意見反饋
義工
跳至
[2004年或之前] 請問...食美素佳兒的bb

子爵府

國民生產總值:11731

好媽媽勳章

請問...食美素佳兒的bb

請問食美素佳兒的bb有無便便硬的問題?因為顥然自從無食媽媽奶之後, 全奶粉食惠氏就便便開始硬及唔會自動去便便, 去都係一兩粒, 要煲涼茶先可以"清腸胃", 但就會肚疴, 試了a+又敏感, 雀巢又驚話xx含量過高, 聽美素佳兒個姑娘打來話美素佳兒可以預防便秘, 所以想問o下你o地意見, thanks.

版主

國民生產總值:133073

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 請問...食美素佳兒的bb

每間公司的姑娘都會話自己O個隻可以預防便秘, 就算A+ & 惠氏都話係咁話...

我姨甥O個陣又嚴重便秘 (一星期無得大大), 佢轉用美素佳兒, 一樣無乜改善, 5日先有... 最終食O左一排日本奶粉先搞得掂...

其實我諗係要夾BB體質囉... 你不妨俾麥皮/蕃薯Harvey食, 應該會有好轉!!

大宅

國民生產總值:3637

2019新春慶豚圓 2019勳章

Wendy:
思晴出世果陣除左食人奶,都試過食惠氏S26一個月,又係食左便秘,食能恩低敏,便便係綠色,於是食美素佳兒-即美素力,美素樂,便便反而OK,多數一日一次,有時隔日一次.
因為思晴一向都唔飲水,依足份量開,思晴會隔日一次便便,所以我們將d奶粉份量開稀少少,例如七安水+六匙半奶粉.

或者你可以考慮溝稀少少d奶粉,睇下效果如何.
我家有三個妹...

子爵府

好媽媽勳章

fostermak,
thanks for your sharing.

小倩,
我仔仔唔鍾意食蕃薯, 麥皮呢, 就要食快餐店的, 可能我唔識煲麥皮啦, 你可唔可以教o下我呀, 我買咗即沖o個d, 唔知係唔係無咁好呢
thanks.

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

小倩,
我仔仔唔鍾意食蕃薯, 麥皮呢, 就要食快餐店的, 可能我唔識煲麥皮啦, 你可唔可以教o下我呀, 我買咗即沖o個d, 唔知係唔係無咁好呢
thanks.

Kevin仔以前食s-26日日有, 反而依家轉O左A+2就唔係... 大概隔日啦... 但係佢好衰, 星期六日响屋企奉旨唔疴, 水又飲得少

上星期日我俾O左佢食2餐蕃薯麥皮, 星期一朝就開O左包勁大... 蕃薯咁香甜, BB應該鍾意喎, 係咪唔夠淋呀?

麥皮我係齋用水 (我隻唔係即溶, 係要煮O個隻...) 水滾落麥皮, 搞到溶晒變糊狀就OK啦... 係無溝奶粉O既

大宅

國民生產總值:4407

wendy_ho;

我囡囡3個月左右開始就食美素力, 佢日日有大便, 有時仲2次添, 美素力幾好架..唔熱氣, 又唔太甜, 唔怕bb好多痰..

大宅

國民生產總值:2174

美素佳兒係出名 "通便" 架!哈哈哈哈~

以前醫生拉我講既,話如 bb 有便秘問題,都會叫佢地轉美素力/樂,呢隻奶粉既成份係無蔗糖架,所以好少話會有痰 or 熱氣,對腸胃都好好。
所以我大女由出世到家下都仲係食美素佳兒。

而以我記憶 s-26 & 恩美力都有蔗糖,所以bb會較易肥 & 燥。
執業全職曳媽咪! 小樹屋之首席呀四!

大宅

國民生產總值:1958

哈, 咁啱嘅, 阿4哥都係食美素樂架! 佢d大大好林, 而且又係日日都有至少一次臭臭架! :tongue: 不過呢排想同佢轉3號, 佢唔肯食呀, 今日去健康院問過姑娘話唔洗咁急轉喎! 我仲買定左兩罐3號添

子爵府

好媽媽勳章

小倩 寫道:
但係佢好衰, 星期六日响屋企奉旨唔疴, 水又飲得少

我個仔都係

麥皮我係齋用水 (我隻唔係即溶, 係要煮O個隻...) 水滾落麥皮, 搞到溶晒變糊狀就OK啦... 係無溝奶粉O既

o甘咪無味

版主

wendy_ho 寫道:

o甘咪無味

我係蕃薯麥皮... 好香甜O架~~~ 食到佢追住叫!!

大宅

食到佢追住叫!!

車~~ 你個 kevin 仔佢食乜都追住叫架啦!哼!

版主

曳媽咪! 寫道:
車~~ 你個 kevin 仔佢食乜都追住叫架啦!哼!

你唔抵得曳仔淨係鍾意享受媽媽奶咩~~~

大宅

國民生產總值:1065

BB 出世到依家都係食美素佳兒, 臭臭ok ga!

wingtsang
bb 唔食3號可能係因為同2號唔同味, 美素佳兒個 promoter話 3號係雲呢拿味, so有 d bb係唔鍾意, 或你可以繼續比 bb食2號

大宅

查實唔洗真係咁準時一到一歲就轉 3 號仔架。
要事乎呀 b 佢既適應,3 號仔係甜身 d ,呀b 可能無咁快習慣,遲 d 轉都唔怕。

大宅

咁典算呀, 我開左個罐唔知可以擺得幾耐呢

ReneeC 寫道:
wingtsang
bb 唔食3號可能係因為同2號唔同味, 美素佳兒個 promoter話 3號係雲呢拿味, so有 d bb係唔鍾意, 或你可以繼續比 bb食2號

版主

我想知有無邊隻3號仔唔係vanilla flavour o架? Kevin仔咁鍾意飲奶, 我諗唔係vanilla味佢都照飲... 加上我會俾利賓納佢飲, 唔想佢成日都飲D咁甜O既O野呀!! ?-(

子爵府

好媽媽勳章

wingtsang,
唔知你介唔介意俾幾spoon顥然try吓呢,
雖然我買o左罐新, 但我又係怕開咗之後佢唔飲
如果唔係, 你可以俾yamichung, 佢好似話想要 :wink:

大宅

梗係無問題啦! 我1126拎D出嚟比阿顯然試下呀! :mrgreen: 我諗住呢幾日又比佢試真D, 睇過係唔係真係唔啱佢口味囉 如果佢真係唔食, 我拎埋出嚟比yami啦!

wendy_ho 寫道:
wingtsang,
唔知你介唔介意俾幾spoon顥然try吓呢,
雖然我買o左罐新, 但我又係怕開咗之後佢唔飲
如果唔係, 你可以俾yamichung, 佢好似話想要 :wink:

子爵府

好媽媽勳章

thank you ar wingtsang

大宅

國民生產總值:1065

wingtsang 寫道:
咁典算呀, 我開左個罐唔知可以擺得幾耐呢

[quote]
ReneeC 寫道:
wingtsang
[/quote]

開左個罐後可放 4weeks

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.