自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無人可以比 advice? 關於遊輪中獎騙局..

今日我姨媽同我講......佢約2年前收到個電話, 話佢中左獎. 咁佢上到間公司領獎時, 比人局住簽左合約(約2萬元)上遊輪玩, 並即場過數 $1000.
幾個月後, 間黑公司出信追佢數. 我姨媽答話佢會去報警. 咁間黑公司就無再追佢.......隔了一年多後o既今日.......
我姨媽收到黑公司一封信, 內容話如果佢唔係7日內清左條數(約2萬), 黑公司就會交比律師處理.

所有 details 我唔清楚. 我好希望可以幫到我姨媽.
我問左我個舊同學, 佢做警察o既. 佢話報警無用, suggest 我姨媽去消委會投訴....但應該要找埋條數.

有無人遇過咁o既 cases? 可以講黎聽下嗎?
可以教我點幫我姨媽嗎?

#############
我知 Babykingdom 勁多人流, 所以幫我朋友 post o係度. 有無媽咪可以俾意見呀? 麻煩晒.
Mel

男爵府

Re: 請問有無人可以比 advice? 關於遊輪中獎騙局..

我唔係律師, 比唔到法律意見你, 不過如果當年你姨媽即場簽了合約, 就比較難甩身, 因為人地可以用份合約來告你毀約的.

或者你問吓你姨媽仲有冇份合約副本係度, 你地幫佢再睇清楚 d terms 或比 一 d有法律常識嘅人睇吓有冇漏洞, 再作打算.

複式洋房

Re: 請問有無人可以比 advice? 關於遊輪中獎騙局..

DongDongBB 寫道:
我唔係律師, 比唔到法律意見你, 不過如果當年你姨媽即場簽了合約, 就比較難甩身, 因為人地可以用份合約來告你毀約的.

或者你問吓你姨媽仲有冇份合約副本係度, 你地幫佢再睇清楚 d terms 或比 一 d有法律常識嘅人睇吓有冇漏洞, 再作打算.

真係唔該晒你呀, DongDongBB :-P

男爵府

希望你姨媽平安冇事, 不用再比錢佢地喇.

大宅

我都唔係律師,不過,想指出一樣野,如果當事人係出於被迫先簽既話,我認為都可以報警。舉例,有個賊

男爵府

Hi, Mel

如果你姨媽係呢間公司簽約就唔洗驚喇. 佢已經比警察拉左. 間公司係銅鑼灣架, 你快d問吓你姨媽係未呢間.

旅 遊 公 司 致 電 引 客 上 當
警 破 送 獎 品 騙 局 拘 捕 兩 女 職 員

【 本 報 訊 】 警 方 根 據 香 港 海 洋 公 園 的 投 訴 及 市 民 報 案 , 並 且 經 過 半 年 調 查 , 昨 傍 晚 採 取 行 動 , 在 銅 鑼 灣 信 和 廣 場 一 家 旅 遊 公 司 , 以 涉 嫌 滋 擾 罪 名 拘 捕 兩 名 女 職 員 。 警 方 消 息 稱 , 有 人 以 虛 構 的 海 洋 公 園 優 惠 、 超 市 禮 券 、 澳 門 免 費 旅 遊 等 名 目 , 向 手 機 用 戶 發 出 「 電 話 問 卷 」 及 「 中 獎 」 滋 擾 , 引 誘 接 聽 電 話 人 士 前 往 「 領 獎 」 , 然 後 游 說 他 們 以 簽 約 方 式 購 買 昂 貴 的 旅 遊 計 劃 及 套 票 。   記 者 : 溫 文 學

香 港 仔 分 區 警 署 雜 項 調 查 隊 主 管 馬 少 偉 表 示 , 今 年 五 月 , 警 方 接 到 海 洋 公 園 的 投 訴 , 指 懷 疑 有 人 用 海 洋 公 園 的 名 義 , 進 行 一 些 電 話 問 卷 調 查 , 並 且 套 取 手 機 用 戶 的 個 人 資 料 , 警 方 稍 後 展 開 調 查 。
據 悉 , 警 方 在 調 查 期 間 發 現 有 不 少 市 民 報 案 , 指 曾 經 接 到 一 家 公 司 的 電 話 問 卷 調 查 , 對 方 自 稱 受 海 洋 公 園 委 託 。
有 市 民 指 在 接 受 該 類 電 話 問 卷 調 查 之 後 , 會 有 人 致 電 給 他 聲 稱 已 中 獎 , 對 方 聲 稱 機 主 會 獲 得 海 洋 公 園 優 惠 , 或 者 超 市 禮 券 、 免 費 澳 門 旅 遊 等 獎 品 , 不 過 , 中 獎 者 必 須 到 銅 鑼 灣 信 和 廣 場 領 獎 。

做 問 卷 後 訛 稱 中 獎
馬 少 偉 說 , 警 方 在 查 閱 報 案 者 的 電 話 紀 錄 後 , 發 現 該 類 所 謂 問 卷 及 中 獎 的 電 話 均 來 自 銅 鑼 灣 信 和 廣 場 一 家 公 司 。
消 息 稱 , 警 方 懷 疑 有 人 每 天 以 問 卷 調 查 方 式 套 取 手 機 用 戶 資 料 後 , 再 向 機 主 訛 稱 中 獎 及 虛 構 一 系 列 獎 品 , 引 誘 中 獎 者 往 公 司 領 獎 , 然 後 利 用 各 種 方 式 游 說 中 獎 者 參 加 一 些 旅 遊 計 劃 , 包 括 入 會 , 及 以 簽 約 的 方 式 購 買 昂 貴 的 旅 遊 、 酒 店 套 票 。
昨 傍 晚 六 時 許 , 探 員 前 往 銅 鑼 灣 信 和 廣 場 一 家 旅 遊 公 司 調 查 , 稍 後 以 涉 嫌 滋 擾 的 罪 名 , 拘 捕 該 公 司 兩 名 分 別 二 十 及 二 十 四 歲 的 女 職 員 , 目 前 扣 留 她 們 調 查 , 同 時 , 警 方 亦 正 聯 絡 該 公 司 的 負 責 人 了 解 事 件 。

複式洋房

[quote]
tommythumb 寫道:
我都唔係律師,不過,想指出一樣野,如果當事人係出於被迫先簽既話,我認為都可以報警。舉例,有個賊

複式洋房

DongDongBB, 多謝你, 你好好人呀 :cry:

複式洋房

今日佢去左消委會, 但因為事隔咁耐, 無得搞呀......

首頁

尾頁

跳至
熱門主題