懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

孕婦 胸圍及內褲是否必要?

請問各位到幾多個月才購買孕婦專用 胸圍及內褲, 其真用普通大碼胸圍及內褲, 又得唔得呢. 究竟有冇實際大分別, 請有經驗mama 及準mama 分享一下心得.

子爵府

好媽媽勳章

Re: 孕婦 胸圍及內褲是否必要?

普通內褲仔同孕婦內褲cutting唔同,孕婦果隻剪裁會有個兜形,當個肚越黎越大,普通內褲包唔到你個肚同埋承托力唔夠,但孕婦內褲就可以做到.當個肚八九月大時根本著唔到普通褲仔啦.隨住懷孕期開始,乳房一路一路脹大,所以要d比而家用開size大少少嘅胸圍,如果諗住母乳就可以買d可以'掩蓋式'嘅胸圍,餵奶時就唔使除低成個bra bra.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

非常必要∼∼

隨住你一路大肚,個胸又脹大時,平時一D鋼圈的胸圍,就會令你好唔舒服!
孕婦內褲更加要買,買加大碼都唔怕,到後期你會發現難以想像自己要著咁大條底底,最好買橡筋好細的內褲!
4-5個月見肚時買就ok,如果早見肚就早買囉∼∼
妹豬BB陳睿妍:

男爵府

I also think they are necessary. I wear them in the very early stage.

子爵府

孕婦內褲同普通XL內褲真係好唔同,舒服好多最重要係唔會"COOL"住BB;孕婦胸圍我都買咗係"甩扣"果種,餵人奶唔可以用普通有"鋼線"果D,聽講會影響上奶&好易漏奶!
雖然全部都好...........娘,但我覺得係必須嘅!
charliechu 寫道:
請問各位到幾多個月才購買孕婦專用 胸圍及內褲, 其真用普通大碼胸圍及內褲, 又得唔得呢. 究竟有冇實際大分別, 請有經驗mama 及準mama 分享一下心得.

別墅

我自己就覺得唔係咁必要囉!

我依家29週,只買左孕婦胸圍將來餵奶用,內褲就無買啦。我個現任媽咪同事都話唔洗買。

如果你好似我咁唔想買咁多孕婦專用野,咁胸圍可能要不斷轉size,越

珍珠宮

[quote]
debbymama 寫道:

我依家29週,只買左孕婦胸圍將來餵奶用,內褲就無買啦。我個現任媽咪同事都話唔洗買。

如果你好似我咁唔想買咁多孕婦專用野,咁胸圍可能要不斷轉size,越

別墅

我在Sogo "Queen's"孕婦店,買了一pack 3條的全cotton的under,好舒服.$219.有3條都o.k!
另外媽咪屋的bra都好好著,全cotton!

伯爵府

[quote]
debbymama 寫道:

別墅

孕婦胸圍我係珊珊買,$29一個。我都有去灣仔間黛安芬outlet睇過,要$60一個。

孕婦內褲係珊珊問過,$2x一條,北角街邊排檔$15一條,黛安芬outlet$60一條。

伯爵府

咁平咋,我仲以為好貴

間珊珊o係邊呀?

子爵府

如果想著返d 普通既內褲..我諗要加到好大既得..如果唔係"cool" 住個肚一來自己辛苦..二來對bb 唔好..所以內褲我覺得一定要買!! bar 方面你既乳房會大架..特別係生完會上+谷奶..如果你唔想買孕婦既..可以買普通大一個級左右既bar ..不過我馱住bb 時都有買..事關會舒服好多..因為我三個月時買..由於有4 個扣..到生都仲著到..唔駛咁o徒野!!
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

伯爵府

三個月著到生完都得 @@

咁幾錢呀

複式洋房

wkchoy,
我3-4個月時就買了餵奶胸圍and孕婦內褲, 牌子是010.
勁舒服呀!d款唔娘ga, 重有得拆帶tim, 不過胸圍要3xx,
內褲around1xx, sales話可以著到生完2-3個月,我e+
27weeks la都ok無話唔啱著!

大宅

HI ,

我無買過孕婦內褲,只是著返平時個D咋。我覺得買D低腰同彈性大D,舒服D既就OK喇。

bbsweet
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

子爵府

孕婦內褲我就買D cheap cheap,$10/條,孕婦胸圍就响yahoo!拍賣幫一個人買$25/個(包郵費),不過一定要好sure自己個size,要換都幾煩!我亞b冬天出世,所以個bra好娘,我都接受,但一轉夏天我就唔會著..

大宅

環保接龍勳章

renren 寫道:
普通內褲仔同孕婦內褲cutting唔同,孕婦果隻剪裁會有個兜形,當個肚越黎越大,普通內褲包唔到你個肚同埋承托力唔夠,但孕婦內褲就可以做到.當個肚八九月大時根本著唔到普通褲仔啦.隨住懷孕期開始,乳房一路一路脹大,所以要d比而家用開size大少少嘅胸圍,如果諗住母乳就可以買d可以'掩蓋式'嘅胸圍,餵奶時就唔使除低成個bra bra.

agree,
我都著緊係珊珊買的孕婦內褲($20/1條.$60就有4條)同孕婦掩蓋式'嘅胸圍($100/2個)出街及($29/個)睡覺.真係好舒服 .全cotton .
wkchoy
珊珊有幾間分店.寶琳新都城三期,葵涌廣場,馬鞍山新港城.睇你自己那裡方便.我自己就去開新都城三期個間.

大宅

ice888,請問珊珊hk or kowloon有冇ga???
我都唔想buy 太expensive嘅孕婦內褲同胸圍,始終好快唔啱著,我喺sogo買左2個孕婦掩蓋式'嘅胸圍埋單成$7xx,依家未生都已經有d變形,激死我

別墅

珊珊好似係得呢幾間。如果你覺得遠,不如你去灣仔黛安芬outlet買啦,$60點都平過你買$7xx!再唔係上網買:
http://www.hk-bfmoms.com/

大宅

yuna888
你可以去普通孕婦鋪頭都有得買. 我都係買左d內褲($3x)同掩蓋式胸圍($80), 好平而且用到生.

首頁

尾頁

跳至