夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想趕佢走!

我老公爛滾爛賭,對家庭完全不負責任,
我已經打算同佢離婚!

最令我覺得難忍的係佢對對仔女好粗暴!
動輒就起勢咁鬧同打佢地,
對我又諸多挑剔和不滿,
我真的很想趕佢走,
唔比佢再返來屋企,
但我唔知點做?
因為呢間屋係佢做戶主(我們住公屋的),
我唔知有無權叫佢搬走,
又唔知點先可以叫佢走,
我真係好痛苦,有無人教教我怎做呢?

男爵府

好媽媽勳章

Re: 我想趕佢走!

搵區議員幫, 佢會同社署聯絡, 如有暴力(最好曾報案)好快有得分開戶籍, 因有朋友試過.

anyway, 保護好自己同仔女, 好好生活落去. ^_*

大宅

你應該去社處找社工幫忙.

大宅

去問下社處..有d部門係負責哩d問題架.....
你本身有無返工架.?
如果無的話仲好....佢會好幫你架....
我朋友離婚果時都係咁架...會幫你安排好多野...
唔一定要佢搬架嘛...你自己同d細路搬都得...
社處佢會教你點做...

別墅

睛靈勳章

如果佢真係有暴力傾向 , 我都覺得你要忍痛分開吧 ! 因為我都忍受唔到自己既老公郁手 !!! 社會福利署 , 母親的抉擇都可以幫到你。
~ KIT KIT & KIT KIT DADDY , I LOVE U ~

子爵府

好媽媽勳章

其實你無權趕佢走...因為佢係戶主...我諗你去社會福利署...同佢地講...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

kaming
你要堅強,如果佢打你o的子女,你可以報警,當然你要顧自己安全啦,你可以申請同佢分戶,同o的子女搬開(咁就最好,可以唔比佢知你搬o左去邊度),如果你想搵一些地方暫住避開,可以去向明軒,佢o地有社工,專係幫被虐婦女o既!
Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

男爵府

Dickyma 寫道:

同意, 佢地先係真正幫到你既人, 我地都只係比到意見。

民房

kaming:
你首先可以去这个和谐之家求助,你只需讲出你和子女都受到粗暴的对代,这样他们就会知道怎样去帮助你,至于你想跟他分户,你可去你的屋邨辨事处拿一张分户申请表,当然你也要问他们一下这张申请表是怎样申请的,明白吗?我在始祝你和你的孩子生活愉快!

子爵府

唉!!!!呢d 男人要尼都無用^o^早閃早閃!!!!
在你把我帶回家之前,請記得,我的壽命約有10~15年;你的離棄,會是我最大的痛苦.
當我要捱過最辛苦的歷程時,請千萬不要說:「我不忍心看他。」或者「讓我不在場時才發生。」
只要有你和我在一起,所有的事都會變得簡單容易接受。請你永遠不要忘記,我愛你。

別墅

kaming 寫道:
我老公爛滾爛賭,對家庭完全不負責任,
我已經打算同佢離婚!

最令我覺得難忍的係佢對對仔女好粗暴!
動輒就起勢咁鬧同打佢地,
對我又諸多挑剔和不滿,
我真的很想趕佢走,
唔比佢再返來屋企,
但我唔知點做?
因為呢間屋係佢做戶主(我們住公屋的),
我唔知有無權叫佢搬走,
又唔知點先可以叫佢走,
我真係好痛苦,有無人教教我怎做呢?

下次報左警一定要羅case number
袛要你唔和解就會開file
pc番去要寫statement一定有record
羅住呢個case number去邊度講野都响d
去社署/去區議員/去立法局議員(最多轉介你去自己班底的區議員)或者聽呢度教你去和諧之家/明愛等等
不招人妒是庸才

大宅

妳可以去和諧之家﹐應該幫到妳的。
網址:http://www.harmonyhousehk.org/
24小時電話:2522 0434

洋房

我姨姨跟你情形相似,最後找社工幫忙,一年左右便成功申請分戶!你可試試!希望你有美好的將來!

珍珠宮

分戶好快有屋ga!~
快d攪la!~
呢d咁既人,同佢住多一陣只會多一分危險~

複式洋房

Dickyma 寫道:

同意
得閑就黎探下小雪嵐啦 :-D 小雪嵐ソ遊樂園:http://hellocici.sinababy.com

大宅

咁唔負責任,應該考慮同佢"離婚"
I LOVE YOU BABY !

首頁

尾頁

跳至