意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 54|主題: 39204

結緍15年好悶呀

洋房

國民生產總值:235

結緍15年好悶呀

I got married 15 yrs alreay. I find the live is boring. My husband works in shift duty, he can't accompany with me and my son during public holiday which include Sunday. We have a deficit value flat need to pay morgage, I don't have much money to spend. The interest rate is increased, we need to pay more and more. And our money become less and less. We need to pay tax few months later, but we didn't enjoy any benefit from the Govt as my son is studying in private school. I find the live is boring and hardship. :-( :-( :-(

別墅

國民生產總值:551

Re: 結緍15年好悶呀

係香港生活壓力重, 個個都係咁架啦. 其實好多活動都唔使錢, 去下圖書館, 同個仔去效野公園玩下, 帶埋個波去踢下...都可以好開心架喎. 唯有苦中作樂啦.

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:2707

其實好多野係可以選擇的,起碼你個仔有私校讀,唔洗讀津校,又有樓住,唔洗住公屋,又有稅交,難為好多無稅交/無野做的人真係好窮,咁已經好好啦!
人生真係有好多唔如意既野,但係亦俾左好多盼望大家:你可以期待有一個好乖仔,將來好孝順你,又可以期待老公退休的時候.....
這就是生活!

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

Re: 結

其實你已經好幸福...正所謂知足常樂...假期咪去下街...無野做係屋企聽下歌...都係一種享受...起碼唔駛為三餐而煩惱...

[url=http://lilypie.com][img]

洋房

國民生產總值:262

咁啱嘅?我都結婚15年,我老公假期都會需要返工未必可以陪我,我層樓啱啱脫離負資產但都要供到斷氣,我都要交稅,我仔女讀津校但要補習同學野,樣樣都係錢。香港地個個生活都係咁上下架啦,有幾悶有幾辛苦?凡事從心出發,只要你知足,樣樣睇開d,就自然活得自在。Relax下啦,香港人。

別墅

國民生產總值:569

知足常樂!
我同我老公放假,都係行公園,行十蚊店,百佳
但只要同心,一樣禁開心

翡翠宮

國民生產總值:76971

我又唔係好明, 既然你咁手緊點解仲要比個仔讀私校

公爵府

國民生產總值:27149

其實香港地有邊個唔緊架,只不過係你睇我好我睇你好ja,不過雖然以家辛苦d,總好過將來先辛苦ma,而且結婚耐左就一定唔會再好似拍拖時咁卿卿我我架啦,但你要咁諗lor...你地兩個已經去左另外一個階段...而哩個階段叫世水長流,你一定要o係生活之中搵樂趣呀

子爵府

國民生產總值:11359

你的情況跟我90%相似, 但我更窮 :-(
我要供樓, 養工人, 養女, 交稅,
我生活赤貧線以下, 足襟見肘 :-(
有時假期老公返工, 工人放假,
我就成為單親媽媽,
但無法喇, 老公返工搵錢養屋企,
其實我地的生活比多好人好,
都係果句.................

[size=large]知足常樂
TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

大宅

國民生產總值:1027

有一種幸福的滋味, 叫平淡~

大宅

國民生產總值:1469

Mrs.Chan 寫道:
你的情況跟我90%相似, 但我更窮 :-(
我要供樓, 養工人, 養女, 交稅,
我生活赤貧線以下, 足襟見肘 :-(

[size=large]知足常樂
我同你差唔多....係無左個老公以下既野...慘慘.....
:-( :-( :-( :-( :-(

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.