婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有無媽媽係同99坐月係真係無問題架?

我係99屋企坐月,不知幾開心

別墅

引用:我係99屋企坐月,不知幾開心 +

原帖由 黃二少奶 於 12-02-05 發表
我係99屋企坐月,不知幾開心
冇不滿??

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+黃二少奶+於+12-02-05+發表我

原帖由 gloriaaa 於 12-02-05 發表
冇不滿??
我99對我好好嫁,我冇婆媳問題,我99識坐月嘅野,我除咗餵奶同照顧囡囡,其他都係99搞掂,不知幾開心

Lalaboy  真係羨慕你, 我最近同我99唔妥, 今日搬番阿媽度住下。  發表於 12-2-5 23:39

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+gloriaaa+於+12-02-05+發表冇

我99對我好好嫁,我冇婆媳問題,我99識坐月嘅野,我除咗餵奶同照顧囡囡,其他都係99搞掂,不知幾開心

...
前世積德。
羨慕不已!

大宅

我2胎都起99度坐月, 佢個姐姐同我搞掂晒2個小朋友, 我完全唔洗掂水。仲有花膠放題。其實99唔識坐月事宜, 但佢已經起佢能力內做到最好

usausagi  花膠放題  發表於 12-2-6 00:53

別墅

引用:我2胎都起99度坐月,+佢個姐姐同我搞掂晒2個

原帖由 mison 於 12-02-06 發表
我2胎都起99度坐月, 佢個姐姐同我搞掂晒2個小朋友, 我完全唔洗掂水。仲有花膠放題。其實99唔識坐月事宜, 但 ...
花膠放提.....

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我2胎都起99度坐月,+佢個姐姐同我搞掂晒2個

原帖由 mison 於 12-02-06 發表
我2胎都起99度坐月, 佢個姐姐同我搞掂晒2個小朋友, 我完全唔洗掂水。仲有花膠放題。其實99唔識坐月事宜, 但 ...

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+gloriaaa+於+12-02-05+發表冇

...

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

大宅

有無媽媽係同99坐月係真係無問題架?

之前同ex個媽媽一齊住,有講有笑,佢認定我係媳婦,完全無問題!而家個99就非常有問題!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

唔計揍仔(唔係佢揍得唔好 而係佢太神經緊張)
淨講坐月 99幫我左我好多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:有無媽媽係同99坐月係真係無問題架?

My 99 was very good

乜都幫我攪掂,連薑水都整埋去廁所比我,一日煮好多嘢我食

大宅

好媽媽勳章

我第1胎係99來我屋企坐月, 我唔開心左好耐(其實99無做d古怪野), 只不過佢係成日唔比你抱bb, 叫唔好餵人奶佢幫你餵奶粉, 全部野去搶住做, 我就只係瞓同食 (可能有jm 覺得我曬命), 但我好唔開心, 媽咪都有來陪我坐月, 跟著好快就返屋企 (因為媽咪覺得唔好意思, 佢又幫唔到手)

第2胎我就叫99唔好來, 雖然自己辛苦d, 老公請左鐘點煮飯同打掃, 媽咪都係睇住我(佢成日都驚搞唔掂), 反而呢次我好開心, 返工後同事仲話我瘦過生完第一胎

大宅

我黎緊都要響99到坐月,但係我99咩都唔識...平時已經唔係好乾淨嫁啦...仲話亞B要跟佢訓,等我休息多D........
依家成日煮D我唔食得O既野比我食.......之後都唔知點好...
唉....老公又話會攪...諗到都怕.....唉~~

別墅

OPKOJO 發表於 12-2-7 13:49
我黎緊都要響99到坐月,但係我99咩都唔識...平時已經唔係好乾淨嫁啦...仲話亞B要跟佢訓,等我休息多D........ ...

其實呢個post系幫一個朋友問架咋~~~自己已經請左陪月!講真,有幾多個99真系幫到手丫!個個都話自己以前湊大幾多個!其實今本自己想抱B!一早抱到夜晚~~BB半夜摟抱拒自己就去訓~~BB就教反比你!99覺得拒幫你抱住~~你就可以去訓~~拒就覺得自己已經幫左你好多架喇!剛剛有左個時~~99重叫我地搬去拒屋企住~!你要同你99講:BB重细唔可以同大人訓架!!

