夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

五年前懷孕的我被小三通知 , 我老公跟她的四年外遇 , 當時想過死, 後來見社工, 找轉導, 足足用兩年的時間才慢慢沖淡這傷痛, 現在仍然同老公一起生活, 但感情真的不及以往, 親密感係零, 傾的話題都是兒子的事, 亦由於老公在那四年內講了無數次大話, 到現在我都不會相信老公。

老公話想生多一個小朋友, 等大仔有個伴,我想了兩年才肯生, 因為我認為大家的感情還未穩定。現在有了第二胎, 老公完全冇理過我, 放工回來只顧著上網, 其實我都唔介意自已湊住兒子, 反正這五年來我湊仔多過老公湊仔 , 但我都要返工朝八晚六架。

不知為何, 這個半月裡常常夜裡發夢見到老公又有外遇, 睡夢裡哭醒了, 跟老公說後, 老公話我成日放唔低過去, 話咁樣同我冇將來, 我都唔想架, 不過以前的百多個大話真的好hurt, 而且我是一個悲觀的人, 老公就係樂天性格 ,仔仔就快五歲,佢成日見到我喊,仔仔同我講話佢知我係嬲緊爸爸, 我都唔知點算?, 離婚/分居?, 五年前我沒有撰擇離開這婚姻, 但現在這婚姻真的好似冇將來.....

子爵府

引用:五年前懷孕的我被小三通知+,+我老公跟她的

原帖由 jackeline88 於 12-03-24 發表
五年前懷孕的我被小三通知 , 我老公跟她的四年外遇 , 當時想過死, 後來見社工, 找轉導, 足足用兩年的時間才 ...
你既然原諒左佢又同佢生第二個就唔好這樣負面想他了,於是無補。

複式洋房

引用:五年前懷孕的我被小三通知 , 我老公跟她的

原帖由 jackeline88 於 12-03-24 發表
五年前懷孕的我被小三通知 , 我老公跟她的四年外遇 , 當時想過死, 後來見社工, 找轉導, 足足用兩年的時間才 ...
如果這五年佢無再出去滾,你要學會放低。比自己一個機會從新出發吧

大宅

如果你5年前都無離開, 依家因為怕佢有外遇而離開,
好似有D 搞笑咁....

不過, 曾經有外遇...仲要4年...你要我原諒呢個男人...我唸我真係做唔到...

樓主你既然可以Choose 留返係度, 就唔好再唸啦~
你唔開心, 小B 都會知架, 做個開開心心既媽媽啦~!

男爵府

回覆 回覆:jackeline88的帖子

固執只令你活在痛苦中, 可能你覺得佢有第一次會唔會有第二次, 但忌然你選擇原諒佢就放鬆d, 如果佢真係唔識珍惜都冇辦法, 你已經比左機會自己及佢,佢要走都冇辦法, 離婚你都可以面對, 點解唔勇敢d豁出去呢,當你痛苦時, 試諗下佢仲有幾曰就死, 你就會想好好珍惜同佢一齊既時間, 可能呢個比如太毒, 因為本人經歷太多生離死别, 所以好明白對一個人好沒有太多時間, 到佢死左先哭蹄蹄,買個幾十萬既靈位有咩用...本人意見, 不喜匆插

大宅

回覆:大肚的我心情特別差

大肚時好多時情緒起伏不定,覺得心情差時,先深深呼吸, 想喊就喊,喊完之後洗個臉,再諗下bb可愛既野~~

情況許可可以同老公呻下,再唔係就搵朋友出下街!

知道以前既事都過去左,點都仲有陰影,但人要向前看麻!

已經係媽媽啦,為個仔仔小b, 要堅持落去丫~~~

加油丫!!

子爵府

樓主:

五年前小三來找你就是因為她不能令你c6離開你,她要你們的婚姻也不會幸福。如果她可以抓住你c6的心,她絕不會找你,無論她和你c6曾經一起多久又有甚麼分別,不忠就是不忠。你可能仍認為他不能被信任,但是小三的說話你又真可以全信嗎?

你既然當時選擇繼續經營這段婚姻,你就不能以一種有色眼鏡看他,把他當成嫌疑犯,試問有誰會願意永遠被別人責怪?既然都有了第二名孩子,現在就是不個機會好好修補和他之間的不快。原諒是真要放下過去,不要再去想他為何可以騙你。發生節事是不可能會變成無,你要看的是未必,否則你根來不應再有孩子。你千萬不要想是他錯,他為何還要理直氣壯不去檢討,當天他選擇留下來和你和bb一起何嘗不是因為還愛你呢?
mc <()>

別墅

回覆 小鼠 的帖子

Thank you for your support, I wanted to be a happy mother, but I couldnt coz my tear just come out from my eyes

別墅

回覆 fifionachan 的帖子

oh, yes I am a mother, I need to protect my child, I knew these.

I care my child, who else care my feelings?

anyway, thanks your comment. I will try my best.

複式洋房

回覆:大肚的我心情特別差

宜家係你放唔開過去,將自己綁住咗你也好辛苦㗎!

首頁

尾頁

跳至