自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝係12月尾出世,又係細仔,入學時得2歲8個月,評估中心醫生話同佢同齡小朋友慢半年,結果k1重讀,因為遲講野,所以學校都建議重讀,而今年k2,即學券最後一年兩星期前醫生寫信証明,自己又要寫聲明書,學校又要寫,交齊文件,估唔到10曰咁快就收到學券
ady168

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:終於可以續多一年學券

加油努力

ady168  Thanks.  發表於 12-3-2 18:30
[fly/imgIMG_4704 - 捷徑]

別墅

我個仔個班主任都建議讀多一年k1因為佢12月尾先出世,但佢老師話未必一定成功申請到學卷
我想問要做啲咩先申請到?最遲幾時要申請?評估係咪係健康院度做?

如果有人一次又一次的對你撤謊,那就甩了他

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我女都12月出世的!甘睇黎做大女會好d

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

其實12尾先出世唔一定要讀多一年,我個女都係,問吓老師佢跟唔跟到課程,有無需要重讀先決定,之前幼稚園老師話小朋友到大個D二、三年班係完全無乜分別,大細仔一樣,只係細時差別大D

我個女而家P.1,係做嘢慢D,吸收唔見有問題,話晒係細女吖嘛

翡翠宮

咁又幾好噃

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

回覆 CWmm 的帖子

其實由健康院轉介去尤德夫人評估中心,佢會初步評估左先,囝囝就係言語遲緩,慢同齡半年,之後佢比左個兼收位我,但我無要,因當時己報學校,我有申請早期訓練,等左1年9個月,依家係耀能協會上堂,至於學券要用到最後果一年先可申請,尤德個社工會幫你,1.醫生証明2.評估証明3.學校証明4.自己寫聲明書,交齊文件就可以
ady168

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好好加油呀

ady168  thanks.  發表於 12-3-2 23:20

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

9w1d  2.41cm / 10w2d  3.46cm (吳弓彈) / 13w 6.69cm (揮手2次) / 16w1d BPD 3.09cm(4oz) / 18w4d BPD 4.21cm 9oz

別墅

回覆:ady168 的帖子

謝謝你~~

如果有人一次又一次的對你撤謊,那就甩了他

別墅

回覆 ady168 的帖子

請問去邊類型醫生做證明呢?普通的家庭醫生得唔得?另外,評估中心在那裡呢?我個女今年k.1,今年九月打算重讀一年k.1.

子爵府

睛靈勳章

恭喜哂妳們一家呀,囝囝以後都可以以大B的年齡去讀書,又可以多一年學卷,真係好啦

ady168  thanks.  發表於 12-3-3 15:48

男爵府

恭喜

男爵府

回覆:Siutoma 的帖子

我都想知

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

回覆:ady168 的帖子

我大囝一初都轉介咗去尤德夫人呀,當時兩歲見姑娘,要再等半年先見到醫生,但因我有比佢讀二歲班,當時醫生話雖然佢語言上仲有delay約半年,但由兩歲至兩歳半的半年中進步好多,唔洗跟進。我都有問醫生佢要唔要讀多一年幼稚園做大囝(oh,佢係11月早產一個月的BB),醫生話可以考慮,但都係再睇定d先決定都唔遲,而囝囝學校的老師就叫我唔洗太擔心,佢唔太見意,主要係做大囝都不一定可以叻d, 而且日後可能仲有要重讀的機會,咁到時就會大同班的同學好多,心理上都未必係好事。

大宅

回覆 Siutoma 的帖子

係沙田尤德夫人評估中心
ady168

大宅

回覆 高齡產婦 的帖子

我囝囝12月尾出世,係8個半月早產bb,入學時2歲8個月,上學期唔肯講野,下學期老師要輔導佢,但又跟唔上其它同學,結果係第2年老師建議重讀k1,老師話打好個底好緊要,如果唔重讀,升上k2都無用,因為k2要學寫字,但依家重讀左k1,今年己經k2,講野好叻,而寫字寫得好好,所以每個小朋友都唔同,好睇你自己掂諗
ady168

大宅

加油!加油!

首頁

尾頁

跳至