論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

印印假期問題

我個印印剛到左我家2-3日, 開頭agent話今晚(5-Nov)佢地有new year party, 叫我地放個工人出去(我地答應左), 點知個工人今早話想早d去, 我地問個agent意見, 個agent話當放佢一日假, (最終12點左右放左佢出去), 我想問... 頭3個月個工人有冇假嫁(包括休息日及勞工假)?

另外, 個agent開頭同我地話同個工人agree左每月得2日假, 但依我所知, 法例上每星期要比一日假佢, 我地本身唔係想放佢咁多假, 我應該點好... 比d意見我... 謝謝

民房

Re: 印印假期問題

頭3個月個工人都有假期,每個星期會有一日例假,頭3個月的勞工假是有假放,但沒有薪,即放假當天不用計糧,可以出小一日人工,(一日人工的計算方法是該月人工除去該月日數,eg.11月,$3320除30日=$110.66)
假期方面還是放足好,仲要叫工人簽名作證,免得比人告啦,時不時都有工人告僱主的新聞,到時d agent 吾會同你做證,只會叫你同工人自己傾,所以我覺得還是放足假好 ^v^

大宅

7日放一日的例假可以用錢補,但勞工假就唔得用錢,只可在60日內補。Even the first 3 mths they still entitle for the rest day and the labour holiday(no pay), 勞工處話頭三個月的勞工假都要俾放,唔可以話冇!

quote]
大保 寫道:
我個印印剛到左我家2-3日, 開頭agent話今晚(5-Nov)佢地有new year party, 叫我地放個工人出去(我地答應左), 點知個工人今早話想早d去, 我地問個agent意見, 個agent話當放佢一日假, (最終12點左右放左佢出去), 我想問... 頭3個月個工人有冇假嫁(包括休息日及勞工假)?

另外, 個agent開頭同我地話同個工人agree左每月得2日假, 但依我所知, 法例上每星期要比一日假佢, 我地本身唔係想放佢咁多假, 我應該點好... 比d意見我... 謝謝

[/quote]

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

僱傭公司同我講,話印印未做夠一個禮拜係無假期的,之後每個禮拜都要放佢一日假。另外,佢同我講話未做夠三個月,係唔駛放勞工假比佢播?!

大宅

呢的大部份agency都係咁講,但勞工處答妳要放但no pay!
carolyktong 寫道:
僱傭公司同我講,話印印未做夠一個禮拜係無假期的,之後每個禮拜都要放佢一日假。另外,佢同我講話未做夠三個月,係唔駛放勞工假比佢播?!

首頁

尾頁

跳至