跳至

首頁

尾頁

大宅

皮膚敏感

天氣轉涼,大家小心身體,上星期開始,因為天氣轉涼,阿女瞓得唔好,每晚都半夜起身瞓得唔好,所以買左余仁生的保嬰丹給她吃,第1次食晚上比半樽她吃冇問題,第2天早上才吃埋另外半樽,同埋o麻o麻用佢地古老方法用鑊炒芙蓉花再用手帕同佢燙風,但一直沒有事,點知到晚上佢個身一塊塊紅色,嚇死我,佢又沒有喊同扭計,仲好開心同我玩添!

第2天便同她去睇醫生,本來想睇返同佢打針的荃灣路x圍果個劉X鴻醫生,但上次打針開始覺得他的態度串,雖然睇得細心,但我問多幾句,就好似覺得我問咁多,問佢攞退燒藥好似乞咁唔想比,我有比$打針架,同埋d姑娘教我奶奶用針筒餵藥,我奶奶唔識問多句,就即刻話你唔識用我比匙你囉!!!果日早上8:30開門一定要登記晒門口等的人才接電話掛號,通常電話掛號仲編你遲 2 個鐘先有得睇(有3個姑娘話係度好得閒傾計,電話響都唔會接電話,話佢地規矩是要等到唔知幾點先聽電話),我當時去到是早上8:45,我見唔係好多人,大概 2-3個人,佢叫我早上10:20再來,跟住我問我係第幾個,d姑娘唔睬我,我好嬲,即係去左睇其他朋友介紹的荃灣陳小敏醫生,去到都有好多人係度等,大概 6-7 個人,但睇得好快,我睇完都唔使早上10點,個醫生睇得真係好細心,我問左好多野,佢叫我唔好咁擔心,同埋d姑娘都OK,仲同阿女玩,仲問我會唔會比糊仔佢食,話有Sample,仲比左6大包我添。

阿女原來係皮膚敏感,前幾天o麻o麻同佢沖涼都發現佢有粒粒,以為係熱痱,醫生話佢個肚好多風,可能佢瞓得唔好係肚好多風肚痛同埋蘊釀皮膚敏感痕,佢仲話好多原因會皮膚敏感,可能佢瞓得唔好又抵抗力差左,咪會咁,佢又話答唔到我是否食保嬰丹,不過昨天已經揸過藥膏,同埋飲左d肚風藥水去風好番好多了。

別墅

Re: 皮膚敏感

ev928,

依家囡囡飲o左藥, 好番好多, 咁樣你就放心好多了。係呀! 如果bb有肚風, 真係周身唔舒服o架, 唔知係唔係用樽餵奶呢? 如果係的話, 就真係要注意了。希望你囡囡快d 好番晒~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好耐都無同你傾計,你個女好返未呀? 做左人媽咪睇見自己個 bb 吾舒服,個心就實哂幾想代個 bb 去受呀.我11月已經無返工喇,而家日日在家照顧吓個女.我個女而家有 13.5 磅,成日想反身,又玩口水,你個女呢?

大宅

bcmok,

係啦!好耐冇同你傾計,我呢排好忙呀!你仲有沒有餵人奶呢?我個女好番好多,多謝你,我未去健康院磅,對上2個月磅重11kg,你真係偉大,冇返工係屋企湊女,我都會繼續返工因為份工可以準時放工,我個女都係成日想翻身同埋都有玩口水,仲成日叫人添。

bcmok, DoDoMum, 你地2個女件動物衫都好靚,你係邊度買架,貴唔貴呢?

DoDoMum,

多謝你,我會注意了

bcmok 寫道:
好耐都無同你傾計,你個女好返未呀? 做左人媽咪睇見自己個 bb 吾舒服,個心就實哂幾想代個 bb 去受呀.我11月已經無返工喇,而家日日在家照顧吓個女.我個女而家有 13.5 磅,成日想反身,又玩口水,你個女呢?

