自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人住在自置物業,是一個三房單位,樓上的單位改建成擋房,在地板鋪滿水管,變成每個房間都有獨立廁所,現在我家其中一個房間的天花板嚴重漏水,把我的睡床和一些私人物品弄濕,請問我可否向該單位業主索賠。
另外得知這業主一切租務交易委托給一間地產公司進行,我到地產公司理論,他們一路堆說業主出了門,找不到,請問我去報警,警察會受理嗎?

多謝指教

大宅

回覆:天花滴水

大家可否比d意見我,我好無奈!而家連床上天花都滴水

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

有無管理處投訴,再換食環處幫手.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

業主有責任維修及管理其樓宇,包括解決滲水問題。如果懷疑滲水情況是源自樓上或毗鄰的單位,應盡快與有關住戶商討,要求協助檢驗找出滲水原因及進行維修工程。此外,亦可向大廈管理公司或業主立案法團求助。必要時聘請建築和法律顧問,根據大廈公契內容要求負責人士停止滲水,甚至提出索償。

假如無法與鄰居協商解決滲水問題,你可撥「1823電話中心」求助。聯合辦事處會就滲水投訴作出初步調查;若滲水構成衞生妨擾,聯合辦事處便會根據《公眾衞生及市政條例》的相關條文處理。若滲水是輕微或間歇性,而調查未能找出源頭,政府的介入行動便會終止。

詳情請參看:

http://www.bd.gov.hk/chineseT/services/index_faqC.html

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

多謝大家回覆.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

其實最快的方法是打電話向傳媒投訴(方向日報/生果日報投訴版)
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

啊?但你要肯定唔係因為天氣潮濕造成既喔,前排個女訓覺,話滴水滴到塊面,一見係天氣太潮濕造成既

大宅

開始時,由床尾櫃頂先滴少少,我62已即向地產投訴!但地產用拖字缺,我62仲話吾好得罪地產,否則無人理!激死

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

係囉!我都想知!因佢將成個單位地台升高改喉,屋宇署會否受理?

大宅

回覆 無比滴 的帖子

打電話去1823問下D職員可以點做!

伯爵府

打咗去屋宇處先啦,分分鐘有排搞

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

搵食環就最快手

大宅

聽完大家意見, 真係安心好多!多謝你地!

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

係,搵食環署可能會快D,佢地會上妳屋企做測試先,如果估計係樓上問題,佢地之後會再搵樓上做顏色粉測試。

侯爵府

好媽媽勳章

搵d完官睇, 有結論後都要整封劣c信佢嘆

子爵府

畀面勳章

應該首先搵食環處, 佢地好快就會嚟處理

首頁

尾頁

跳至