懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb三個月大, 可以煲咩飲,點煲?

如題, 請賜教!
Thx.
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」 (箴言22章6節)
My two gracious gifts from God:
Ivan & Nattie

子爵府

Re: bb三個月大, 可以煲咩飲,點煲?

米水

大宅

粥水
婷婷2005年9月7日係QE出咗世喇!出世時重3.08kg!

別墅

新手mama, 唔識.
請問用幾多米幾多水, 煲幾耐?d渣係咪唔要?
Thx.

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」 (箴言22章6節)
My two gracious gifts from God:

大宅

太約3.5公升, 拿一執米約一隻手拿或一湯匙, 不要太多.
水滾後下米, 大火滾起, 改慢火煲, 啲米開花就ok, 不要煲太久.慢火先煲20分鐘是否開花, 未開的話隔十分鐘望下開咗未,最好煲出來是稀就好啲, 太傑好難開奶. 唔好滾捨, d渣大人唔想浪費可以吃下去. 粥水開奶唔洗日日食, 吃得太多第日會變肥仔肥女,除非bb好瘦, 廋到得棚骨, 可以隔三四天才吃.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

別墅

alvinchanmama :

Thx so much for your detailed info.

首頁

尾頁

跳至