嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

睡姿360度轉的bb,冬天如何能防止冷親

如題
請賜教

大宅

Re: 睡姿360度轉的bb,冬天如何能防止冷親

Buy BB's sleeping bag ah - you can find them at Mothercare, Chicco etc.
  Lulube was born weighing 3.2 kg

大宅

用嬰兒睡袋吧, 我見過MotherCare有得賣, 不過要$400幾, 都幾貴. 它是背心型穿著式的, 上面兩隻手仔可伸出來, 腳仔下面密封, 這樣就算反睡也不怕冷親啦.

我想其他地方應該會有一些同樣用途但便宜點的, 有沒有人知道呢?

男爵府

我早幾個月去Mothercare買睡袋,咁岩佢地做緊特價,有款七折,有幾款八折,原價$400蚊個,折

珍珠宮

Mothercare 唔知做完特價未呢 係咪間間都有做特價架

大宅

無錯啦! 用睡袋就完全解決了這問題,bb睡得安全,而且避免bb"焗親",我囡囡由出世到現在都係用緊睡袋,從未試過冷親。

如果你覺得Mothercare貴的話,可以去吉之島找找。又或者去深水埗mtr B2出口(北河街)的固定小販擋我都見過,是長肘+夾棉,好似大約$120左右。

另外,用亨氏bb食品的會員咭在12月31日前買grobag 睡袋有85折。

別墅

其實吉之島和買嬰兒用品的店舖也有得買的. 我女女那張是在吉之島買.約百多元.

男爵府

我本來都想過買睡袋, 但我個臭b瞓醒就會企起身同喺張bb床行來行去, 咁係唔係唔用得?

大宅

Cheaper method - use safety pins or quilt clips to fasten the position of BB's quilt to the bed.
  Lulube was born weighing 3.2 kg

別墅

thanks

別墅

係呀,我個b都係在床上行來行去,咁用唔用得呢

別墅

我個b出生時朋友送了個我估係大人裝(黃鴨仔)睡袋,佢又會唔會轉左入去唔識轉返出來呢 :mrgreen:

珍珠宮

醒目開學勳章

有樣野要留意呀, 你亞 b 比個睡袋套住, 佢轉身冇咁輕易, 一晚可能醒几次~ 我個仔就係咁, 不過我一樣照用, 用多几次佢習慣咗先無事 (因冬天快來了, 不能不用啊!)

另你話擔心亞 b 朝早起身會行黎行去====> 如果個睡袋真係令佢難起身/行, 佢自然會喊/叫等你求救, 呢點唔駛擔心. 你寧願佢冷親定行唔到丫?

或者你可以買 d 腳位冇包實既睡袋, 即成件長背心咁既, 你再同佢著 socks 保暖, 腳位冇包實既應該冇咁束身.

我二款都有, 但因為腳位冇包實那款係厚身, 我未試用呀! 未知效果係咪好過包實那款的.

別墅

thanks

大宅

我仔仔著住睡袋都照轉, 不過就唔驚會因為"褲"被而冷親.
我覺睡袋真係非常之好用.

首頁

尾頁

跳至