大宅

ev928,
你bb好番好多就好lu 聽完你個case我都會留意下bb..
話時話,原來劉X鴻醫生咁衰o家 我依家去李x謙醫生度同bb打針,大至上都ok.你話嗰個陳小敏醫生係咪响荃豐

別墅

ev928,

我個女最近都訓得好差、以前夜晩一覚訓天光(吾係餵奶)、
但最近兩個幾礼拝真係晩晩醒!!!個幾兩個鐘又醒一次。我都頭痛緊佢發生咩事!
見到你個Case、我個女会吾会都係肚有風尼?!
我睇佢又好似無咩吾舒服、望下佢、佢又笑口騎騎!日本都入冬了、10幾度咁。会吾会真係転季節BB吾適応尼??!(我已経同佢蓋足被)我想問你仲有無D咩妙法同BB去風?因我尼度D医生吾会講話咩肚有風呀、熱気呀尼D中医野架!

我想褒姜比BB沖涼、各位媽咪你地話得吾得??? ?-(

大宅

外地媽媽,
BB太細個,我覺得唔適合用薑同佢沖涼,如果你懷疑佢有肚風,你不妨試下用bb油滴小小係你o既手掌心,然後搓"興"對手,即刻放係bb肚仔,d老人家話好有效驅肚風o架!健康院姑娘都有教可以用打圈方法同bb按摩肚仔都可以o架!不過聽你形容個女又唔係太似有肚風,因為如果有肚風o既bb會好唔舒服,成日喊,抱住都唔喊o架!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ev928

我而家重有餵人奶,不過得返 1.5 餐 ( 每日泵得 8 安度 ),我就係無返工所以重想餵下先,但睇黎都就快要結業喇

我其實係想轉工又想休息吓,咪11月吾做 law,諗住過左農曆年再出動.我舊個份工太長時間喇,連坐巴士每日都要成 12-13 個鐘,返到屋企重要泵奶同個女洗白白,所以都係搵過份近屋企好,save 返 d 坐車時間呀嗎.

我個女件衫響女人街買架,個檔口對住先達架,好易搵.而且只係 $40 另外有 d 厚 d for 冬天著都係 $50-60 左右,著來影相效果幾好架.

別墅

QutieBaby,

我仲係頭痛緊BB点解夜晩訓得吾好∼ 好羅命∼∼∼
而家試緊用油同BB驅肚風、睇緊効果... 
Ah∼∼∼ :cry:

大宅

老人家教,沖奶時搖混奶水之後,擰開個蓋放一放氣,有時會聽到"gi"一聲架,咁樣d奶就會無風喎,好簡單,試下啦!

大宅

外地媽媽,你個b仲係唔肯瞓呀?佢多唔多屁屁?如果多風,屁屁都會多d架。試下臨瞓同bb按摩,輕輕同佢摔下全身手腳,等bb放鬆,睇下會唔會易d入睡。

Qutiebaby講,摔興手掌即刻放響bb肚皮上,可以驅風,我以前上中醫班都聽過,醫師話好好架。而Johnson按摩小冊子就教用手掌順時針按摩bb肚仔,可令bb脹胃消化好d。

我個囡上星期連續晚晚半夜醒,搞到我無覺好瞓,但呢兩晚又好好,一覺瞓天光,但我又無做過d乜喎。

別墅

myrchan,

我餵人奶架、所以無得放気Law... :mrgreen:
而我已差不多日日同佢做Baby Massage、佢都吾知幾爽!
我都想有人同我做Massage∼ :cry:
BB而家訓下醒下Law!夾夾埋埋都訓得够既!不過我就辛苦D Law!!!

大宅

講開皮膚敏感,可能係前排阿囡面仔出奶癬,佢成日摔面,所以幾晚都瞓得唔好。

大宅

外地媽媽,Wow!你囡放左幾多隻手指入口呀?我個囡又係醒左無耐,佢都唔係一覺瞓到而家,8:30食左次奶,玩左一輪,見佢眼皮想跌咁,又暗佢瞓多左成個鐘。佢朝早好易瞓,唔駛點食架,所以由得佢瞓,費事佢唔夠瞓,成個晏晝響阿女麻果邊扭計。你bb夜晚醒幾耐?我最多比佢醒半粒鐘,再唔瞓就比奶佢食,等佢快d瞓番。

別墅

myrchan、佢最近個pace係9点零開始眼訓、到10点幾先訓到、然後飲下訓下到5点零就醒個零鐘。
我半夜好促佢訓架!一醒就比佢飲、一醒就比佢飲。

Hahaa... 係呀、我個女好貪心、想一次放晒兩人手入口!

首頁

尾頁

跳至