自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

阿仔咳咗好耐 睇咗好多個醫生, 睇中醫又唔得, 請問有冇好的醫生可以介紹? 唔該!

水晶宮

煲鱷魚肉海底椰湯, 好過食西藥
Bye

水晶宮

急凍/乾 鱷魚肉、西施骨、海底椰、蜜棗、淮山、杞子、無花果、果皮

做法:

西施骨及鱷魚肉(if 急凍)出水備用

將煲注入適量水份,水滾後放入所有材料,大火煲半小

時後轉中慢火煲兩小時,最後轉大火煲半小時即可

如果係氣管敏感, 會好有效...
Bye

子爵府

meow~meow 發表於 12-4-11 13:07
急凍/乾 鱷魚肉、西施骨、海底椰、蜜棗、淮山、杞子、無花果、果皮

做法:

多謝妳回應! 我都試過煲幾次飲過, 都係唔係好得, 佢咳咗成個假期了, 仲就黎要返學了, 佢早上起床時仲咳到C吓C吓, 我成日同阿仔講"請願媽咪咳好過你咳 "

maybaby  試吓就咁煲D羅漢果水佢飲,佢可能係鼻水倒流引致咳!  發表於 12-4-11 13:40
maybaby  咳左呢個假期都唔係好耐啫!  發表於 12-4-11 13:38
meow~meow  屋企太乾?塵多?  發表於 12-4-11 13:31
meow~meow  小心變哮喘  發表於 12-4-11 13:29

水晶宮

試下每朝一起身比佢飲杯暖水..
Bye

子爵府

meow~meow 發表於 12-4-11 13:33
試下每朝一起身比佢飲杯暖水..

我都有這個習慣的, 阿仔都一樣有呀!

子爵府

maybaby, 煲羅漢果水仲需要加D乜野一齊煲? thanks

maybaby  唔使,只用半個或一個羅漢果拆開洗淨用一公升水煲半小時候就得.  發表於 12-4-11 14:17

子爵府

環保接龍勳章

你試吓煲川貝海底椰湯啦,我個仔兩年前試過咳左兩個月,睇左好多次中西醫都唔好,又試過川貝燉蜜糖,川貝燉雪梨都唔好,後來我99去藥材舖問人,人地教佢川貝海底椰湯,佢執左幾份俾我阿媽煲俾阿仔飲,飲左之後阿仔開始咳少好多,再過兩三日,再煲多一次佢飲,d咳先終於好返,而家阿仔一有兩聲咳,我阿媽就會煲俾佢飲,都好駛得吓
材料:
川貝三錢,海底椰兩錢,蜜"早"兩三粒,一塊果皮,南北杏,豬展
大慨煲一個半小時
我阿媽通常煲成兩碗,一日飲一碗,隔兩日再煲一次
如果睇左好耐醫生都唔好,不防一試

surewin  Thanks!  發表於 12-4-12 01:09
LuLuKiuKiu    發表於 12-4-11 14:16

子爵府

Please check PM.

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 回覆:meow~meow的帖子

我啲小朋友一咳,我都係一樣,不過我就燉,真係次次都好有效!不過真係要買靚的鱷魚肉先得!

男爵府

陪月勳章

禁止訪問

回覆:阿仔咳咗好耐:( 請介紹好的醫生?

大宅

我仔仔都咳左2個星期,不過前幾日煲左鱷魚肉湯飲左又好左d,我係荃灣南豐個x昌野生鱷魚專門店買,上次被我老公一次過放左5-6兩來煲,搞到又要去買過.

surewin  謝謝伙!你是源媽嗎?我都煲過鱷魚肉湯都唔係好得呀:(  發表於 12-4-25 15:32

珍珠宮

不要飲羅漢果水,很寒涼。鱷魚肉湯好,宜用乾貨,另外燉川貝蜜都好好。

surewin  謝謝你,都煲過幾次鱷魚肉湯但都唔係好得:(  發表於 12-4-25 15:31

禁止訪問

阿仔咳咗好耐:( 請介紹好的醫生?

珍珠宮

仲有每日早上一小碗燕窩粥連食2~4星期都有效。燉定一盒燕窩存雪櫃,每朝早上煲一小碗希粥加半粒瑤柱,食前加一湯匙燕窩。羅漢果及海底椰都很寒涼,如果你仔是寒咳越飲越衰,而燕窩瑤柱是滋陰健脾潤肺,很有幫助,上當年我細佬咳到醫生警告會變哮喘,中西醫冇效。我媽就係餵促一個月燕窩粥好番晒。

surewin  我會試試, 謝謝妳!  發表於 12-4-25 15:30

大宅

你不如帶仔仔去睇中醫,我自己家人就有睇開位中醫,係開藥粉,係葵芳,babyking都有人傾開佢,你可以搜集下,個位中醫名(張國寧)不過佢唔係日日係度,因為佢多左佢個仔係度開診,佢個仔就浸會中醫出黎,都好多人睇,有時要排成個鐘,不過我自己都係夾佢爸爸,點都老經驗,佢爸爸我都睇左有7-8年了.之前係葵芳第二間中藥舖度,開藥方煲藥,呢兩年先自己出來開,你想知多d,打電話比我,(因為我未找到你電話)阿源源就唔飲藥粉.
另外,都要介口,雞,橙都唔可以食.

首頁

尾頁

跳至