懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇孕婦已打流感針?

今年流感特別嚴重, 請問有冇孕婦打算打流感針, 醫生話15個星期後可以打, 您地有冇問醫生呀?

男爵府

Re: 有冇孕婦已打流感針?

懷孕婦女係唔可以打, 千奇唔好唸!!!
其實懷孕其間都最好唔好接受任何藥物治療, 咁會對BB抵抗力強d, 第日出世之後都唔會有咁多病痛!!!
wallacemama

伯爵府

wallacemama 寫道:
懷孕婦女係唔可以打, 千奇唔好唸!!!
其實懷孕其間都最好唔好接受任何藥物治療, 咁會對BB抵抗力強d, 第日出世之後都唔會有咁多病痛!!!

唔係足三個月就可以打咩??

男爵府

我昨日去產檢都有問醫生呢個問題, 我而家22週幾, 佢話最好在三十週以上才打喎!!! 不過佢都唔太建議孕婦打, 佢話流感年年都有兩次, 而家最驚唔係流感, 而係禽流感喎!!! 所以我唔打算去打囉!

男爵府

我初初都有諗過打, 但後來去到一個普通科醫生到, 佢話就算藥廠都唔建議孕婦打, 所以我比左支針我工人打
Don't worry!Be happy!

別墅

我16週時產檢,問個婦科醫生打唔打得,佢話由於我預產期係三月,係高峰期,所以最好打咗佢。之後我仲喺佢度打埋添,支針係貴過出面d,但係喺佢度打,支針就一定唔會對孕婦有害啦。事實上我打完又一d反應都冇喎。

伯爵府

好媽媽勳章

我一定唔會打, 始終係西藥, 無人知佢既副作用係乜野---唔係即時既副作用, 而係長遠會對bb造成甚麼影響.

人地夠話停食避孕藥半年有bb無事, 但係都一樣有人有事. 所以我唔會冒呢d險.

大宅

I've 打流感針 at wks 33

男爵府

我都唔敢打, 因為太多不同意見, 有d話打得有d話唔打得, 所以有人建議我應叫屋企人打, 免得他們中招傳染我, 出街就帶口罩, 我覺得都係一個好辦法!

男爵府

I consulted my doctor and he said it is ok to 打流感針. If you got 流感 later, you would probably get high fewer and that would harm your baby very much. I had it 2 days ago and no side effect at all. Refer to the website from the Government, it is good for pregnant women to 打流感針.
http://www.chp.gov.hk/content.asp?lang=tc&info_id=3896
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

大宅

我聽過2位醫生講, 都唔鼓勵孕婦打流感針, 因為打入去既始終係菌, 每個人對"菌"可能有唔同反應, 你唔知打左之後會唔會唔舒服
不過, 如果真係怕而又想打針, 最好過左頭3個月先打喎

我自己就冇打, 但係就帶定2個口罩旁身
你知啦...sars之後, 都仲有好多人唔係好衞生
打乞chee 呀咳呀都唔蓋住自己個口架...

但我就叫老公去打針, 費事佢感冒傳染俾我就麻煩喇
2子之母

大宅

我依家都27wk,初時都十五十六唔知打唔打好,但依家決定唔打了,學winn話齋,每個人的反應都唔一樣,我都唔想有咩事!!!

伯爵府

我都決定唔打喇

依家帶定幾個口罩o係身,搭車搭 lift 就戴住

大宅

I have asked both govt & private doctors who suggest to inject. I have it yesterday. Remember SARS period, pregnant women is very dangerous once suffer any flu. Doctor said the injection will not affect BB at all. 就算自己小心都不能保證唔會感染,萬一有,後果是危害 both mother & BB.
[img][/img]

複式洋房

其實最好問左醫生意見先: 打左會點/唔打又會點? 然後自己再決定打唔打。 但我諗防流感針唔會有害,如果唔係點解會叫孕婦打呢...
http://www.glittergraphics.us" target="_blank">[/quote]

複式洋房

我會打
上星期睇醫生時醫生叫我打, 因為我傷風感冒都會引起耳水不平衡, 個頭會勁暈. 6個星期前中了一次招, 要休息一星期. 醫生又話, 其實最concern 應該係流感引起既其他併發症, 如肺炎等等, 真係無咩藥可以比到大肚婆食. 而且衛生防護中心都建議大肚婆打

別墅

Hi Moubb,

How much did you pay for the injection? Where is your doctor clinic? My doctor doesn't have this injection service. I want to have it, but both QE and the clinic I know do not have the service. I'm now at 24.5 weeks.

Can you provide your doctor info for me? Many thanks!

If possible I want to have it in Kowloon side. Any ma ma can provide such kind of info? Thanks a lot!!

別墅

Marina88 寫道:
Hi Moubb,

How much did you pay for the injection? Where is your doctor clinic? My doctor doesn't have this injection service. I want to have it, but both QE and the clinic I know do not have the service. I'm now at 24.5 weeks.

Can you provide your doctor info for me? Many thanks!

If possible I want to have it in Kowloon side. Any ma ma can provide such kind of info? Thanks a lot!!

我都想知呀, 有無人睇開的產科有得打呢?

別墅

我上月去聽洗醫生個講座,佢唔recommend孕婦打架,始終唔係咁好(藥苗係菌,唔係d天然野wor).週圍d人如果有打咪ok law而且,流感型好快會轉年頭可能又會變.不過佢補充:佢既comment唔一定岩架.佢仲話mug ha都encourage孕婦打咩?

我都決定唔打.自己小心d la.

複式洋房

一般診所都有得打, $1XX-$3XX都有. 我早2日去廣華產檢問助生產士意見, 佢都係話中後期孕婦可以打, 抵抗力約70%, 不過打唔打就要自己決定.

佢話每年爆既流感唔同, 所以流感針都係年年不同. 例如依家打的流感針是針對明年初開始爆既甲型流感, 那麼間間診所都係provide甲型流感針, 有所不同的只係由那間藥廠做

首頁

尾頁

跳至