔飲奶, 又喊若喊忽, 家陣諗番起覺得自己好.....
pekklebaby 寫道:
[quote]
如果他食得好的話,可能只係消耗大?,無病無痛,吾駛咁擔心噯

agree.
[/quote]

大宅

您煲d粥杰唔杰架 ?
試吓煲杰d, 可能佢會食. 同埋用粟米紅蘿蔔煲, 包佢抵受唔住引誘 .

薳然之前都唔肯食, 後來我地至知我地煲得稀得濟, 搞到佢me 埋個口唔比我地塞入佢個口 , 有d bb鐘意食有口感既食物, 可能太一又同薳然一樣呢.

[quote]
mcrl 寫道:
我太一都是•初初是大碼BB….but 9個月時去健康院體重
21 lbs身高 79cm.

大宅

薳然媽媽 寫道:
您煲d粥杰唔杰架 ?
試吓煲杰d, 可能佢會食. 同埋用粟米紅蘿蔔煲, 包佢抵受唔住引誘 .

薳然之前都唔肯食, 後來我地至知我地煲得稀得濟, 搞到佢me 埋個口唔比我地塞入佢個口 , 有d bb鐘意食有口感既食物, 可能太一又同薳然一樣呢.

薳然媽媽:

等我得閒又試

禁止訪問

大宅

但吾好食太多紅蘿蔔,一星期食二次好啦,因怕會黃 :tongue:

heiheima05:

我都怕架, 所以連一星期食兩次都無. :-|

Joycelyn

禁止訪問

大宅

Joycelyn

粟米紅蘿蔔湯就咁好好飲, 但用來沖奶可能會甜得濟, 所以bb唔鐘意飲羅.

係呀, 紅蘿蔔, 南瓜同木瓜都唔好食得咁密, 會黃.

[quote]

薳然媽媽:

等我得閒又試

複式洋房

cihpig 寫道:

cihpig:

Joycelyn
[/quote]

應該係真架!!!我bb上次比人叫完肥仔就唔肯食野 :tongue:
雖然咁o岩又牙肉痛.但我已鬧左個fd咪再叫
因為好多人都話bb小氣唔話得
點知頭先見到我老公個姨甥,
佢一見鏗鏗就大叫:嘩!好肥好得意呀!(佢得16歲,唔鬧得)
嚇死我喇.我心即刻諗:睬睬睬!反彈反彈!
希望童言無忌啦

火火

別墅

Hi 薳然媽媽,

I want to know how long will the "yellow" go away?
Previously, my baby liked Papaya, carrot very much and my maid feed her everyday, and I see her face turning yellow. Then we stop eating red things for 2 weeks, much better and then start eating some again.
But now, her face is not so white, still a little bit yellow especially under sunlight. What shall I do to remove the "yellow"? Any mom can help?

大宅

Hi Cutemom,

您同bb最近好嗎 ? 好耐唔見您上黎傾計, 係咪工作好忙呢 ?

d 黃幾時退真係唔知架, 我大老闆個孫又係好鐘意食木瓜, bb媽咪每日都比一個萬壽果(即細木瓜)個bb食, 跟住最近睇醫生, 醫生要佢停食半年木瓜, 紅蘿蔔同埋南瓜.

所以我諗您唔好再比bb食啦, 停一個月先啦 ! 呢個係唯一一個方法去退黃架. 雖然好有營養, 但費事因小失大.

您bb食粥仔未呀 ?

CuteMom 寫道:
Hi 薳然媽媽,

I want to know how long will the "yellow" go away?
Previously, my baby liked Papaya, carrot very much and my maid feed her everyday, and I see her face turning yellow. Then we stop eating red things for 2 weeks, much better and then start eating some again.
But now, her face is not so white, still a little bit yellow especially under sunlight. What shall I do to remove the "yellow"? Any mom can help?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至