自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我女七歲,年幾前開始話有人跟住佢,問佢係咩黎,佢話有個同佢差不多高短,講外星話(我個女聽唔明嘅說話)嘅人跟住佢,擰轉頭又唔見有人...
仲話嗰個人成日想襲擊佢,又話嗰個人由佢四歲開始跟住佢...
對於個女嘅說話,我有以下分析:
1.真係招惹倒嗰D野
2.有壓力產生幻覺
3.想像力太豐富

個人認為最大可能是1或2,呢件事對我非常困擾, 請問各位姊妹有冇呢方面嘅經驗或者建議? 多謝!

美亞  你們有信仰嗎?你可以俾囡囡挂一個觀音像(or佛像)系身保護囡囡.  發表於 12-2-16 13:04
美亞  是日間見or夜晚見? 是在無人的時候or很多人都在的場合?問清楚d ...  發表於 12-2-16 12:58

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最好1/2/3都唔係啦

la_source  同意  發表於 12-2-16 15:00
Welewala  我都想~  發表於 12-2-16 12:07

伯爵府

How old is your daughter?

Welewala  七歲  發表於 12-2-16 12:44

大宅

回覆 Welewala 的帖子

樓主,

我覺得你要帶佢去看一下有關這方面的醫生或可打去健康院去告知有這情況

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主, 你如果你信就去紙包紮舖問下日腳. 再執野燒下啦.

複式洋房

linglau 發表於 12-2-16 12:21
回覆 Welewala 的帖子

樓主,

有冇心理醫生介紹?

複式洋房

企鵝BABY 發表於 12-2-16 12:35
樓主, 你如果你信就去紙包紮舖問下日腳. 再執野燒下啦.

係咪講翻件事就可以?

企鵝BABY  係呀, 佢地可以查得到架  發表於 12-2-16 13:17

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇其他問題出現, 快d去見下醫生啦. 咁耐都唔去處理, 佢心靈成長都唔係幾好. 唔好介意我咁講. 幻覺係思覺失調既先兆. check左安心d.

zone  我贊成去醫生.  發表於 12-2-16 13:13
Latte, 又名臭TE或臭喵

禁止訪問

複式洋房

veronna 發表於 12-2-16 12:51
有冇其他問題出現, 快d去見下醫生啦. 咁耐都唔去處理, 佢心靈成長都唔係幾好. 唔好介意我咁講. 幻覺係思覺 ...

年幾前佢提過下,沒有甚麼特別,因為她想像力相當豐富,最近重提此事,且較具體,才引起我高度關注...思覺失調大多出現在少年期,未聽過咁細個有思覺失調...
不過萬事沒有絕對的不可能,咁你有冇好嘅心理醫生介紹?

veronna  冇呀! 睇下有冇BK媽有啦.  發表於 12-2-16 13:29

大宅

1.真係招惹倒嗰D野<---查日腳
2.有壓力產生幻覺<﹣﹣壓力係邊,要搵出黎。搵兒童心理醫生
3.想像力太豐富<﹣﹣唔好比佢睇恐怖野OR劇集。。矯正返佢

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

女女平時會否對自己過份緊張,或者功課壓力太大?試下打去學童健康中心{即上年學童保健果間中心),同姑娘講番個情況及book個(urgent)期見醫生,到時再作出轉介。因為果到有臨床心理學家可以做評估的,再唔係試下睇家庭/街症醫生再做轉介都得!

Welewala  好!多謝意見~  發表於 12-2-16 13:21

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:女兒說有野跟住佢

不如查下日腳先

複式洋房

美亞 是日間見or夜晚見? 是在無人的時候or很多人都在的場合?問清楚d ... 發表於 10 分鐘前

日夜都有,多數喺街,有時我或爸爸或一起拖住佢時會常出現喎~

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Welewala 發表於 12-2-16 13:14
美亞 是日間見or夜晚見? 是在無人的時候or很多人都在的場合?問清楚d ... 發表於 10 分鐘前

日夜都有,多 ...

想問下, 樓主有冇試過小產??

複式洋房

回覆 r.singh 的帖子

1.真係招惹倒嗰D野<---查日腳---會試,多謝意見
2.有壓力產生幻覺<﹣﹣壓力係邊,要搵出黎。搵兒童心理醫生---有冇好嘅心理醫生介紹?
3.想像力太豐富<﹣﹣唔好比佢睇恐怖野OR劇集。。矯正返佢---佢對鬼神好有興趣,自己喺學校借黎睇,又鍾意研究外星人之說,我有禁止

複式洋房

企鵝BABY 發表於 12-2-16 13:19
想問下, 樓主有冇試過小產??

無!

企鵝BABY  咁可能係外面惹的多. 快去問下啦.  發表於 12-2-16 13:28

珍珠宮

7歲既小朋友容易會有幻想朋友仔, 如果怕係1), 就要睇吓佢身上有無奇怪傷痕, 好似俾鬼MET之類, 有就快D去查日腳喇 !! 但係如果係2)3), 就可以同佢傾多D計, 不過唔好引導佢繼續幻想落去, 可以試吓俾個公仔佢, 叫佢同公仔做好朋友, 有野同公仔講, 而你就偷偷地睇吓佢會點, 先決定要唔要搵學校社工幫手....

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆:Welewala 的帖子

可能係焦慮,我個女以前有類似情況,個時4歲咋,睇心理學家,,$2000 一個鍾,你預洗唔少錢,我亦去衣紙鋪買野燒衣,好彩後尾無事,你有需要我就pm 個 心理學家比你

珍珠宮

畀面勳章

引用:我女七歲,年幾前開始話有人跟住佢,問佢係咩

原帖由 Welewala 於 12-02-16 發表
我女七歲,年幾前開始話有人跟住佢,問佢係咩黎,佢話有個同佢差不多高短,講外星話(我個女聽唔明嘅說話)嘅人跟 ...
Sorry,攪到我妳有興趣追post

見你一獲打你一獲

首頁

尾頁

跳至