意見反饋
義工

自由講場 今日: 657|主題: 1023338

通常會煲咩涼茶/湯水, 比小朋友清熱?

別墅

國民生產總值:978

通常會煲咩涼茶/湯水, 比小朋友清熱?

我的小朋友 3歲 半

大宅

國民生產總值:4233

Re: 通常會煲咩涼茶/湯水, 比小朋友清熱?

要事呼小朋友是熱底定話虛不受補個種燥. 我過我阿媽有燥定冇燥, 佢都好喜歡在湯水內加入紅蘿蔔, 會清潤一點. 我就會煲青紅蘿蔔湯、紅蘿蔔,粟米,栗子,馬蹄湯、龍利葉、海底椰湯, 涼茶呢有啲小朋友未必受, 我當時在街上買5-6元一碗比小朋友試小小先大約半碗, ok後才買涼茶料返家中煲.
我又好堅持每星期煲一次馬蹄,竹遮,茅根,紅蘿蔔和糖冬瓜煲湯水給小朋友.
睇吓可否幫到你
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

珍珠宮

國民生產總值:38288

2019新春慶豚圓

我囝2歲,所以我多數煲開奶茶比佢
最近去藥房買左隻降火茶煲比佢試下
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

國民生產總值:1802

我通常係煲 雪梨川貝南北杏

別墅

國民生產總值:978

吾該哂各位!

alvinchanmama:

請問馬蹄,竹遮,茅根,紅蘿蔔和糖冬瓜要煲幾耐?

大宅

我會就煲1個半鐘頭.
先將水煲滾, 放下材料, 用猛火煲15-20分鐘, 後調至慢火煲.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
飯婦人Blog

男爵府

國民生產總值:6544

2019新春慶豚圓

我想問下如果小朋友眼白好藍,係咪有風?
煲咩湯水好呢?

珍珠宮

國民生產總值:44675

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

栗米水

大宅

你個小朋友是有風, 湯水應該好少有, 但啲古佬人講話, 用一小方巾, 包著煮好飯, 在飯內放入一隻銀子環,(真銀), 用來look藍色部份. 小心燙傷. 因為我有個所謂親戚, 見個女眼有藍色, 學人用飯look眼, 但大人沒試溫度, 就look落個女隻眼處, 就損了一大片, 所以大人要試咗個溫度才look眼.
一歲以下小朋友可以吃保嬰丹, 一歲後就吃猴棗散.(小朋友要冇G6PD才可以吃).
飯婦人Blog

男爵府

國民生產總值:6544

2019新春慶豚圓

哦~明白!
咁有風有冇湯水可治?
如果大人眼白藍,又可用什麼湯水?

別墅

國民生產總值:895

五花茶, 菊花茶

水晶宮

國民生產總值:55359

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

夏枯草加黃豆(對咳好好),開奶茶(開胃唔
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.