夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題~~

珍珠宮

你唔直接問佢

子爵府

回覆 kawai111 的帖子

一齊買樓是為了可以以兩個人之力供一層樓,只要你不要為愛沖昏頭腦,樓一定要兩個人的名,那麼就算他不肯先結婚就由得他吧!畢竟結婚不能保證甚麼,最重要是你們兩個都覺得對方是自己的最合適的另一半,千萬不要為了結婚而結婚,他如未準備好,你問他就等於迫他,你就當把自己的錢作為投資,不要傻傻地以為買樓等同結婚,頭腦要時刻保持警醒,世上沒有任何事可以說得準的。

最重要是業主一定要聯名!
mc <()>

伯爵府

或者人地唔想結呢

大宅

買樓又真係唔同結婚 ge,

正如買樓又唔可以取代結婚,

不過甘講, 有心同妳一齊買樓, 都算係向結婚方向行左一大step ~

大宅

明白,多謝大家既意見~~

公爵府

熱血金章 畀面勳章

可能佢靜雞雞安排緊呢!驚喜吖嘛!

子爵府

所以我結咗婚先, 未結婚就要一齊負債, 我個人唔同意, 分手又要分錢, 太煩~

結咗婚就唔同, 結得婚就suppose唔打算離婚, 正如生仔唔會希望個仔第時做壞人, 同埋我覺得係要住嘅地方去配合自己生活, 而唔係為咗層樓而去屈就, 所以我當初結婚覺得租樓絕對冇問題, 無啦啦買樓都唔知住邊好, 租樓搬屋比買樓易好多~ 除非有勁多錢唔使供可以一筆過買樓又另計~

所以我老公當初暗示想結婚, 提到要諗咗買樓先, 我已經同佢講, 2個人真係想結婚, 同層樓係冇關係, 唔係同層樓結婚...

不過, 另一個角度睇一齊買樓, 只係partnership, 有人只願意負上金錢責任, 而非感情責任... 諗得再衰d, 只係想有人夾錢供樓...

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

禁止訪問

回覆 回覆:kawai111的帖子

大宅

回覆:唉...既然都一齊買樓供樓,點解唔結婚先呢??

我同老公當年就係儲咗舊錢,我地選擇買樓先,然後租俾人供,係呢段期間(年幾時間)儲多舊錢,收返層樓,裝修結婚擺酒連honeymoon...

如果當時用咗啲錢結婚先,可能到依家都未有自己既"家"

伯爵府

yikaho 發表於 12-2-3 17:40
所以我結咗婚先, 未結婚就要一齊負債, 我個人唔同意, 分手又要分錢, 太煩~

結咗婚就唔同, 結得婚就suppose ...
好同意你咁講,拍緊拖最好唔好涉及錢銀,盞衰.
但好似我咁老公諗住買樓結婚,而我只係付責喺
樓契度簽名又另當別論.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我當年同c6未結婚先買樓(聯名),
因為個時樓價平,
負擔唔重。
女人, 因為內涵而神采飛揚; 女人, 因為自信而美麗。

首頁

尾頁

跳至