自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

豪言大志

萬寧向中國護照持有人提供「買奶粉送現金券優惠」,被網民指為「香港人歧視香港人」。我認為這是香港人情緒集體發洩,新仇舊恨一筆清,但sorry,這不能算是「歧視」。
商場推出住客優惠,只要出示指定屋苑住戶證,方享折扣優惠。香港無人投訴。「喂!商場你歧視我唔係住呢頭啊?」香港遊客出門在外,也有旅客優惠。港人最愛的日本迪士尼,便推出了「海外護照優惠計劃」,遊客(包括香港人)有門票優惠。台灣推出外國遊客優惠,香港人只需出示特區護照,便能在指定食肆,享有折扣優惠。我相信沒有一個日本或台灣民眾感到被歧視,因為這是吸引遊客的促銷手段。
香港各大商場都有吸引旅客的優惠措施。IFC規定,只要出示中國護照,便獲贈證件皮套。德福商場則提供五十元優惠券;屯門市廣場送巴士票。怎麼樣?這些廣場都歧視香港人了嗎?為甚麼一直無人嘈吵?因為香港人不稀罕那些證件皮套/巴士票,所以不覺「歧視」,奶粉是嬰兒必需品,當然反對。
香港人下次外遊,千萬要拒絕「旅客尊享優惠」,因為根據香港人的邏輯,這是歧視。說到底,香港人有種莫名的不安全感,感到香港無自己容身之所,買樓無自己份,D&G無自己份,UA又不敵大陸人撐場的LV,香港人感到被忽視,這種不安情緒正在蔓延。所以一罐奶粉一本護照,以歧視之名,點燃怒火。

電郵:[email protected]

c&p from today 爽報曾志豪副刊欄

祂對我說:「我的恩典夠你用的,因為我的能力是在人的軟弱上顯得完全。」

水晶宮

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆:原來我哋錯怪咗万宁

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

節省小小啦,等如風頭火勢,做埋啲唔應該嘅事一樣。

YYCHIN  agree  發表於 12-2-6 11:12
alicialee1210    發表於 12-2-6 11:11
boobecky  AGREE!!  發表於 12-2-6 10:50

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原來我哋錯怪咗万宁

搏出位

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

又係曾志豪
呢啲二五仔講既野唔駛聽

jaycee_mami  睇"頭條新聞"時已經好憎這個二五仔.  發表於 12-2-6 11:43

子爵府

萬0自己都出聲明補鑊,呢條友出啲咁狗屁不通嘅文章想博做代言人

祂對我說:「我的恩典夠你用的,因為我的能力是在人的軟弱上顯得完全。」

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

又係呢個人!!根本佢自己都講咗個問題出嚟啦!"奶粉是嬰兒必需品,當然反對",咁你知仲要兜?bull shxt!!

禁止訪問

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

呢D係平常要用的, 才會引人注意.
更何況, 現在大多水客啦!

伯爵府

呢個做法實係冇錯, 唔可以叫歧視, 個問題係佢選取提供的優惠的產品正正就係好多香港人都買唔到的奶粉, 呢個先係問題嘛. 如果佢係買包餅乾有優惠, 你覺得有人叫嘈咩?

ungoobee  同意  發表於 12-2-6 13:39
loklok148  同意  發表於 12-2-6 11:24
ahlungko  以家D港人是敏感時期  發表於 12-2-6 11:21

男爵府

奶粉係香港已經唔夠賣,仲要好多地方都限購買數量,而家萬0比大陸人一次過買6罐以上,已經係唔岩,香港既供應都未夠啦,而家仲送多$100 coupon ,即係叫佢地黎hk搶更多既必需品,冇錯有d地方用證件皮套黎做招來,但呢隸野係香港不是必需品,我理得你一人送100個,我從來冇見過證件皮套缺貸,但就未見過奶粉係架上齊貨

ahlungko  惠氏 雅培從來都大把貨  發表於 12-2-6 11:21

珍珠宮

呢條友冰個離嫁

有腦0既都知送其他0野唔會0甘大反應啦。白癡

禁止訪問

伯爵府

佢老婆去0左勾佬, 佢老婆話姦夫又靚仔, 又識dup人, 所以先至紅杏出牆!

[原來我0地錯怪0左佢老婆]

子爵府

咪係,LV限量版我話知你,但奶粉你叫我點撲返嚟?根本就响樹偷換概念

珍珠宮

好媽媽勳章

痴線,香港bb唔食香港奶粉食乜?食証件套?

大宅

爸B勳章

曾志豪成曰幫埋D大陸人講野,聽他個節目真係好Q憎佢

珊瑚宮

佢只係暴露咗佢生活常識貧乏。

萬O個折扣係係食用品,
而且係嬰兒冇得揀嘅物品, 而時間係係本地供應都有問題嘅時節, 佢唔用嘅, 佢啲身邊人都要同樣冇生活常識, 佢先咁無知, 咁佢評乜呢?

去外國旅行, 優惠係消費品, 唔會係食用醫療上貼你架, 反而你要付足全費, VAT都要俾, 一蚊都唔少。

所以我對佢主持政持評論冇意見, 但生活雜誌節目就短處盡現而又唔認錯。

caliamama    發表於 12-2-6 11:08

首頁

尾頁

跳至