水晶宮

畀面勳章

第一胎 無經驗 老公係獨仔 老公話想老爺奶奶飛過來照顧孫又幫我坐月 我老公獨仔 老公又講到他父母有幾好 我又覺得呢D喜事(我慨想法係有parttime 又唔駛做家務 煮下飯 又唔駛他們的錢 〇k卦) 阿媽又唔介意 甘米信囉 他們來到 第一時候就係照顧個表弟先 嘗試安排表弟星期六日到我家渡假 問都無問 老公立刻ay no 到生左返屋企啦 戲肉 他們原來唔識換尿片 唔知奶粉係什麼東東 我話餵人奶他們就勁同阿女補奶粉 煮出來D饌係表弟最愛吃大鹽大油 三塊魚片湯 搶阿女抱 三十幾度都唔開風扇 阿女差D中暑 滿頭大汗 其實他們唔係來照顧孫 只係想威下 返到去可以同D三姑六婆講 事後 Door small 老公 問他點解要呃我 早知如此 我係唔會俾D異型來 我自己可以坐月 我亦無期待有人幫 事前講到天花龍鳳 老公話自己係獨仔我先勉強答應 好彩老公係愛我 第二胎請陪月又有工人

別墅

引用:第一胎+無經驗+老公係獨仔+老公話想老爺奶

原帖由 BaoYue_BaoKun 於 12-02-07 發表
第一胎 無經驗 老公係獨仔 老公話想老爺奶奶飛過來照顧孫又幫我坐月 我老公獨仔 老公又講到他父母有幾好 我 ...
因為你老公係你99湊大,所以咪覺得自識!

水晶宮

畀面勳章

gloriaaa 發表於 12-2-7 14:51
因為你老公係你99湊大,所以咪覺得自識!

講得好 你講出重點
就算同係香港人香港住 理念可以唔一樣 何況 我地住係唔同國家長大 接受程度唔一樣 各位姐妹要注意呢點

大宅

要睇你指既陪坐月是什麼,如果要又煮嘢,又打掃,又照顧BB,又識做,又唔煩,又合你心意,我想將來自己做99時我也不能做得好。我自己就看得很平常,坐月不代表有特權,BB我會自己照顧,所以無可能唔濕手腳,食方面也好簡單,99幫我煮好飯我就好感恩,家務我叫老公做,千祈唔好麻煩99,所以兩次坐月都愉快。

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

坐月係99度~唔開心
唔比呢樣唔比個樣~痴線~成個月唔比洗頭~又話唔比沖涼
我阿媽都話可以洗頭沖涼呀
唔比吹風開風扇開冷氣
係因為B仔熱先可以開冷氣~仲要開完唔覺得涼GE
日日沖完涼都好似冇沖咁~沖完都成身汗
住低層又焗又冇風~連阿媽黎睇我都話間房熱同焗
成日問我食咩~我話想食個D又話唔食得
我就好直接同99講~是但啦~我都唔知自己可以食乜!!
坐月緊有雞酒同薑醋個D~自己個雪櫃細~又擺得多野
又話我個D野食阻住佢~日日都比佢吹住要清雪櫃D野
BB 1喊就第1時間沖入黎抱走佢~明明係我手都要抱走
夜晚BB喊~99好心唔想BB嘈住老公~就抱出廳餵夜奶都氹佢訓
但氹完唔係放返我地房張BB床~而係抱住BB返自己房攬住佢訓
大佬!!有冇睇報紙!!好危險架!!
之後每晚B仔喊我都自己搞掂~比99搞我仲辛苦冇得訓
帶B仔去健康院檢查次次拎野都係我~抱B仔就係你
我抱B仔就話我~你得唔得架?!~我唔得就唔會生啦下話
個個B仔訓訓下都會扎架啦~1個月都未夠又話比保嬰丹/開奶茶
我都講過N咁多次話~我唔想B仔咁細個食埋D咁GE野
B仔明明熱~成日話佢凍~同佢著多多衫~蓋厚厚被
搞到B仔夜晚熱到喊~我抱起佢成身熱同濕出哂汗
次次我沖涼前~B仔都係房訓緊~當我沖完涼~B仔肯定係你手

PS~我好似寫得太多......XD

首頁

尾頁

跳至