意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 0|主題: 27092

有關米水開奶的疑問

大宅

國民生產總值:2160

有關米水開奶的疑問

有人話用米水開奶可以令bb肥d, 所以近來我餐餐都用米水開奶, 但比奶奶發現, 佢話唔可以成日用米水開奶, 因好涼, 那我問可否毎星期的一天全用米水開奶, 佢都話唔可以, 佢都米水只係在bb ng ng唔到 or 結宮時才比米水開奶, 但我同事話佢個仔由細到大都用米水開奶, 身體極好, 又

子爵府

國民生產總值:12680

Re: 有關米水開奶的疑問

每星期2次用米水開奶以足夠,因為米水好涼
我都係bb hg hg 唔到先用米水開奶
人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

侯爵府

國民生產總值:24019

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

以前d人教煲米水,一"執"米+一小角果皮加水煲就可去米水d
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

別墅

國民生產總值:532

用米水開奶是因為bb熱氣才給他吃,如果沒有什麼事就不用吃了,一星期吃一兩次便可以了。我有幾款避免孩子中暑或受風熱感冒的食譜,如果你有興趣的話,便留下你的e-mail address or pm me!!!!

男爵府

國民生產總值:6726

熱血勳章

呢個問題我都想問好耐.....

其實應該係用:

(1) 洗完米o既水開奶, 定係用
(2) 煲完粥o既(粥)水開奶?

我估: 用洗完米o既水開奶會"涼", 而用煲完粥o既水開奶會有營養d (因為d bb 日日都會食粥仔, 我諗應該唔會"涼"呱?)....

有冇人知道正確答案呀?

別墅

國民生產總值:845

睛靈勳章

我媽咪同我講米水係煲過的 , 不是洗米水 , 係bb熱氣是可以開比佢飲 , 唔會好杰 ; 而等bb飽肚d係煲到d水有d黏性 , bb食左會飽d , 但小心過杰 , 因為好難同奶粉溝埋 , bb亦啜得好辛苦好用力 , 佢地會唔鐘意。而我bb因為成日睇醫生飲唔到開奶茶 , 所以用住米水頂住先。
~ KIT KIT & KIT KIT DADDY , I LOVE U ~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.