跳至

首頁

尾頁

大宅

你地用幾多度水開奶比 BB 飲?

我有朋友, 用 50% 100 度水加 50% 室溫水
另一個朋友, 佢用 2/3 60度水加 1/3 室溫水

你地通常用幾多度水開奶嫁?

另外, 你地有無人用緊坐奶器, 好用嗎? 有用嗎?
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

子爵府

Re: 你地用幾多度水開奶比 BB 飲?

我無計架喎,總之開完奶,用手背試過唔太熱,
先至會俾bb 飲。
我有用坐奶器,因為我個b 鍾意熱飲,
唔鍾意凍飲,可能佢怕我收多佢兩蚊。

子爵府

我用 50% 100 度水加 50% 室溫水

別墅

我用1/3 100度水 加 2/3 室溫水 開奶比個囡,
我無用坐奶器,只係用熱水坐熱d奶

大宅

ill 寫道:

我試過呢個溫度, 好似會太熱??
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

別墅

同意,我用1/4 100度水,3/4 室溫水

gegemok 寫道:
[quote]
ill 寫道:

我試過呢個溫度, 好似會太熱??[/quote]

男爵府

我大約用1/4 100度水,3/4 室溫水,
但未係次次度住,而係大約咁,然後倒落手背試下水溫,
其實成日沖奶,基本上已經掌握水的比例,唔需要特別去度

大宅

我就會零空咁用奶樽倒 d 水入口, 試下水溫, 先再沖奶比 bb 飲 .... 因為手背既皮膚好粗, 都係用舌頭試溫度好 d ........

子爵府

puipui73 寫道:
同意,我用1/4 100度水,3/4 室溫水

[quote]
gegemok 寫道:
[quote]
ill 寫道:

我試過呢個溫度, 好似會太熱??[/quote][/quote]
我滴落手背,就hot左d,但我試過滴入口,就ok架,bb如果飲左d cold milk, or唔cold唔hot的milk,會好易嘔奶架,因為'long'住個胃呀

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

我用1/3 60度水先溶奶粉,然後再加2/3温水,出尼D奶就暖暖地,啱啱好!

首頁

尾頁

跳至