論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

工人剛嚟左一個星期,各方面暫時都只係ok, 其實請佢返嚟主力係做清潔同煮嘢食,我自己負責湊兩個小朋友,佢到步第一日我已經俾左份working schedule佢列名每日、星期、月要做d咩,不過好明顯佢無睇亦無跟住做,我今日忍唔住開口同佢講要跟個schedule做,佢有少少黑臉。
因為佢之前係新加坡做過四年,背景唔錯,所以我擔心我太嚴四個月後佢還哂錢就會飛起我,不過又真係難忍佢嘅求其,家陣做僱主真係難。

侯爵府

BK Milk勳章

先嚴後鬆永遠是道理 把自己要求清楚講明白 說清楚

好過一開始咩都得 後尾你先來話距距更加接受唔到

先嚴後鬆也可以讓姐姐知道你是有要求的

唔好北距覺得你好隨和

有D人界限分唔清 你北距方便當隨便

所以最好一開始就清楚明白

大宅

回覆:初嚟報到,嚴格少少怕唔怕呢?

我都贊成先嚴後鬆,如果佢黑面就遷就佢,佢只會坐大,越來越過火,佢地試你底線!一開始講明自己要求,如果咁都接受唔到,咪早啲發現佢嘅問題。

大宅

新黎一定要惡D GAR~...我次次都係咁,所以唔敢搞搞震

侯爵府

好媽媽勳章

先小人后君子 是必須的

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

一定要事先講晒你嘅要求, 佢有做錯一定要話, 否則佢地只會變本加厲, 到時先要佢改就更加就難.............

珍珠宮

佢唔跟 SCHEDULE O的O野搞唔搞得掂先?好似我個工人咁佢 MANAGE 到我就由佢~

大宅

Orionmum 發表於 12-4-11 19:21
我都贊成先嚴後鬆,如果佢黑面就遷就佢,佢只會坐大,越來越過火,佢地試你底線!一開始講明自己要求,如果 ...

agree

大宅

引用:工人剛嚟左一個星期,各方面暫時都只係ok,+

原帖由 mylovelyBB 於 12-04-11 發表
工人剛嚟左一個星期,各方面暫時都只係ok, 其實請佢返嚟主力係做清潔同煮嘢食,我自己負責湊兩個小朋友,佢 ...
一定要惡D,睇緊D!你睇番我尋日個post 就知我開頭對工人太好,而家後悔莫及!

大宅

日日睇帖學嘢點樣應付工人,真系慘!

男爵府

回覆:zitzai 的帖子

之前個星期佢日日都係朝早洗廁所,不過尋日朝早有其他嘢做,我以為佢會下晝洗,點不知佢下晝無嘢做係到R手指都唔洗,直至佢見我行來行去先問我仲有咩要做,我就同佢講先跟個working schedule 來做,即係有d daily要完成嘅嘢就要每日自己安排好時間做,跟住我問佢有無抹玩具,佢又碌大眼講大話話自己有做,唉!以為係新加坡做過嘅會好d,點不知原來都係咁。

男爵府

嗰啲先以為自己好醒,唔聽你講呀

男爵府

畀面勳章

mylovelyBB 發表於 12-4-12 09:35
之前個星期佢日日都係朝早洗廁所,不過尋日朝早有其他嘢做,我以為佢會下晝洗,點不知佢下晝無嘢做係到R手 ...

我覺得佢就係做過咁多年, 有主見, 自以為是。我都覺得先嚴, 睇情況先放鬆好D。我請果個係一張白紙, 希望到時真係聽教聽話啦, 唔駛有主見, 最緊要肯服從。

珍珠宮

mylovelyBB 發表於 12-4-12 09:35
之前個星期佢日日都係朝早洗廁所,不過尋日朝早有其他嘢做,我以為佢會下晝洗,點不知佢下晝無嘢做係到R手 ...
唉,個個都練精學懶o架啦,問題係幾時現形同埋敢唔敢好揚!如果係咁你咪吩咐佢洗,然後高姿態咁 check。初初要俾佢知你日日 check,然後 ok 先隔開o的 check,但都一定要特擊,唔係o的o野少下又一樣,少下又一樣就乜貨都無得交

男爵府

我頭先又忍唔住同佢傾喇!我話上次叫佢抹窗點解抹左都咁dirty嘅?原來佢只抹左屋內無抹屋外,佢話係個邊都係咁,又話屋外嘅窗好難抹,我即刻示範一次佢睇點抹,跟住再順便檢討一次佢過去兩星期好同唔好嘅地方,亦再重申一次佢要跟schedule做,如果唔係我就會整log sheet要佢tick,我估佢聽完會有d唔like, 不過總好過我谷住度氣。

男爵府

回覆:CBabeY 的帖子

白紙一張我都請過,不過一樣可以好激氣。

大宅

叫佢用book 寫底佢幾點做過咩, 或俾checklist 佢tick, 咁你咪可以同佢講你冇做乜乜, 冇做物物.

男爵府

唉~今日臨出門口去接囡放學叫佢抹返乾toilet個枱面,點知返到屋企都仲係濕嘅,佢死話自己抹左跟住黑面,家陣只係兩個星期已經咁,我可以點呀?

首頁

尾頁

跳至