自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

租約問題 (按金)

各位 :
請問你們租約前2個月, 還交租嗎 ? 是否用按金代替, 有無業主借故唔比番按金, 請指教

別墅

Re: 租約問題 (按金)

我會照比. 不過好運地我d業主個個都好好, 所以冇擔心過
知足知不足, 有為有不為

大宅

如果係我,我未必比,梗係按金代租好拉,
我公司以前租左個房比員工當休息室/宿舍
個業主話叫我地照交租先,到時比返按金我地,
結果?佢話的人留底好多垃圾喎,
佢仲話要叫人同我地掉野添
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

複式洋房

我都想用按金代租金,因和業主已吵過架,但會否擔心他攪小動作

侯爵府

I will not pay rent again until the T/A completed

男爵府

正常係要比埋的, 跟本退租時, 業主會比番你之前比的按金!

大宅

If you do not pay the rent, it is unfair to the owner. If the owner finds any defects when he takes over the house, his loss may not be covered.

If you were the owner, would you happy to use deposit to cover the rent?

大宅

通常租客都係通知業主, 以按金作租金用, 避免你退租後再追回按金的問題, 都係保護自己好一些

首頁

尾頁

跳至