興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我家有 2 部電腦 , 上次買左個 router 我朋友幫我set 好左個password 之後 , 我一時唔記得寫低個 password .....
啱啱買左新電話想係屋企用 wifi 上網, 但忘記左 router password , 入唔倒....撞極都唔啱.....點算 ?
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

男爵府

畀面勳章

在 router 背部用針物體吉 RESET 一下, 用途將 router 還原設定, 然後再登入 router 再設定過

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

poor_pa_pa 發表於 12-4-7 02:29
在 router 背部用針物體吉 RESET 一下, 用途將 router 還原設定, 然後再登入 router 再設定過 ...

一般要插住電按住reset 一段時間(大慨10秒)就可以還原至原廠設定. 只按一下只係普通reset, 同熄電再開一樣.

不過樓主好似係忘記wifi password 唔係router password, reset 至原廠設定, 只會令所有wifi 都上唔到網......

男爵府

畀面勳章

我之前既電話都可以用到 wifi 上網.....
但新既電話就用唔倒...
咁我仲 reset 唔reset 個 router....????

一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

複式洋房

不如你用電腦同Lan線駁返入個Router睇番好過啦!

男爵府

畀面勳章

其實我想用電話wifi dl .....
因為會快好多...

複式洋房

hinhinandy 發表於 12-4-7 13:45
我之前既電話都可以用到 wifi 上網.....
但新既電話就用唔倒...
咁我仲 reset 唔reset 個 router....???? ...
你係唔記得入router setting既password
定係連接wifi既password?

男爵府

畀面勳章

回覆 barrylam1986 的帖子

有分別的嗎??

大宅

睇下咩牌子. 如果無改過, 你睇返router後面一般都有default. 跟住入就可以.
至於wifi 密碼\, 只要login倒入router就可以再自己設定加密頪型同wifi 密碼

別墅

1) 手機要駁入WIFI 就要有LOGIN 的PASSWORD

2) 如果唔就得WIFI LOGIN PASSWORD 就要經網絡進入ROUTER 的控制台做設定

3) 如果連ROUTER的控制台密碼都唔記得,就要將ROUTER重新RESET

4) RESET 左 ROUTER 後就要識得入ROUTER控制台改野...

如果唔識呢D野就真係要搵人幫手搞。

另外,如果唔想俾人上屋企搞,可以將電腦轉為遙遠控制,再由朋友由遠端進入你部電腦再進入ROUTER的控制台搞。

科技野有時真係幾煩架。

手機製作幽靈相片方法   http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=899544

複式洋房

hinhinandy 發表於 12-4-8 02:16
回覆 barrylam1986 的帖子

有分別的嗎??
有架! 兩個唔同野!
你唔好當駁wifi係password 係key 會你易明D!

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

樓主個 router 係咩牌子同型號呢 ?
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

大宅

吉個reset一下..

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

樓主現時用得到 wifi 既電腦係咩系統 !?
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

男爵府

畀面勳章

多謝大家提供比我既意見 , 我最終係換左個新 router 了

首頁

尾頁

跳至