潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

洋房

激光矯視,邊度好?

看見廣告,有些 "激光矯視中心"唔知可唔可靠,抑或私家醫院好呢?有無過來人,請指教,Thanks!

男爵府

Re: 激光矯視,邊度好?

我上年喺 "香港激光矯視中心" 做, 喺咪最好唔敢講, 但我果陣都去聽過幾間矯視中心的講座, 最後選呢間, 因之前老公有7個同事都喺呢度做, 佢地都話冇乜後遺症, 我咪揀呢間lor. 咁我而家做左成年有多, touch wood都冇問題

大宅

d廣告影響力真系大,吾怪得使咁多錢都要賣廣告.....

點解吾同醫生傾下wo ?-( ?-( ?-(
該用戶已被刪除

大宅

我都好想知呀,因為我都打算做激光矯視~~~
想問下大家,而家係咪連散光都做到呀??
大家俾d意見啦~~thx!!

男爵府

clarasun 寫道:
我上年喺 "香港激光矯視中心" 做, 喺咪最好唔敢講, 但我果陣都去聽過幾間矯視中心的講座, 最後選呢間, 因之前老公有7個同事都喺呢度做, 佢地都話冇乜後遺症, 我咪揀呢間lor. 咁我而家做左成年有多, touch wood都冇問題

我一邊有250度散光, 另一邊有450度散光, so far ok...我做lasik的, 果陣未有 intralase, 好似話 intralase對減散光更準確

大宅

我想問...係咪做完之後冇哂近視嫁~

子爵府

"香港激光矯視中心"係咪即中環同尖咀那一間?
如果係的話,咁我都係去呢一間做lasik的,,,做左年幾,無乜問題!
其實近視散光都做得,但要先做左個詳細驗眼,check左你視網膜個厚度ok先可以做,呢個詳細驗眼時間都成個鐘有多o架,而且係收費o架,反而到做lasik就好快,我半個鐘內好似已經攪得掂!重自己搭車返屋企,,,hehehe
同埋呢,做唔做其實都唔關眼科醫生問題,因為去聽講座時人地d醫生都會解釋得好清楚,呢個手術絕對唔係必需,只係有人為左貪靚,貪方便等等,因為近視係可以用眼鏡幫助嘛!
通常佢會包埋五次覆診,手術後第一日,一星期,,一個月,三個月,半年.....我自己就只係記得手術後第一日去check眼時就兩隻眼都無晒近視,係左眼有少少散光,,,,
其實所謂"正常視力"都可能係有輕微散光或近視啊,但只要唔需要用眼鏡都可以睇得到都當"正常",,我呢段時間都無特登去驗眼,so far我睇野都好好啊,,,比一路都唔需要帶眼鏡的人睇得還要清楚,,,
但自己都要好好保養的啊 :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至