爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是媽媽, p牌, 要買7人車, budget $6-80000樓下
邊款好d ? 想硬淨d, 安全第一.
我是接送3 kids返放學.
我心怡sienta, 冇咁大架.
有冇好介紹 ?

大宅

sienta 易唔易control ?
你揸左幾耐sienta ? 如果好, why要賣 ?
28car 好多choice, 不過我驚好多都係車行扮車主

大宅

我點解要買車 ........
因為我架permacy 上星期比架"凌志harrier"撞patpat再推前撞到架貨櫃車. 我車夾中間, total lost, 好可憐.
我同個女冇死真係感謝主.

我揸permacy近一年, 其實好好揸又save oil.
不過一撞就total lost, 真係唔敢買mazada.
由於我差d攝入貨櫃底(好彩我一向唔跟車貼), 我唔會考慮小車/矮身私家車.
我要硬淨, 高身, 易control, 又安全的車.
太大架的大霸王我又冇咁多錢, 亦舞唔惦.
所以我target : picnic, sienta, serena

大宅

有朋友建議我買架有尾的5人volks / benz, 夠硬, 比人撞都有個尾箱頂一頂.
有朋友建議我要買大架7人車, 尾排非必要都唔會坐人, 有seat位頂住撞左都瀉左d力, 大大架好d.
你又點睇 ?

大宅

serpent 發表於 12-1-17 11:18
水浸最大鑊,部車好快玩完,但車行會有最多利潤。反而R車就兩睇,之前親戚車房有部R分既Honda, 但只係尾com ...

所以我唔想搵部"新"到HK的車, 最好係有人揸開一兩年, 私放.

大宅

serpent 發表於 12-1-17 23:09
其實最緊要買車前check清楚,假設一部撞過既,到港後,揸左兩年,上到架,驗到撞過既,你都唔要啦。

...

好煩, 買車真係好煩 !!!!!

冇左部車又唔方便, 要choose一部好車又合budget又難 !!

大宅

lv322 發表於 12-1-18 02:31
既然怕買日本水貨車,不如諗下歐洲車,60-80k都有選擇,雖然未必夠日本車舒服,但講到安全,一定滿足到樓主 ...

如果買volks, benz, 以70k左加, 只可以買2000-2002的車, 仲係冇尾細車(我要7人), 10年歐洲車, 整都整死我.

大宅

picnic, serena 大家又點睇呢 ?

7人就一定要la.
最多我7人車當5人車用, 尾排唔坐人, 只放BB車同書包.
架車大架d, 安全感大d, 舒服d.

stepwgn...我睇過, out 我budget了.

大宅

mimi005 發表於 12-1-18 12:00
hi , nice to meet you here
i am mama
11年牌,but 吾常楂車
my second car is Mazada permacy

申報利益, Finally buy Honda Freed ( but feel small )
我2個 kids

我覺得premacy好ok, 我控制到. 又慳油.
我係P牌, 一上車一上手就OK了.

Freed 好似比premacy仲細, 係唔係 ?

大宅

買車好煩, 一個唔識"車"又要去搵"車"的女人, 真係好煩 !

大宅

我都係想接接送送, 車3個仔女返放學, 假日一家去玩吓,
今次我very sure 我係冇錯, 係無辜比人撞, 但乜煩野都係我去攪
唔通我真係唔應該揸車 ?

大宅

finally, I choose sienta .

首頁

尾頁

跳至