爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是媽媽, p牌, 要買7人車, budget $6-80000樓下
邊款好d ? 想硬淨d, 安全第一.
我是接送3 kids返放學.
我心怡sienta, 冇咁大架.
有冇好介紹 ?

大宅

引用:我是媽媽,+p牌,+要買7人車,+budget+$6-8000

原帖由 小豆媽 於 12-01-15 發表
我是媽媽, p牌, 要買7人車, budget $6-80000樓下
邊款好d ? 想硬淨d, 安全第一.
我是接送3 kids返放學.
買雙趟門啦。
以你既選擇,得番sienta 同

大宅

回覆:想買7人車, sienta, picnic, wish, stepw........

Sienta 同stepwgn,
Sienta 比stepwgn 細部,咁即係sienta la

但要留意係水貨車,最好係唔洗比訂金既情況下去相熟車房驗左先。

申報利益:我用緊sienta, 過年後會賣。

大宅

回覆:想買7人車, sienta, picnic, wish, stepw........

Sienta 同stepwgn,
Sienta 比stepwgn 細部,咁即係sienta la

但要留意係水貨車,最好係唔洗比訂金既情況下去相熟車房驗左先。

申報利益:我用緊sienta, 過年後會賣。

大宅

sienta 易唔易control ?
你揸左幾耐sienta ? 如果好, why要賣 ?
28car 好多choice, 不過我驚好多都係車行扮車主

大宅

引用:sienta+易唔易control+?+你揸左幾耐sienta+

原帖由 小豆媽 於 12-01-15 發表
sienta 易唔易control ?
你揸左幾耐sienta ? 如果好, why要賣 ?
28car 好多choice, 不過我驚好多都係車行 ...
樓下爛地停車場摺埋,又唔想幫親領匯咁貴,一個星期又揸得兩日,所以賣。

車行又好,私人又好,最緊要揾車房check過先比訂。

呢類車仔,好易揸,我老婆一上車都掂。

複式洋房

Sienta

子爵府

Sienta 是正的說!!!我的第二選擇~~~
To be or not to be  that is the question~

禁止訪問

子爵府

我架 sienta 响大昌出架,06 年車,加加埋埋10 幾萬,包圍定翼泊車境頭掛 mon 皮籠合金鈴一邊自動門一邊電索門,我鍾意佢車身高啲,最後排座位收好之後,空間大,bb 車 / 狗狗車唔駛收就可以士接放上去,而且又細 cc ,無大 7 人車食油咁厲害。

我唔係好信得過出面啲車行,除非佢比我去自己相熟車房驗車啦,如果一定要去佢地指定車房 or 公正行驗車,就算架車幾好,我都絕對唔買,信唔過

複式洋房

picnic is good at accident because it is bigger than sienta.

大宅

引用:我都用緊SIENTA,+家庭車代步一流,+易睇位,+

原帖由 sonycattoro 於 12-01-16 發表
我都用緊SIENTA, 家庭車代步一流, 易睇位, 唔難用, 不過就唔好攞來飛車, 佢油門同BRAKE反應, CUT 線轉灣要 ...
其實做足維修保養,日本車行三四十萬公里唔係問題。

至於點解水貨車會成日有問題,係因為多數都比人較過咪表。

部車明明係日本已經行左八九萬公里,番到香港,比人改到三萬公里出售。

當你見到個咪表寫住行左五萬,其實已經係行左十萬公里,應該要換cam帶,水泵,大約二至三千蚊到,但車主就因為比個假公里數呃左,無做到呢次保養。咁問題就慢慢浮現啦。

大宅

我點解要買車 ........
因為我架permacy 上星期比架"凌志harrier"撞patpat再推前撞到架貨櫃車. 我車夾中間, total lost, 好可憐.
我同個女冇死真係感謝主.

我揸permacy近一年, 其實好好揸又save oil.
不過一撞就total lost, 真係唔敢買mazada.
由於我差d攝入貨櫃底(好彩我一向唔跟車貼), 我唔會考慮小車/矮身私家車.
我要硬淨, 高身, 易control, 又安全的車.
太大架的大霸王我又冇咁多錢, 亦舞唔惦.
所以我target : picnic, sienta, serena

大宅

引用:我點解要買車+........因為我架permacy+上

原帖由 小豆媽 於 12-01-16 發表
因為我架permacy 上星期比架"凌志harrier"撞patpat再推前撞到架貨 ...
其實太硬淨,反而對乘客係危險tim,因為車身吸左大部分既撞擊力,而令到車

水晶宮

小豆媽 發表於 12-1-16 23:32
因為我架permacy 上星期比架"凌志harrier"撞patpat再推前撞到架貨 ...
好驚喎!!!! 好在冇事!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+小豆媽+於+12-01-16+發表我點

原帖由 serpent 於 12-01-16 發表
其實太硬淨,反而對乘客係危險tim,因為車身吸左大部分既撞擊力,而令到車 ...
出唔曬D字,上you tube 揾crazy test la

大宅

引用:Quote:原帖由+serpent+於+12-01-16+發表其

原帖由 serpent 於 12-01-17 發表
出唔曬D字,上you tube 揾crazy test la
Sorry, 係crash test!

大宅

有朋友建議我買架有尾的5人volks / benz, 夠硬, 比人撞都有個尾箱頂一頂.
有朋友建議我要買大架7人車, 尾排非必要都唔會坐人, 有seat位頂住撞左都瀉左d力, 大大架好d.
你又點睇 ?

大宅

引用:有朋友建議我買架有尾的5人volks+/+benz,+

原帖由 小豆媽 於 12-01-17 發表
有朋友建議我買架有尾的5人volks / benz, 夠硬, 比人撞都有個尾箱頂一頂.
有朋友建議我要買大架7人車, 尾排 ...
一樣道理,用左車尾做緩衝區,但七人車尾箱較高唔摺BB車都上到,擺多部單車都仲得。有尾既做唔到呢點。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至