論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

6/11 遊行

有冇人今日去左可發表下!

大宅

醒目開學勳章

Re: 6/11 遊行

我去了,聽到周太的話很傷心,當場哭起來.對於該外傭的外行卻不被起訴,實在感憤怒.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

今日都有好多媽咪參加, 我相信對周太和有份策劃的媽媽來說, 都是一大鼓勵, 我全家都有出動, 包括我的老爸, 他話聽到周太的分享, 他老人家都眼濕濕 :-( :-( , 我仲見到有小朋友同媽媽一齊哭了出來, 場面實在令人感動。

不過最重要的, 參與的家長已喚醒了社會的關注, 我看到今天來的傳媒很多, 主要媒體包括: 無線、亞視、鳳凰、商台、東方、蘋果、經濟、成報、香港商報、大公、明報、新報; 相信仲有其它。明報網上新聞已出了, 亦有媽咪登了上來, 希望大家今天留意電視/電台新聞, 明天留意報章。

希望政府正視我們的訴求, 監管外傭代理、警方認真徹查外傭虐兒事件、把外傭虐兒納入家庭暴力的討論、制定外傭質素測檢機制、加強外傭的品德行為教育。

Winnie: 你是我們bk 媽媽的光榮
祖穎媽咪: 你是一個勇敢和堅強的媽媽

We love you!!!

大宅

HI各位媽媽,

我今天都有帶囝仔出席, 我都很心痛小朋友咁細個要受咁大既痛苦/傷害, 作為媽媽又不能保護自己的小朋友, 內心真的很難受, 希望祖穎媽咪/爸爸及祖穎兩位姐姐(由其事大女)能夠將呢件咁唔開心既事淡忘, 可以開開心心繼續生活 :-P :-P , 而個咁不負責任既需工人可以早日落案定罪 :tongue: :tongue:

Winnie: 我都很覺你真是我們BK媽媽的光榮, 可以咁不計較咁付出

大宅

噢, SK1, 我也去了. CHECK PM.
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

大宅

醒目開學勳章

nicolemummy
Please check pm.

大宅

billysim 寫道:
HI各位媽媽,

我今天都有帶囝仔出席, 我都很心痛小朋友咁細個要受咁大既痛苦/傷害, 作為媽媽又不能保護自己的小朋友, 內心真的很難受, 希望祖穎媽咪/爸爸及祖穎兩位姐姐(由其事大女)能夠將呢件咁唔開心既事淡忘, 可以開開心心繼續生活 :-P :-P , 而個咁不負責任既需工人可以早日落案定罪 :tongue: :tongue:

Winnie: 我都很覺你真是我們BK媽媽的光榮, 可以咁不計較咁付出

SORRY!!!!!!

漏咗仲有好努力負出而不計較付出既FA8866

洋房

我都有提帶兩個兒子去

希望可以做到小小

FA8866,WINNIE, DORIS
THANK YOU
祖穎媽咪: 你是一個勇敢和堅強的媽媽
I proud of you

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今日真係好感動,我都已經唔係容易喊的人,但實在忍唔到. :-( :-(
我好想係度向梁耀忠議員衷心致謝,無左佢一直無條件無任何利益下幫忙,我們根本無可能咁快可舉行.其實他一直都不肯接受我們的道謝及表揚,我們不知道可用什麼方式向他表達我們的感謝,所以我想各BK媽咪能為他鼓掌.. [img align=left]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/12text/A2-027.gif[/img]

另CINDY_C就是義務做BANNER的媽媽. 與及所有今日到來的媽媽,特別一提有一個懷孕8個月的媽媽亦到來支持,真的令我十分感動.[img align=left]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/12text/A2-055.gif[/img]

各位勇敢的媽媽,您們已為香港的外傭僱主踏出第一步.

象牙宮

2020勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

FA8866 寫道:
今日真係好感動,我都已經唔係容易喊的人,但實在忍唔到. :-( :-(
我好想係度向梁耀忠議員衷心致謝,無左佢一直無條件無任何利益下幫忙,我們根本無可能咁快可舉行.其實他一直都不肯接受我們的道謝及表揚,我們不知道可用什麼方式向他表達我們的感謝,所以我想各BK媽咪能為他鼓掌.. [img align=left]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/12text/A2-027.gif[/img]

另CINDY_C就是義務做BANNER的媽媽. 與及所有今日到來的媽媽,特別一提有一個懷孕8個月的媽媽亦到來支持,真的令我十分感動.[img align=left]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/12text/A2-055.gif[/img]

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

水晶宮

2020勳章

6/11 遊行

我好想係度向梁耀忠議員衷心致謝

Yeah!
今日真係好感動,我都已經唔係容易喊的人,但實在忍唔到.
Me too! :-( :-( :-(
Wishing 祖穎recover soon; 祖穎媽咪 & family overcome shortly.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

子爵府

醒目開學勳章

FA8866 寫道:

[size=xx-large]投佢十萬票~梁耀忠議員
現在仍無條件跟進中,超级好好人,係我哋最絕望時得佢呢位議員回覆(親自覆電話)仲有佢背景不嬲係幫傭工嗰便,但佢唔放心我哋,驚講錯,最後都幫我哋補飛...
佢亦因為今日集會太少媽咪來支持(我哋預100人)而史無前例收了浪費警力的信件,梁耀忠議員都無同我哋講,係我哋睇倒佢收警告信.....佢好人到話第一次(媽咪組織)係甘架啦..kakakak
你哋話係咪要比個獎佢吖?

[size=xx-large]GOODMAN

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

頭先睇到鳳凰x視新聞都有詳盡報道..yeah!!!

另想在這多謝BK大臣及版主一直對我們的包容.這次純是我們自發性的行動,所有言論都是我們有感而發的,如因這事為BK帶來任何不便,請見諒!![img align=left]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/13text/A3-030.gif[/img]

大宅

[size=medium]你們好!我是祖穎媽咪,首先我要多謝梁耀忠先生,好感激佢咁出心出力,在我們最需要人幫助時,他就一口答應幫忙!令外要在此多謝FA8866、winnie_sh、doristsang、cindy_c、同在場幾位型仔爸爸、一位大肚媽媽、重有今日出席的媽媽、同一班很落力的小朋友同BB。今天沒有你們,就沒有我!衷心感激你們!

大宅

FA8866 寫道:

[size=xx-large]

水晶宮

2020勳章

另想在這多謝BK大臣及版主一直對我們的包容.這次純是我們自發性的行動,所有言論都是我們有感而發的,如因這事為BK帶來任何不便,請見諒!!
Sorry大臣!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

雖然我今日無出席大家既集會 (因為我要留在家照顧剛出世既 B 仔), 我 100% 支持各位, 亦好感動大家既付出 ..., 我覺得各位代表左我地呢班 ....... 要搵食, 不得不把心愛既子女交比外人照顧 ...... 既父母企出來, 爭取我地既權利 ........

呢條可能係一條好長既路 ... 多謝你地為左我地, 踏出第一步 ~~~~
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

首頁

尾頁

跳至