跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 應食幾多奶??

我呀B已經兩個月多幾日, 重12lb 9oz。
每日大約可以食到 28 至 32 安士, 大約每日6餐。食得ok.

但係嗰日去睇E生, E生話每日唔好比呀B食多過24oz, 咁呀B咪會好 hungry?

想問吓你地嘅BB每日大約食幾多奶?

複式洋房

Re: BB 應食幾多奶??

我個囡

大宅

係囉係囉, 食唔飽就扭,我都唔知比唔比佢食好 ....又怕佢肥得嚌! 有人話有D BB會唔識飽,不停食!

celesta, 妳囡囡咩身型?有冇人話叫你比B囡食小D?

禁止訪問

大宅

琴晚細佬仔傻左呀~ 平時一點食完六安就瞓, 琴晚食完仲唔瞓, 奶咀又唔肯食, 好似仲想食奶咁, 一路唔瞓嘈到3點, 我頂佢唔順再開多3安比佢食, 竟然食哂就瞓覺! 怕唔怕呢, total 食左9安咁多! bb會唔會唔知飽呢? 今晚唔知乜環境呢!

複式洋房

對於bb食幾多奶我都很迷惘

佢每次吃4-5安奶,但通常2個鐘就開始扭食,好辛苦先撐到3個鐘先再餵佢...

但都已經食成30幾安奶啦

@_@

複式洋房

請問各位媽咪, 我bb有 1 個半月大, 每天食 24 安奶, 算唔算食得太少? ?-( ?-(
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 按此制進入我的拍賣場, 裡面包羅萬有,有興趣入啦睇吓啦。 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章

我個 b 都係每餐 5-6安, 4個鐘一餐....
阿 b 以前餐餐未夠鐘就扭食, 依家可能大o左, 佢只係間唔中會, 其餘時間就好似鬧鐘, 一夠鐘就醒喊到大大聲....
而且, 佢依幾晚訓到 miss 成 o左兩餐
個爛訓豬, 尋晚我叫醒佢食, 佢竟然全程合埋眼, 不過個口就係咁啜哂 5安奶 ....
跟住, 佢又訓到唔起身食半夜果餐, 我無理佢, 臨天光發覺佢合埋眼, 不過就可能肚餓, 係咁啜自己隻手指公, 重啜到 "啜啜"聲, 個樣好可愛呀 ~~~

大宅

jolo, 你BB好挍笑呀,爛訓到miss咗食奶!又一路咪埋眼食奶!!

我呀B係小型人肉鬧鐘,每次食完奶之後嘅3個鐘零9個子,佢就會 ''馬" 大個喉嚨喊!

我都覺得之前個E生叫呀B一日食24安好似小咗D, 我見大家嘅BB都係食成 25-35 安奶,咁我就放心唔鬼埋呀E生啦! 都唔知點解佢叫我呀囝食咁小!! ?-(

大宅

jangjang 寫道:
請問各位媽咪, 我bb有 1 個半月大, 每天食 24 安奶, 算唔算食得太少? ?-( ?-(

Jangjang, 我覺得24安奶都唔算太少. 我見個奶粉罐上都係叫D2個月BB一日食6餐每次4安,total 24 安。 總之如果BB 健健康康, 又冇成扭食咁ok la.

大宅

jolo 寫道:
我個 b 都係每餐 5-6安, 4個鐘一餐....
阿 b 以前餐餐未夠鐘就扭食, 依家可能大o左, 佢只係間唔中會, 其餘時間就好似鬧鐘, 一夠鐘就醒喊到大大聲....
而且, 佢依幾晚訓到 miss 成 o左兩餐
個爛訓豬, 尋晚我叫醒佢食, 佢竟然全程合埋眼, 不過個口就係咁啜哂 5安奶 ....
跟住, 佢又訓到唔起身食半夜果餐, 我無理佢, 臨天光發覺佢合埋眼, 不過就可能肚餓, 係咁啜自己隻手指公, 重啜到 "啜啜"聲, 個樣好可愛呀 ~~~

jolo,

又係我---我bb細你bb一日果個呢.

你bb介左半夜果餐咁好! 真羨慕!
我bb好勁, 尋日開始7oz, 可以挨到4-4.5個鐘! 之前6oz, 3個鐘就拆天, 好難先挨到4個鐘!
不過我都驚佢食太多!

翡翠宮

好媽媽勳章

kkmc,
哈 ~~ 我會認住你o架哪.....
嘩 ~~ 7安哪.... 食得無所謂丫, 個個 b 唔同o麻... 唔好好似我個 b 咁, 俾醫生叫我唔好俾佢再肥, 所以我依家都唔敢加奶俾佢....
戒夜奶係依幾日o既事, 係佢自己唔嗌食咋... 之前重煩緊點同佢戒添....

angfun,
佢真係幾搞野, 訓住都食到, 唔知佢係咪發緊夢食緊奶呢 ?? 重要掃風都係合埋眼添.....
名副其實爛訓豬呀 ~~

首頁

尾頁

跳至