跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

老公同我都係澳洲(perth)返香港, 不過為了小朋友想再返澳洲生活, 不過今次想搬去melbourne. 其實我地已經有間屋係perth, 不過要賣咗間屋先可以再係melborne再買過, 現在樓價同匯率都太過高, 想再等時間. 因為對melbourne太陌生, 所以上嚟問少少資料. 小朋友會返去讀小學, 唔知邊區d小學好??住屋又邊區會好d??其實唔想近咁多華人既地方, 因為係perth如果個區多華人居住, 入屋行劫係好多. 唔知melbourne係唔係咁....

想知道如果private小學係大約幾錢??你地係會找小學先再找屋定係找屋先再找小學??

謝謝

大宅

回覆:fattypiggy 的帖子

你好!我住係melb一年多,你現在想的就同我一年半前做的事。公校好的都在東區,私校都是。一般私校校風較好,我仔都讀私校,學費都幾貴,約兩萬一年。
住方面近來樓價跌左少少,我最近都睇緊樓,好校區和傳統好區樓價一定貴,但治安真係好好,我試過忘記鎖門,有次仲車房閘無落(車房有入口進屋)都好彩無事。鄰居都好nice.相反有朋友住唐人區,就被爆。

男爵府

好媽媽勳章

fattypiggy 發表於 12-2-19 15:05
老公同我都係澳洲(perth)返香港, 不過為了小朋友想再返澳洲生活, 不過今次想搬去melbourne. 其實我地已經有 ...
你同我有一半似, 我老公在 perth 住左好多年, 跟住返到香港識倒我, 而我之前就在 melb 讀書,
佢去過 melb 都覺得好鍾意~所以今年我地返去定居會揀番 melbourne~

e....話唔定我老公都識你地, 你都知啦, perth 華人圈子唔大, 第時大家一齊過到 melb 可以交流下~

我小朋友而家 1.5 歲, 我打算小學俾佢讀 public, 中學先讀 private, 學費 around A$20K 一年,
public school 要跟你住邊個 suburb, private 就可以問定先~

唐人多數住東面, 相對 D 屋又會貴好多, 你可以留意下 Balwyn, Doncaster, Glen Waverley 同周邊 suburbs,
不過西面如 point cook 近年都發展得好好...

大宅

醒目開學勳章

Hi cjess111 & shokobb,

你們好, 多謝你們既資料.

我住perth只係得6年, 都係讀tafe 同大學時. 不過老公住perth就已經十幾年. 本來想到個仔讀中學先過去, 不過經過幫個仔找幼稚園既經驗後, 加上香港教育真係唔得, 最後都要提早過去. 為了個仔將來好.

其實現在最煩係幫個仔找學校, 唔知邊間校風好, 其實有冇政府既website可以睇?? or 你們可否有介紹? 我們想阿仔讀政府小學先. 我都知係跟區, 所以真係要好小心找學校. 唔想再搬屋.

我已經主力找東區d屋, 不過現在真係好貴, perth既屋都未必可以cover到. 我們本身唔想太多唐人居住既地區, 因為一定會貴同治安會唔係呾好.

你們是用什麼途經去現在所住既地區同小朋友讀書既學校??經agant介紹?? 我現在都係經睇吓website去取資料...

男爵府

好媽媽勳章

fattypiggy 發表於 12-2-20 14:36
Hi cjess111 & shokobb,

你們好, 多謝你們既資料.

咁我老公真係好有可能識你老公喎, hahaha 我地個 case 真係好似,
我又係經歷過今年幫個仔報幼稚園, 加上香港社會同教育風氣越來越差,
所以都係決定提早走人了...

你個仔幾大? 想搵小學, 中學定係 childcare? 你可以睇下呢幾條 links~
http://www.myschool.edu.au/
http://www.careforkids.com.au/
http://bettereducation.com.au/school/Primary/vic/melbourne_top_primary_schools.aspx

因我之前住過 melb 幾年, 所以大約都知知地 d suburbs 係點,
雖然係咁, 但我今次返黎都有好多考慮, 事關 d 屋真係貴左好多,
又要就好既 school network, 老公返工地點....etc 真係要從詳計議....
你有咩 pm 我再詳談~

大宅

醒目開學勳章

shokobb,

你好, 多謝你提供既website.

可能我地真係識. 哈哈,

其實阿仔今年入k1, 不過我想佢完成幼稚園先去mel, 現在au$匯率又太高, 如果唔係現在都可以走人.香港真係越來越差. 我係主力找小學. 真係要好多考慮. 唉....煩呀.....

大宅

香港環境真係
你仔仲細,不用擔心找小學,呢邊就算公小質素都不差。

複式洋房

Hi hi ,
我都好似大家咁講...香港教育制度真係唔點,加上老公對香港政府無信心,所以上年老公申請技術移民~ok咗(都係墨爾本),今年年中land~
而我囝囝今年年中讀K1,諗住到佢大約4歲就過去,都係要搵小學呀~(因為我未去過澳洲...所以要早d過去適應)唔知日後會唔會碰面呢^^

伯爵府

shokobb,

Is Point Cook a new development area? Can you pls give me some more info? Eastern suburb is too expensive for us to live in.

大宅

回覆:住melbourne媽媽請指教!!!

Point cook那邊是發展得幾靚,但位處西區火車又唔到,所以不是太方便。piont cook有幾個新樓盤都是華人建的,賣很多廣告吸引新移民購買,中肯的說沒小朋友不用擔心選校的住那邊是不錯的,環境好房價便宜,50萬已能買到獨立屋。東區同樣海邊離巿區20-30km房價起碼80萬。

大宅

回覆 cjess111 的帖子

I agree with you. As friend of mine bought a house in Point Cook 4 years ago.....now she has a baby girl and worry about the school here. They want to move back to eastern suburb. When my hubby and I were thinking about buying properties, we have finally decided East side as it's much developed. In terms of future growth opportunity, although you buy is at high price, but i'll rise quicker too. I'll rather buy live in a smaller space like a 2 bedroom unit and stay in Eastside. Point Cook has too many land for development.

男爵府

好媽媽勳章

minibo 發表於 12-2-29 07:39

I agree with you. As friend of mine bought a house in Point Cook 4 years ago. ...
thx for your sharing, very useful for me.

大宅

引用:回覆+cjess111+的帖子 I+agree+with+you.+

原帖由 minibo 於 12-02-29 發表

I agree with you. As friend of mine bought a house in Point Cook 4 years ago. ...
Do you live in melb now?

大宅

回覆:住melbourne媽媽請指教!!!

我第一間屋就買東區了!Doncaster east! 公立學校唔錯!Doncaster gardens primary 接Doncaster east secondary就得了

大宅

Hi everyone,

We are planning to migrate to AUS (Melbourne) for good (mainly for our 4 year old daughter's study), and our visa application is still being processed. However, I like to ask:

1. What is age for admission to Grade 1?
2. Is there any public kindergarten (free or little charge)?
3. I learned that primiary schools in the east are basically better, but the house price is higher too. Could you share which area is good for living and with better than average primary school?

Thanks very much in advance.

大宅

Yes ar, I live in Melbourne for 9 years la

大宅

回覆 connie92 的帖子

Me too I'm in Doncaster East........everyone says Doncaster East Secondary is so good now

首頁

尾頁

跳至