跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Re: ~~~ 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 13)

chingchingmom,

其實我都係想佢唔好怕英文, 見佢上堂又好開心... 只係唔知佢吸收到幾多!

marblema,

自從上完第一堂IPA course, 就唔打算找Phonics班因我同意IPA個阿sir所講, Phonics係適合母語係用英語架小朋友, 不太適合香港小朋友除非我地由細同佢地講英文, e.g. Island, 小朋友學過Phonics或用估架方法會讀 'Is'+'land' or 'I'+'s'+'land'. 但外國小朋友由細己聽慣/見慣 - 島(Island)='I'+'land'! lailai之前都上過十堂Phonics, 覺得可以學多左生字同發音準左. e家Meadow playgroup冇phonics咁悶

大宅

好媽媽勳章

Re: ~~~ 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 13)

chingchingmom,

講漏左... 我估係girl friend 唔係 wife掛? 2次都拖到實一實, 好sv.. sv架

珍珠宮

各位,
由於係weekday既關係, disneyland人唔太多所以唔多使掛隊! 所有野都比我地玩晒, 除左太空山! 巴斯光年玩左2次. 美國大城小街d車都比我地坐晒. Hugo好happy原本打算中午入hotel比佢noon nap, 最後都唔使…因為玩大過天…就黎連亞媽係邊個都唔記得 hahaha….不過有一樣野係估唔到既…就係好鬼c 熱!!!

Wahmother,
Wahwah fever呀! 而家退晒未?? Takecare!!

大宅

Hi, 我都報到喇.

最近忙D, 忙埋下星期五個大project就好好多喇.
係呢, 大家小學interview d結果幾時知呀?

最近可頤都間唔中傷風發燒同咳, 一向睇開胡潔卿, 不過覺得可能可頤食慣咗佢d藥, 似乎冇乜用, 就轉睇陳錫儔, 佢一出手就比3日消炎藥(即抗生素?), 攪掂咗, 不過我懷疑咁係唔係好嘅方法. ?-(

水晶宮

2024年龍年勳章

ccmeow,
多謝你比長者日的info 我.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

嘩....hugo彈聖誕歌 係邊樹學既呢 唔通合唱團, 因為只有合唱團唱緊(下個月表演!), 之但係唱唱下都識彈 ?-( ?-(

別墅

TszHin媽咪,

多謝關心,Wahwah 而家已經無發燒,不過星期六和星期日就肚瀉,醫生話只可飲粥水和電解飲料,唔可以食其他食物,所以佢好可憐,成日話好想食野!所以今日我幫仔仔請假在家中休息,希望佢快d好番啦!

TszHin媽咪 寫道:
Wahmother,
Wahwah fever呀! 而家退晒未?? Takecare!!

男爵府

hi hi

Wahmother,

希望wah wah 早日康復

ccmeow, marblema,

唔記得講 最終我都報咗名去 school picnic , 諗住要放棄一堂tomlee, 點知好好彩, 下堂係老師例假 (乜有呢樣嘢 )唔駛返, 真係好, 唔駛走堂.

大宅

好媽媽勳章

Wahmother,

飲粥水清清腸胃, 相信Wahwah可以好快好返架啦. 再冇肚瀉就可以比d白麵包/粥佢食啦, 初初都係小吃多餐等腸胃慢慢消化

Tszhinma,

hugo好叻仔呀... 唔洗譜都彈到x'mas song

大宅

好媽媽勳章

Micky,

好開心呀... 好快又見面啦

琴日本來要返tomlee, 但老師請左假唔洗返, 我冇聽過老師有例假但我知老師可以請假/病假因我試過好多次!

琴日去左鯉魚門公園渡假村玩左成日好疲倦, 好彩琴日唔洗返tomlee :mrgreen: 我琴日先知鯉魚門公園渡假村係香港, 我成日以為係九龍

男爵府

ccmeow,

好耐之前都去過鯉魚門公園渡假村玩, 真係几正架, 你係咪團體入?

大宅

好媽媽勳章

Candy,

有時傷風咳, e生開唔開抗生素都係睇下喉龍有冇發炎... 外國朋友話外國e生會放你假直至病好而唔開抗生素, 但係香港又點得呢? 有時病都要返工啦

lailai考個2間私校, interview結果已經知啦~ 2間都收佢
我就交左留位費比St.Louis而放棄Ramondi.

男爵府

ccmeow,

lailai 好叻仔喎, 2 間都收
不過唔明點解你prefer st. louis 多過 ramondi

大宅

好媽媽勳章

Micky,

係呀, 主日學戶外學習日... 所以只玩了上半日園內設施玩唔晒, 下午玩集体聖經roll play 真係幾正, 風景又靚, 又近市區. 如果私人申請4個人就得啦

大宅

好媽媽勳章

Micky,

1. 近屋企
2. lailai prefer
3. 可以繼續參加2nd round大抽獎

大宅

ccemow,

請問鯉魚門渡假村係邊樹?

有日我湊marble 返學, 係個lift 度聽到 d 家長傾升小問題, 原來好多都考

珍珠宮

hk嗰個係筲箕灣

MarbleMa 寫道:

請問鯉魚門渡假村係邊樹?

珍珠宮

lai lai好叻仔

ccmeow 寫道:

lailai考個2間私校, interview結果已經知啦~ 2間都收佢
我就交左留位費比St.Louis而放棄Ramondi.

珍珠宮

ccmeow,

一方面係hugo音樂呢方面係唔錯, 另一方面我相信呢個係同tomlee既JMC course好有關係, 因為呢個course係好着重佢地既聽力訓練! 我同tomlee位老師傾過, 佢話佢地而家呢個階段係用耳朵學習!......即係我地講野都要好小心 :lol: :lol:

ccmeow 寫道:

Tszhinma,

hugo好叻仔呀... 唔洗譜都彈到x'mas song

珍珠宮

畀面勳章

Tszhinma,

這個weekend你應該會收到Paul Boys'信喇!記得留意信箱!祝你好運!

首頁

尾頁

跳至