自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急 :同事爸爸過左生, 需要出席.......

我公司是兩人公司, 上司爸爸過左生, 但剛巧這個月是我的生日(6 Nov), 我應該出席大hotel(16 Nov)嗎?

Remark: 我有做白金比佢於上月

:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 急 :同事爸爸過左生, 需要出席.......

男爵府

我婆婆話碰o岩係自己生日o既月份就唔好出席,相沖wor!我覺得寧可信其有,反正又唔係自己親人,做o左帛金咪算囉,呢d野都係可免則免!

水晶宮

對沒有宗教的我是無影响. 但若妳唔comfort就唔好去啦,況且妳已做了帛金, 都是一點心意啫.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

好媽媽勳章

[quote]
CINDYC 寫道:
對沒有宗教的我是無影
[img align=right][/img]

大宅

但係兩人公司喎,朝見口晚見面,
你上司可能唔明白生日相沖呢樣野,
但會話你唔夠老友,為左工作份上我諗我會去架,
(老實講呢的要睇交情,即係睇你同佢係咪好熟)
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

水晶宮

你 Nov 17 post topic , Nov 16 要去大酒店 ? Anyway, 如果你要去而又驚, 可以考慮去衣紙舖. 買張好醜事紙, 去完大酒店燒咗去就得. 再在回家時 (入門口前) "欖火盆" 咁就百無禁忌

複式洋房

真係好多謝你地既回應, 係咁既其實我是沒有去到架, 因為這個月都是我媽媽生日, 所以我有朋友都話唔好去況且我都唔識佢爸爸, 另外, 自己對這些事並不清楚0
但他第二日番到公司見面時比左封紅利事我, 並說"我以為你琴日會來的"於是我非常非常突然 , 接著我連聲說"不好意思, 我並不知道, 因為朋友說自己生日不能去"跟著他說"其實你的生日過左是可以到的" 我便回答"係咩, 但朋友說不能出席, 我真的不太清楚, 我有請教過人, 但都說不用出席播, 我想是各處嫏村各處例啦, 真的好對不起" .......跟住佢話"公司得我同你兩個, 你是要代表公司出席架, 我是想你要懂得這些"(嘩, 我真的無唸過這點播. 其實佢有無需要咁樣抽秤我呀?? 所以我未發表下問你地點睇呢件事羅)......佢仲怪我無安排公司做花圈比佢爸爸, (我點知喎, 以為公司做左白金就唔駛, 但亦都唔知要安排, 真的很抱歉, 因咁可能會令佢好無面)

:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

其實佢都唔係算抽秤你, 佢話番比你知係想你第日再遇到呢 D 事上面識得處理得好 D, 不過如果你無講呢件出黎, 我都無唸過原來公司要做呢 D 野架喎.....

複式洋房

catjeffcat,
多謝你提點, 希望佢只是想塞錢入我袋而唔係嬲我啦.

首頁

尾頁

跳至