產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB頭圍比正常週數大, 很擔心可否順產, 有無媽咪有經驗可以分享一下.

原本打算喺瑪麗生, 很擔心要否考慮去私家生?

洋房

Re: BB頭圍比正常週數大, 很擔心可否順產, 有無媽咪有經驗可以分享一下.

Dear carphoto,

你醫生話你BB個頭大,驚你難生﹖定係你自己驚難生﹖兩樣嘢嚟wor﹖

同埋BB的頭圍、肚圍和大脾長度,唔係我哋可以控制!佢自然發展的。如果醫生評估你話你唔可以順產,我相信政府醫生都會幫你開刀。

不用太擔心。

我初初計劃順產自己試生,但後期又改為開刀!

大宅

Re: BB頭圍比正常週數大, 很擔心可否順產, 有無媽咪有經驗可以分享一下.

我現在33week, 醫生話要37week探骨盤先可以confirm. 是我自己驚難生呵.

如在政府生, 是否臨生果一刻先決定順產or 開刀, 定後期做產檢時決定呢?

醫生話bb會是大隻b, 其實我都想bb健康有營養, 但就擔心如果試生再改為開刀會上面下面都痛囉!!!

大宅

carphoto :

我依o家37weeks 啦醫生都話我小b頭大o左1個星期....我都驚會好辛苦呀...

侯爵府

carphoto,

唔怕o架...我囡囡一路以來頭圍都係比佢o既週數標準大。 佢出世o個時候頭圍34cm, 如果以我下列o個個網址度睇番, 42週出世o既bb, 頭圍都只係直徑10cm(即31.4cm), 我囡囡個頭圍大o左咁多, 不過我只係推o左4、5次已經生o左佢出o黎, 醫生仲猛咁讚我好合作同生得叻。 我囡囡依家3個幾月, 頭圍超過41cm, 屬於中大碼。

你產檢o既時候問清楚醫生, 醫生會話到比你聽可唔可以自然分娩, 唔好咁擔心。

資料只供參考:Click here!

大宅

my_tabo, 謝謝你的資料, 我放心咗好多啦, 希望我個bb都好似你個咁得意啦!

kitty04, 咁你個醫生有無話你可唔可以順產呢? Anyway, 比心機呀.

:lol:

侯爵府

我阿B一開始照已經話佢個頭仔係大左約兩星期左右, 到生o個陣都係咁, 我阿B雖然都要吸出黎, 但我覺得吾關佢頭仔事, 係我自己吾夠瞓生吾出啫!

吾洗擔心架! 醫生會跟進架!

侯爵府

carphoto,

唔駛客氣! 總之有咩擔心就問清楚醫生啦! 你都會生個健康、得意 o既bb o架!

別墅

I had just delivered a big head boy on 24 Oct with HC as 36.5cm The doctor also said his head is too big to have natural delivery but the Eastern Hospital said it is not large.

I also had a pelvic check on 36 wks and the private doctor said I only have an average pelvic but I can try.

And I tried and did it and delivered the baby in 2 hrs after entered the delivery room in Eastern Hospital. So don't worry, you don't know it till you did it.

大宅

我囝囝37周出世, 頭圍都有34cm呀.
醫生都估唔到我咁早生, 產檢都無check夠唔夠位生.
臨生先至來check咋.
不過我得五尺一吋, 骨格又細, 都夠位生 ,仲好順利,
推左幾次就生左lur.
my_tabo 寫道:
carphoto,

唔怕o架...我囡囡一路以來頭圍都係比佢o既週數標準大。 佢出世o個時候頭圍34cm, 如果以我下列o個個網址度睇番, 42週出世o既bb, 頭圍都只係直徑10cm(即31.4cm), 我囡囡個頭圍大o左咁多, 不過我只係推o左4、5次已經生o左佢出o黎, 醫生仲猛咁讚我好合作同生得叻。 我囡囡依家3個幾月, 頭圍超過41cm, 屬於中大碼。

你產檢o既時候問清楚醫生, 醫生會話到比你聽可唔可以自然分娩, 唔好咁擔心。

資料只供參考:Click here!

首頁

尾頁

跳至