自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

或有類似經驗?主要係想訓練小朋友獨立及香港讀書實在太辛苦,太多引誘,易心散.....

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:或有類似經驗?主要係想訓練小朋友獨立及香

原帖由 sammili 於 12-02-14 發表
或有類似經驗?主要係想訓練小朋友獨立及香港讀書實在太辛苦,太多引誘,易心散..... ...
內地讀書仲辛苦。晨早返學。6點返屋企食晚飯。再返學。差唔多訓覺先返屋企。

侯爵府

畀面勳章

回覆:有冇mama有想過送小朋友到內地寄宿學校讀書?

想都無想過!就算外國都暫時不會想(仲細),何況內地

大宅

好媽媽勳章

而家想考慮 深圳清華實驗學校國際小學部或港人子女班....真係心大心細,又怕唔捨得

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sammili 發表於 12-2-14 01:23
而家想考慮 深圳清華實驗學校國際小學部或港人子女班....真係心大心細,又怕唔捨得 ...

比我就唔會啦, 小朋友接受到嗎?? 如果令他反感, 留下童年陰影, 多多錢都補唔番, 請三思!!

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

sammili 發表於 12-2-14 01:23
而家想考慮 深圳清華實驗學校國際小學部或港人子女班....真係心大心細,又怕唔捨得 ...
我有pg老師個仔就係讀這間...中英文都好好...由小一定小二開始讀...e家就高中了...去美國讀..超獨立...成日玩野外救生果d...
真係要好恨心先得....仲要每星期六日上去探個仔....真係全家都辛苦...但得出來...子女關係好好...個仔又好叻...
這間學校好難考丫...都5係你想入就入到...

水晶宮

回覆 回覆:sammili的帖子

絕對無,信唔過大6所有嘢!

Sumyeema1  x 2  發表於 12-2-15 15:08
BoboB    發表於 12-2-15 10:32

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

小朋友其實唔難適應!我親戚生意係大陸,佢將D仔女放曬去寄宿學校,連個細女讀K2今年都轉埋去寄宿,大仔讀小3,完全無問題,佢覺得學校教好過係屋企對住工人姐姐,又要打機又要睇電視

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有唸過.........一下!
除非上面有個好信得過既人可以睇住+推介, 否則唔會考慮, 以我對我女既信心, 暫時我覺得post-graduate至可行

聽講大陸d學校排位爭得好犀利, 如果入唔到d精英學校就..........所以另一方面我會擔心如果小朋友唔係讀精英學校, 會"群"埋d咩人(讀精英學校就更加唔會啦, 香港仲唔夠辛苦咩)

大宅

除非你也在深圳工作, 否則, 唔明白為何要去深圳讀書, 如果小朋友有資質, 在香港也可以讀好書, 讀國際學校唔一定好, 我鄰居個女讀深圳國際學校, 3年前, 佢打算將個女回流香港讀中學, 佢以為自己個女好惦, 一心想考女拔, 但只考到李國寶 (band 2), 佢個女仲滿口粗口, 兩姐妹成日在家中大吵大鬧, 好無教養

小朋友的童年好緊要, 病的時候無父母在身邊好可憐, 要諗清楚

BoboB    發表於 12-2-15 10:33

公爵府

我反而擔心在內地的安全問題。

BoboB    發表於 12-2-15 10:34
HappyHappyMa  agreed  發表於 12-2-14 11:37

侯爵府

我同小朋友都接受唔到...Sorry

onon2000  X2  發表於 12-2-14 12:02

大宅

點解要將孩子送上內地,難道你認為大陸信得過. 莫說在香港住宿舍也不會, 更何況是內地. 我就是在香港寄宿學校生活, 很慘的而且很嬲我媽媽. 那處簡直是監獄一樣, 還有很多不同類型的小孩子, 當然壞多過好. 小孩子沒有父母規管下也可想像會如何. 不要那麼忍心.

子爵府

絕對不會

子爵府

畀面勳章

我連帶亞囡上大陸玩都唔放心,仲話放佢上去寄宿,一來上面教育制度、醫療、法治問題,有乜嘢事都係用錢私了,二來係唔係諗住寄宿就唔畀佢外出先,好多賊知學校收乜嘢生會係門口就咁捉人走,成日有新聞話好多有錢人的小朋友係係學校門口畀人捉走的。最重要係啲食物安全好得人驚,就算學校唔買黑心食物,但係唔係一定避到先,上面做假技術咁了得。

grace0222    發表於 12-2-15 00:49

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

要訓練既hk都做到

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔會,人的價值觀,是非對錯,品德行為,是由幼時開始,教育他們是父母的責任,如非迫得不已,唔想交給其他人

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

之前老公話想送個仔去黃埔軍校讀

子爵府

好媽媽勳章

唔會... 我怕幾年後比人換o左個小朋友, 大陸冇o野係真o架...
而且, 上邊d人知道你o地係香港人, 有d錢(只係生活唔太緊迫), 真係咩都做得出... 我怕小朋友留有陰影就唔好...
我想要9999呀...

首頁

尾頁

跳至