2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

我未知懷孕前已經卜左15/4去大阪, 7日6夜, 比哂錢.....
而家咁真係有點煩惱!!
不過我都睇左好多數據/新聞/專家評論, 其實應該安全....
大家支持我嗎!?

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

唔敢支持你, 因好似真係有畸胎發生左, 其實有冇得延期去架??
不過如果你真係要去, 都希望你玩得開心..^^

別墅

回覆 debbychun 的帖子

就係無得廷期呀~本身我卜左一晚溫泉酒店, 而家都唔浸得, 我已經放棄左另外再卜多晚酒店!
其實有畸胎發生係咪只係謠言, 根本都無實據顯示

大宅

你有無買旅遊保險ar?有d旅保係可以因為有事唔去,而退款ga wor
不過3月初我都去左桂林&台灣,so far都無事~
不如你問下e生意見先la

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

其實我一路覺得畸胎係謠言, 我亦聽過我朋友話佢亞嫂係醫院度做, 話有人去完日本之後真係有畸胎(果一刻我係度諗..."又係朋友既朋友話??"), 不過冇發表出黎費時攪到人恐慌喎~
無論係咁岩定真有其事好, 如果比我, 我會選擇唔去, 安心d...
雖然真係好晒錢同失望, 明明有得去旅行都變左冇得去...

阿米巴斯  係囉~~你都明我既煩惱啦...  發表於 12-3-30 10:10

別墅

keLLy_yip 發表於 12-3-30 09:54
你有無買旅遊保險ar?有d旅保係可以因為有事唔去,而退款ga wor
不過3月初我都去左桂林&台灣,so far都無事~ ...

多謝你意見~但我睇過hsbc旅保唔包呀!

別墅

回覆:去日本旅行!

我啱啱都去左泰國旅行!又係一早同d friend plan好唒~之前十五十六!總算平安去平安返~去之前要問醫生攞定平安藥,記住唔拎重野,帶face mark,小心飲食

別墅

小心人多的地方~出去一定要帶face mark

男爵府

陪月勳章

阿米巴斯 發表於 12-3-30 10:13
多謝你意見~但我睇過hsbc旅保唔包呀!

其實你追了幾耐b, 如果..萬一有事, 你能承擔嗎 ? 你只要記住個b 一世都係由你造成, touchwood, 可能小x, 可能有暗病, 其實日本發生事故一年, 好多後遺症未出, 你可以一博, 不過...可能付上一世的內疚.

我追了20+ 個月以上, 先可有孕, 所以我會放棄一切, $ 可再找過, 但係時間就追唔番

不過, 我睇你的post 都係想人support 你, 其實support 你真係唔難, 因為個b 我見唔到, 唔係我的, 所以, 忠言逆耳, 你慎重想想啦.

嘻嘻, 不喜勿氣 !!

別墅

sillyyuki 發表於 12-3-30 10:47
我啱啱都去左泰國旅行!又係一早同d friend plan好唒~之前十五十六!總算平安去平安返~去之前要問醫生攞定 ...

你好呀~平安藥係咩黎呀? 你而家幾WEEK呀, 其實如果有三個月都叫穩定D~

別墅

回覆 cindytsg 的帖子

CINDY~我明白你講既野呀!唔會有咩不喜, 都係想大家討論下咋!!
我無諗過呢一刻有BB架,我結左婚都唔夠半年~

別墅

Now 6w6day!平安藥for孕婦的止暈,止嘔,止痛同退燒!問你的醫生攞。你依家有無嘔吐?有無問過你的醫生你的情況可不可以去?我都係先問過我2個中、西醫話得我先去!最後就係你同老公的商量~如果決定去就放鬆自己享受個trip!如果唔去都唔好太不開心(告訴自己BB唔想去~想太過左先同papa mana去)take care

別墅

sillyyuki 發表於 12-3-30 11:21
Now 6w6day!平安藥for孕婦的止暈,止嘔,止痛同退燒!問你的醫生攞。你依家有無嘔吐?有無問過你的醫生你的情 ...

THX~
我未有嘔吐/食唔到野/口味轉變等既現象呀, 我約左星期一見醫生, 到時會問下醫生~

別墅

我都係無嘔無事先去~ +oil^^

大宅

如果係我,日本大住個肚真係唔會去住喇,就係因為會唔會有影響都未知,我唔想為左嗰7日既開心而換嚟10個月既擔心,再講咁樣玩都玩得唔放心LA,我同意cindy所講,touchwood有咩事真係會一世的內疚,唔值得呀,我有朋友做完婚前檢查,個醫生叫佢唔好生bb住,因為幅射超標,但佢冇同醫生講去過日本架,咁個醫生都冇講如果有bb會點,但我覺得去其他地方都仲可以,有冇同你先生傾過?佢點睇?

複式洋房

我都係唔知有左既情況下book左1/4去台灣自由行六日,但之前我出血入過醫院,到而家感冒都仲未好,考慮過後已經cancel左個行程 ,自己係度諗旅行幾時都有得去,但若然有D咩事我真係擔當唔起...

別墅

回覆 winglee1227 的帖子

有同先生傾過~理性上佢係覺得無問題既, 不過唔多唔小點都有D顧慮!
佢話難道日本人要絕後? 日本人係呢一年都無嬰兒出生?
而家都叫仲有時間比我地考慮既, 多謝大家呀!

別墅

rachelstarlai 發表於 12-3-30 13:05
我都係唔知有左既情況下book左1/4去台灣自由行六日,但之前我出血入過醫院,到而家感冒都仲未好,考慮過後 ...

要好好保重呀!!

大宅

我原本都book左呢個禮拜去東京賞櫻,之前仲堅持要去,但我一直冇停過咁嘔,所以最後都cancel,我地酒店有得退,但機票就無,一早買左旅遊保,但個經紀都話無得賠或延期。細心諗,日本啲食物同水始終唔放心,特別對我地孕婦,萬一bb第時有啲怪病或者癌細胞,我真係一世都唔安落
生完之後我就一定會去囉!

別墅

Pklkenny 發表於 12-3-30 13:34
我原本都book左呢個禮拜去東京賞櫻,之前仲堅持要去,但我一直冇停過咁嘔,所以最後都cancel,我地酒店有得 ...

你好呀~
你係自己卜酒店機票定 團 定 PACKAGE呀請問, 我買PACKAGE的! 其實有得退酒店錢都好, 但我上次問過佢唔退喎!
BUT THE WAY, TAKE CARE!

首頁

尾頁

跳至