論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

下星期和姐姐講解約,簽一個月通知信並說已幫她找了新僱主, 吾知佢會點? 點樣講佢會舒服D呢! 我自己湊番小朋友, 不要姐姐慳番好多架!

珍珠宮

其實只要你比足$, 有份寫得好既reference letter, 好nice咁同佢講, 就足夠~ 可能佢心裹暗叫"好野"呢~~ 唔洗單方面幻想咁多既~

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

你話已幫佢找了新僱主,佢會信咩?
你姐姐做左幾耐? 小心d 點都唔好講自己湊番所以唔再用工人, 超過2年既佢可以追你遣散費

珍珠宮

引用:其實只要你比足$, 有份寫得好既reference l

原帖由 Siuchoi 於 12-02-03 發表
其實只要你比足$, 有份寫得好既reference letter, 好nice咁同佢講, 就足夠~ 可能佢心裹暗叫"好野"呢~~ 唔 ...
我想請問下如果我賠足所有野,但reference letter我一定唔寫,因為我好唔滿意工人表現,咁樣炒佢,會唔會比人告? 炒佢理由係工作表現欠佳。 請賜教

別墅

點解吾信? 我要和她做手續架嗎!未夠2年..多謝你的提醒

別墅

我覺得她會無所謂果種人, 打工啫! 我對佢好好架! 只係到開口就吾知甘!

珍珠宮

回覆 小mama 的帖子

REFERENCE LETTER 唔一定要比架喎~~ 我炒我1st 工人時, 佢走時問我攞, 我都好nice咁"玩野"同佢講, 比左啦~ 佢好奇怪, 再問我, 我話比左啦~ 佢又再問...話咩dept要呢封信喎, 我話我比左入境處, 入境處和勞工處要呢封信keep record, 要你自己去問佢地攞架~ (以上既內容係我玩佢時亂講架~~), 佢即時冇声出~ 我心諗, 呢個世界唔係淨係你呢d人先識玩野and講大話架~~

炒佢仲比咩reference letter呀!! 我仲係入境處寫原因一欄寫臭佢tim!!

珍珠宮

引用:回覆 小mama 的帖子 REFERENCE LETTER 唔

原帖由 Siuchoi 於 12-02-03 發表
回覆 小mama 的帖子

REFERENCE LETTER 唔一定要比架喎~~ 我炒我1st 工人時, 佢走時問我攞, 我都好nice咁" ...
玩得好!
唔該晒

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我下個月都會炒工人, 都好肉赤果 $3740, 但都會選擇即炒, 怕比一個月通知期, 佢會系 lee 個月玩野, 就唔得佢 c, 諗諗下都系唯有蝕多 $3740 .

Oceanus  x2  發表於 12-2-6 10:01

別墅

回覆 Siuchoi 的帖子

勁, 因為係我自己問題我會比, 佢OK才找同事用佢啫

珍珠宮

回覆 tekkulas 的帖子

好既工人, 份reference letter都靚仔d架~~

珍珠宮

tekkulas 發表於 12-2-3 11:34
下星期和姐姐講解約,簽一個月通知信並說已幫她找了新僱主, 吾知佢會點? 點樣講佢會舒服D呢! 我自己湊番小朋 ...

以你個 case, 你叫 agent 同工人講就最好, 咪話太太自己湊番小朋友, 我地 ( 即 agent ) 已經幫你搵到新僱主, 幾時幾時返新工, 你而家比一個月通知期你太太啦 ( 調返轉叫你工人比一個月通知期你 ), 咁又 work 唔 work 呢?

別墅

回覆 Siuchoi 的帖子

好吾好甘講呢? 話我份工冇左, 所以冇$請佢了! 定係....有D咩提意...比D意見我呀! 我是新手來

別墅

回覆 MrsHo98 的帖子

佢地會幫我講咩, 我同佢講時佢好似講到要我自己解決甘!

珍珠宮

tekkulas 發表於 12-2-3 12:46

佢地會幫我講咩, 我同佢講時佢好似講到要我自己解決甘!

如果 agent 唔肯講, 你自己照直同工人講, 話太太比老闆 terminate 左, 搵唔到野做, 所以唔再用佢, 已經幫佢搵左新僱主 ( 如果你真系幫佢搵左新僱主, 佢要簽 contract 過喎, 無得呃佢 ). 但你唔再請工人, 你有機會比佢追遣散費.

別墅

其實佢吾願意, 我也比$佢即時走, 始终係街外人

珍珠宮

tekkulas 發表於 12-2-3 12:59
其實佢吾願意, 我也比$佢即時走, 始终係街外人

咁即系即炒佢?

別墅

珍珠宮

回覆 tekkulas 的帖子

我pm同你講!

珍珠宮

tekkulas 發表於 12-2-3 13:25

既然都即炒, 你擔心 d 咩野呢? 我下個月都即炒工人, total 唔見 8 千幾

首頁

尾頁

跳至