在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有兩個小朋友,返緊n班,請左姐姐,婆婆幫手放學睇幾個鐘,我4-5pm返到屋企。
我有些煩惱,婆婆嫌困身,我都明白仔女係自己既,要她日日睇住係好悶,叫姐姐一個湊兩個,我又小小擔心。其實可以返全日班,但又好貴,仲要兩個小朋友考到幾好的學卷學校。
但日日見住阿媽唔開心,我都唔想,但試問我都不知幾想我一個人攪掂成個屋企,當年自己細個時,個個細路都係自己媽咪湊,唔洗工人,因為以前D阿媽都唔洗返工,要返工既就隔離屋睇住,依家有幾多個家庭可以一個老豆夠養家?個個細路一係工人湊,一係自己阿媽奶奶湊,我能力做到都請了工人。
我都想返全日班,但學費用左我一半糧,再加上返唔到興趣班,又怕佢地悶,但可以唔洗工人加媽咪幫手,自己一家人,係我最想的生活,雖然明知辛苦好多。
都係呻下,多謝收聽!

禁止訪問

回覆:hellocarmen 的帖子

大宅

回覆:要返工,湊兩個小朋友

我都就快得番一個工人睇住兩個b,希望工人搞得掂啦。

男爵府

我都好想自己揍住個B

依家份工收6:00, 6 DAYS WORK

真係好少時間對住個仔

伯爵府

婆婆年紀大嗎??

雖然有工人, 但真係辛苦架.
我媽一齊住, 我囡返全日, 有工人, 但媽媽有時都覺得累呀!!! 因媽媽仲會幫我買餸 (她嫌工人買的不好, 寧願自己辛苦)

如果可以, 叫你媽有時放下假啦, 但唔好固定星期幾, 突擊檢查好緊要!!
裝個cam, 你就放心d.

大宅

hellocarmen 發表於 12-2-3 14:29
我有兩個小朋友,返緊n班,請左姐姐,婆婆幫手放學睇幾個鐘,我4-5pm返到屋企。
我有些煩惱,婆婆嫌困身, ...

兩個咁細自己辭職+工人一齊湊,可以多d親子時間,上了小學仲忙,兩個課外活動時間又可能不同,多個人幫手會好d。

首頁

尾頁

跳至