家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

好驚呀,屋企有白蟻!

今日清潔toilet 時,發現門框腳d木內薄了,大力抺下有個孔,發現有d虫仔,有長鬚,估係白蟻,唔知點算好?

而家中有一個十個月大bb,人地話殺虫劑會影響神經尤其是bb,我真係好驚呀! :-( :-( :-(

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 好驚呀,屋企有白蟻!

有白蟻好似專注木門呀, 要搵人黎杜先得, 如果唔係會注晒成間屋架, 如果有 bb 就要將 bb 暫時搬去親戚朋友屋企住下先得

別墅

catjeffcat,

知唔知要杜how long as it is not convenient to go to 親戚朋友屋企 so long time!
catjeffcat 寫道:
有白蟻好似專注木門呀, 要搵人黎杜先得, 如果唔係會注晒成間屋架, 如果有 bb 就要將 bb 暫時搬去親戚朋友屋企住下先得

洋房

我屋企都有白蟻,找專業公司來睇過,解釋得很祥細,要過萬元,但不能永久度絕,每年幾仟元補養費。另外也是在報紙廣告找到的小公司只要二三仟元,但我又無信心,所以到現在還未處理。不過千萬別用殺虫水,因為會另佢地四散,會更難處理! :evil:

子爵府

Catpig,

現在好多專治白蟻公司的藥都好安全, 只是落藥那天帶bb離開就得, 最好唔好等咁耐, 因我家都曾此問題但拖咗好耐所以整間屋都要把地板換地塼!

別墅

肥仔媽咪,

咁你屋企個白蟻源頭係邊度,同埋拖咗幾耐先治白蟻呢?唔好意思咁多問題,因為真係好煩!

肥仔媽咪 寫道:
Catpig,

現在好多專治白蟻公司的藥都好安全, 只是落藥那天帶bb離開就得, 最好唔好等咁耐, 因我家都曾此問題但拖咗好耐所以整間屋都要把地板換地塼!

別墅

chankamfung,

我都想知你屋企個白蟻源頭係邊度,同埋到而家漫延成點,白蟻發生了幾耐呢? Thanks a lot!

chankamfung 寫道:
我屋企都有白蟻,找專業公司來睇過,解釋得很祥細,要過萬元,但不能永久度絕,每年幾仟元補養費。另外也是在報紙廣告找到的小公司只要二三仟元,但我又無信心,所以到現在還未處理。不過千萬別用殺虫水,因為會另佢地四散,會更難處理! :evil:

子爵府

Catpig 寫道:
肥仔媽咪,

咁你屋企個白蟻源頭係邊度,同埋拖咗幾耐先治白蟻呢?唔好意思咁多問題,因為真係好煩!

首先你是否肯定嗰啲係白蟻? 其實我並不是冇理佢只是找了一間冇用的滅蟲公司俾咗幾千元但佢哋啲葯一點都起不到作用, 首先成間屋落葯搞到我啲地板凸起哂, 咁咪諗住起咗房間的地板, 一起已經發覺仍然有生存的白蟻, 唯有再叫佢來落葯, 佢包一年無限落葯, 前後來了十次八次, 到期滿我終於忍唔住把間屋大裝修, 在裝修期間再全屋落一次葯, 最重要的是盡量不做入牆家具, 到現在一年有多暫時仍未見佢再出現!

珍珠宮

好媽媽勳章

我有朋友專做滅白蟻的!如你們有需要請pm我比資料你們!~

別墅

maggielau0705,

Please PM me. Thanks!

洋房

唔好意思呀Catpig ?-( 現在至得閒覆你,白蟻源頭係天花板度,有年幾啦!唔覺得漫延好快,可能無理佢地啦
個滅虫專家話白蟻喜歡潮濕地方生活,而一年有兩個繁殖期,現正是佢地開枝散葉的時候。個滅虫專家解釋得好詳細。唔記得話你知添 :lol: 落藥要轉洞洞嫁 :cry:

別墅

chankamfung,

白蟻源頭係天花板度咪好多粉跌落地?咁你幾時整理佢呀?
chankamfung 寫道:
唔好意思呀Catpig ?-( 現在至得閒覆你,白蟻源頭係天花板度,有年幾啦!唔覺得漫延好快,可能無理佢地啦
個滅虫專家話白蟻喜歡潮濕地方生活,而一年有兩個繁殖期,現正是佢地開枝散葉的時候。個滅虫專家解釋得好詳細。唔記得話你知添 :lol: 落藥要轉洞洞嫁 :cry:

洋房

埃!因為太貴 間大公司都唔保證度絕佢地,又要年年保養,細公司平,我又信唔過,所以到而家都未攪,好彩間屋重未被大破壞,我都懶理 :

複式洋房

maggielau0705 寫道:
我有朋友專做滅白蟻的!如你們有需要請pm我比資料你們!~
maggielau075 請問可唔可以問下你朋友平常可以點樣預防白蟻, 同埋特別要注意的咩呢? 就當幫下各位bk媽咪啦, 謝謝

侯爵府

2020勳章

肥仔媽咪,
我上個月都搵左滅虫公司, 好似妳所講落左藥令到地板e+凸起左, 走廊位就最嚴重, 因為果度係白蟻源頭遲d會裝修果度, 所以影響唔大, 而客廳既地板都有呢個問題, 但無走廊凸得咁厲害, 所以我想提提其他媽咪落藥係會影響到地板架!

我想知道妳用果間公司既名, 可否pm話我知呢?
我驚同妳用埋同一間, 如果係遲d撬起地板d蟻唔知死左味呀?

首頁

尾頁

跳至