想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我今年三十三歲,九月尾便三十四。結婚三年想生bb都不成功,終於去看了不育科陳醫生,她給我抽血驗AMH, 看卵巢功能,得0.9, minimal ovian reserve! "卵巢早衰"....情況如一個四十多歲臨收經的女人一樣,在上一次經期後本來想開始做IVF, 但打針後四粒蛋只得一粒大,而且c6 jj 上次形態得1%,洗精後都只有2%,所以醫生認為機會不大,改了做iui, 她叫我食DEHA, 自己亦開始每天飲奶,食蛋...最終不成功,m小姐在她叫我驗孕的第二天(day 24)來了。但是我的FSH 是兩次驗都是正常的。

Iui不成功,所以經期第三天(昨天)便約陳醫生照蛋,希望可以在今個cycle 努力。可惜醫生照了後,說照不到卵,一粒也沒有....她說day 3 照卵子( 如有)都應該可以照到...那刻我都控制不了眼淚,只有哭和絕望...想做iui/IVF 都無蛋可谷....

我有什麼可以做?

子爵府

回覆:絕望之外,只有更絕望...

加油

大宅

回覆:woowoowoo 的帖子

我同你差不多,當時我35歳,fsh15 醫生話卵巢早衰,現在努力睇中醫,加油!

伯爵府

熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

可以試下同時睇埋中醫,加油!!!

禁止訪問

別墅

多謝你們的鼓勵,我越來越覺得點解有些人生小朋友可以話有就有,但我就不但沒有進步,只有倒退?嗚嗚嗚....

大宅

唔好放棄呀,過多幾個月我就36,其實都未必好易中架,但我都抱著最足的準備,平常心面對。
加油!

大宅

我都同自己講,要做既野盡力做,睇吓中醫啦!我努力到40yr 唔得咪唯有同c6 決定可以早d 退休!

複式洋房

加油, 唔好灰心, 要平常心, 心情緊張同唔開心都會大大影響, 大家一起努力, 好快會有驚喜!

大宅

我識得有人和你一樣,醫生話佢又係蛋都無, 但佢KEEP住係咁試最得俾佢試到, 現在BB已經4個月. 相反我呢啲正常到現在都未有, 生BB的,都係講彩數的.加油!!!

公爵府

引用:我識得有人和你一樣,醫生話佢又係蛋都無,+

原帖由 emily7676hk 於 12-02-26 發表
我識得有人和你一樣,醫生話佢又係蛋都無, 但佢KEEP住係咁試最得俾佢試到, 現在BB已經4個月. 相反我呢啲正常 ...
我覺得睇個好中E調理好先la, 我朋友都係卵巢早衰,老公丁丁差,佢同你同年,睇左半年中E+針疚,之後去做IVF!最後一take 過!

大宅

我C6唔肯做IVF OR IUI呀. 之前同佢炒大獲.

大宅

引用:我今年三十三歲,九月尾便三十四。結婚三年

原帖由 woowoowoo 於 12-02-25 發表
我今年三十三歲,九月尾便三十四。結婚三年想生bb都不成功,終於去看了不育科陳醫生,她給我抽血驗AMH, 看 ...
我同的case差唔多,今個月開始食DHEA下個月都要試iui其實,只要仲有辦法,都唔想話放棄我都明白你的心情,但學其他JM話齋,你試下睇中E調理下(中E對我唔work)C6可以食蠔皇丸、茄紅素(d BK JM話可以提升1%,我自己未試過)我地要一齊努力,加油呀

大宅

我想知卵巢早衰有冇病徵架?我最近大半年mc只是頭兩日有紅,都唔係好多血,第三日就咩紅都冇,只有啡,我都驚我提早衰退!

複式洋房

絕望之外,只有更絕望...

我朋友的情況跟你差不多,後來她去看中醫+針灸,半年後便成功有了。所以你也向這方向試試看,別放棄哦!

別墅

引用:Quote:原帖由+emily7676hk+於+12-02-26+發

原帖由 Joball 於 12-02-26 發表
我覺得睇個好中E調理好先la, 我朋友都係卵巢早衰,老公丁丁差,佢同你同年,睇左半年中E+針疚,之後去做IV ...
請問你知不知你個朋友看那個中醫調理和針灸?可以介紹我嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由+emily7676hk+於+12-02-26+發

原帖由 Joball 於 12-02-26 發表
我覺得睇個好中E調理好先la, 我朋友都係卵巢早衰,老公丁丁差,佢同你同年,睇左半年中E+針疚,之後去做IV ...
請問你知不知你個朋友看那個中醫調理和針灸?可以介紹我嗎?其實我也有看過蘇晶醫師,但成效??

複式洋房

其實卵子質素個個月都會唔同.今次唔得咪下次咯.只要仲有N到.就證明仲有卵.就有得博.我表妹之前D卵都唔得.依家B女都4個月喇.月.
你可以試下呢個方法:黑豆+雞蛋+紅糖(佢食左3個)
1.黑豆洗乾淨.清水浸一晚.(干黑豆半飯碗=2日分量)
2.雞蛋用水稍煮半熟.剝殼.
每日朝早煲黑豆至熟透時再放剝殼雞蛋2隻.煮多十分鐘.最後加紅糖.
當早餐食.N嚟第三日開始食.直到有靚卵.
祝你早孕!

複式洋房

其實卵子質素個個月都會唔同.今次唔得咪下次咯.只要仲有N到.就證明仲有卵.就有得博.我表妹之前D卵都唔得.依家B女都4個月喇.月.
你可以試下呢個方法:黑豆+雞蛋+紅糖(佢食左3個)
1.黑豆洗乾淨.清水浸一晚.(干黑豆半飯碗=2日分量)
2.雞蛋用水稍煮半熟.剝殼.
每日朝早煲黑豆至熟透時再放剝殼雞蛋2隻.煮多十分鐘.最後加紅糖.
當早餐食.N嚟第三日開始食.直到有靚卵.
祝你早孕!

公爵府

woowoowoo 發表於 12-2-26 22:57
請問你知不知你個朋友看那個中醫調理和針灸?可以介紹我嗎?其實我也有看過蘇晶醫師,但成效??

...
好似係蘇晶,香港大學的•••

首頁

尾頁

跳至