單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我剛剛申請咗150k私人load,重可吾可以申請綜援?

子爵府

songabchuk 發表於 12-3-19 09:33
我剛剛申請咗150k私人load,重可吾可以申請綜援?

$150K私人loan?

你又想申請綜援,我只想知道你點還呀?

大宅

回覆:申請綜援,可吾可以有私人 load??

就係衰佐,做生意!我係家庭支柱,我老公無野做,我月入18k,交租,請工人,剛剛好!我老公新移民,無學歷,吾識廣東話,黑人。諗住借錢比佢自己攪生意,但佢比咗個feiends入貨。但個,friends失蹤!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你咪去申請破產啦.. 你唔好玩啦.... 如果得既.. 我諗我會再申請多 300k 之後話輸哂o的錢呀.. 我又唔可以破產, 我唔似得前夫咁, 借借埋埋一大堆益佢隻雞老婆唔使比人告..佢真好彩...

樓主, 你要小心呀.. 如果你即時申請破產, 債權人有權會追究你是否有心呃錢架....

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

我自己本身己有card數未清!而家再加佢lee條數,每個月還2條數,都要7k!再交租請工人!其他生活費,要再look card. 個心勁驚!

侯爵府

所以你只有一條路就係破產囉... 四年後又一條好漢, 同埋你有無小朋友架?? 同埋你要睇清楚個男人囉, 咩種族都好, 你要嫁個男人唔係嫁個攞債既人!!

你趁後生輸哂再重頭來過啦... 你現在輸 150k 少數目啦, 只怕你長久下去唔止呢個數!!! 我 6年半既婚姻輸左一層大古城豪宅既 10 % 首期啦...

女人除了男人, 錢都好緊要的!!! 無錢做乜都無用~
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

破產糸最好出路mouth:

子爵府

你都月入18K,點有資格申請綜援呀,咪講笑.

男爵府

畀面勳章

申請綜援幫到還債架,综援是幫助有須要的人,你又不是没有工作,你叫你老公自己申请破产

大宅

我份工就死啦!真係驚比人抄!經理成曰想抄我!但未成功!如果比人抄,就仆街,個仔吾知點算,我任性,嫁比黑人,同屋企人無計傾!呀仔得1歲。工人又吾合作!串加衰(可能知我無乜錢)

男爵府

畀面勳章

就算比你申请到综援,每月你能比息定比债

大宅

未諗到!

大宅

但破產手續費,又洗錢?好以要幾萬?

子爵府

不如炒咗工人,亞囝有老公湊,份工返得幾耐就幾耐(都都到你控制),講真攞綜援有得幾多錢,你老公係香港住唔夠七年,應該無資格攞綜援.房屋津貼+你+囝,真係返工好過.

大宅

破產會吾會影響個仔?

大宅

我老公又係吾肯係屋企。如果佢肯,我就吾洗求工人啦!

大宅

自大狂(老公)

子爵府

songabchuk 發表於 12-3-19 11:44
但破產手續費,又洗錢?好以要幾萬?
一人做事一人當,唔會影響到亞囝.

申請破產好似要一萬多啲,但如果你咁快申請破產,小心人哋會告你欺騙.

大宅

有返工,吾冼住!

侯爵府

你自己上破產管理署睇下手續係點呢! 你嫁得比佢都知佢係乜野人啦, 佢又唔係中左降頭!!! 今日既局面你自己要親手救番呀, 我聽見都覺得你辛苦, 唉!!!!

破產最大影響既係你自己, 你日後既誠信係零~~~ 你第日發左達比較難批你借錢做生意, 買樓, 做專業人仕, 出任上市公司董事都有困難!! 亞仔同你既日常開支係有人會教你點樣做, 點樣申報架啦....

你唔想破產而保住個誠信既咪蠢o的去做債務重組囉!!! 趁你未被人炒既時候快o的去做啦, 債務重組既律師/會計師手續費最少係 3 萬起 (債項係超過 30 萬), 04 年我朋友老公做債務重組佢欠數係 50 萬都收 4 萬律師費!!!

首頁

尾頁

跳至