意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 5|主題: 85003

應否補奶粉?!

伯爵府

國民生產總值:15557

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

應否補奶粉?!

亞 B 兩個幾星期大, 出世到而家都係全人奶餵哺!
我每隔2個鐘就餵佢一次,每次約15-30分鐘.
呢幾日我覺得亞 B 每次食完,佢約一個鐘後就會喊...
抱極佢都喊...我見佢"嘴擘擘"..咁我就又餵佢...
佢又照食...但個幾鐘後又扭食~
究竟係BB唔夠飽定點 ? 係咪要補奶粉?
兩個幾星期大的 BB 每次餵15-30mins 夠唔夠 (*每次都係亞 B 唔再食先停)
請指教!! Thanks!

複式洋房

國民生產總值:251

Re: 應否補奶粉?!

佢可能踏入猛長期 你睇番glad講猛長期的資料啦 我個bb三個星期的時間都係不停咁食 我全日就係餵奶餵奶再餵奶 不過過再幾日就回復正常 所以睇定d唔好加奶粉住啦

人奶係對bb最好架

男爵府

國民生產總值:7768

Hi,

Congratulation to breastfeed your girl. She is very lucky to drink the best and natural food---mama milk.

dont' worry, no need to give formula, just feed her whenever she need. She is different from day by day. Baby Hayes is an good example, he needed me irregularly in the first month.

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

國民生產總值:6628

照你個時間表睇, 餵完30分鐘, 做吓d善後工作 (清理現場), 你咪要一個鐘開工, 剩餘一個休息, 再一個鐘開工......? 咁你仲有冇時間休息, 食飯, 沖涼......? 係咪餵人奶都一定係咁o架?

男爵府

國民生產總值:7768

Hellocandy 寫道:
照你個時間表睇, 餵完30分鐘, 做吓d善後工作 (清理現場), 你咪要一個鐘開工, 剩餘一個休息, 再一個鐘開工......? 咁你仲有冇時間休息, 食飯, 沖涼......? 係咪餵人奶都一定係咁o架?

Depends, each baby is not the same.

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

伯爵府

國民生產總值:15557

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都o岩o岩睇o左glad講猛長期的資料 lu... 原來會咁樣o既..
琴晚真係隔一陣又要餵過...搞到無覺好訓!
咁我再睇定 d 先! 我最擔心係佢唔夠飽咋! :-P
Thank you!!

大宅

國民生產總值:2921

好媽媽勳章 醒目開學勳章

poohbb_hk

我個時坐月都同你一樣,由朝到晚都好似淨係響樹餵奶.我個女同你個 b 一樣,一個鐘度食一次,又係比佢食食到吾食為止.我起初都擔心個女成日要食,係咪我吾夠奶,佢食吾包.但係返健康院磅重又 ok,姑娘又話無問題.而家我個女8號就4個月大了,有13.5磅.我重有餵人奶不過每日得1.5餐 (8安),都好過無.我個女吾肯再埋身食,d奶量一路跌,所以你個 b 肯埋身你就餵多 d 啦.做人媽咪係辛苦 d 架喇.

hellocandy 我個時就係你所講一樣,餐與餐之間我只可以休息幾個字.

複式洋房

國民生產總值:158

我bb都係咁, 尤其是下午他是不停食, 以為可以放低bb, 點知又咸又要食, 有幾次我補奶粉比bb, 但又唔食, 所以宜家我都唔補比bb食, 由佢食到真係唔食為止, 好彩夜晚唔係咁可以比我休息多d時間.

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.